A 23–64 éves nőket hívják méhnyakrákszűrésre

eg

Többször írtunk arról, hogy ez az év a rákmegelőzés éve. Az elmúlt napokban kezdődött meg a harmadik országos rákszűrés. Ezúttal a 23–64 éves nőket hívják az egészségbiztosítók nőgyógyászati kivizsgálásra, hogy minél korábban felfedezzék a méhnyakrákot.

Rendkívül fontos eseményről van szó, s remélem, hogy minden hölgy, aki névre szóló „behívót” kap, élni is fog a lehetőséggel. A daganatos betegséget minél előbb fel kell fedezni, mert csak így lehet sikeres a kezelés és nőhet meg a gyógyulás esélye

– mondta Andrea Kalavská egészségügyi miniszter a kampány elindításának alkalmából. Rendszeres szűréssel 10 eset közül 9 esetben meg lehetne előzni a méhnyakrákot.

Egyszerű és rövid kivizsgálásról van szó. A nőgyógyász kenetet vesz, és azt laboratóriumba küldi. Az első két kenetvétel évente történik, „Ha az első két citológiai eredmény negatív, a szűrés háromévenként folytatódik egészen a 64. életévig. Ha ebben a korban az utolsó három kenetvizsgálat eredménye negatív, a nőnek tovább nem kell kivizsgálásra járnia” – mondta Dr. Oliver Sadovský, a nemzeti onkológiai intézet nőgyógyásza.

A méhnyakrák a fejlett országokban is súlyos közegészségügyi problémát jelent. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Európában évente több mint 60 ezer nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, és 28 ezer nő meghal a betegségben. A méhnyakrákot legtöbb esetben az emberi papilloma vírus (HPV) okozta fertőzés váltja ki. Körülbelül 15 év telik el, míg kialakul ez a rákfajta, tehát van elég idő arra, hogy megakadályozzuk kialakulását. Ezért olyan fontos, hogy a nők rendszeresen járjanak nőgyógyászati szűrővizsgálatra, hogy a betegséget korai stádiumban fedezzék fel. Sajnos ezzel a lehetőséggel a szlovákiai nők mindössze egyharmada él. „Az esetek körülbelül felében a betegséget már csak a 2. vagy a 4. stádiumban fedezik fel. Pedig könnyen megelőzhető betegségről van szó, hiszen évek kellene ahhoz, hogy kialakulhasson” – tette hozzá Dr. Oliver Sádovský.

Érdekes

Mit tegyünk, ha megérkezik a meghívó?

Minél előbb kérjünk időpontot a nőgyógyásztól (legkésőbb a behívó megérkezésétől számított 6 hónap múlva).

Ha nincs szerződésünk egy nőgyógyásszal sem, a lakhely szerinti megye honlapján keressük fel a körzeti orvost, vagy hívjuk fel valamelyik nőgyógyászati rendelőt.

Nőgyógyászati rendelőt az egészségbiztosítónk is ajánlhat, de a telefonos segélyvonalon is kaphatunk útbaigazítást.

A kivizsgálásra vigyük magunkkal a postán érkezett meghívót. Az orvoshoz kényelmes ruhában menjünk, legjobb, ha szoknyában vagy ruhában. A kivizsgálás fájdalmatlan és ingyenes.

Beszéljük meg a nőgyógyásszal, hogy mikor és milyen módon tudhatjuk meg a kenet laboratóriumi kivizsgálásának eredményeit.

Szlovákiában évente 200 nő hal meg méhnyakrákban, s évente 600 új esetre derül fény. A minisztérium célja, hogy az országos szűrőprogrammal csökkentse a halálozás arányát. Azokban az országokban, ahol az ilyen program sikeres volt, mint például Finnországban és Ausztráliában, 80 százalékkal kevesebb nő halt meg méhnyakrákban.

Jó hír, hogy Szlovákia 2019 januárjában csatlakozott azokhoz az EU-országokhoz, amelyekben az egészségbiztosítók fedezik a HPV elleni vakcinát. Nálunk az egészségbiztosítók mind a 13 éves lányoknak, mind a fiúknak megfizetik a vakcinát.

Azokban az országokban, ahol az ilyen program sikeres volt, 80 százalékkal kevesebb nő halt meg méhnyakrákban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?