Egészség

2030-ra megfékezhetjük a rákot

Stockholm | De eltüntetni talán sosem tudja majd az emberiség, ennek ellenére komoly áttörés jön.
MTI

2018. december 8. 12:20

TASR/AP-felvétel

Hondzso Taszuku japán immunológus, az idei orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje szerint a rák nem fog eltűnni, de az immunterápiával hamarosan kezelhetővé válik.
 
Egy nap, nem tudom, hogy ez 2030-ban vagy máskor fog bekövetkezni, mert a rák nem fog teljesen eltűnni, de immunterápiával ellenőrzés alatt lehet tartani. Lesznek daganatok, de nem fognak növekedni. Ez rendben van, különösen az idős emberek esetében. Meg lehet tartani az életminőséget

 - hangoztatta a stockholmi Karolinska Intézetben mondott beszédében a Kiotói Egyetem 76 éves főigazgató-helyettese, aki James P. Allison amerikai kutatóval együtt érdemelte ki a legrangosabb tudományos elismerést a rák elleni modern immunterápia, a negatív immunreguláció gátlására irányuló tumorterápia kifejlesztéséért.

Kutatásaik során a tudósok arra koncentráltak, hogy egyes fékek feloldásával az immunrendszer képes legyen megtámadni a rákos sejteket. Felfedezéseik mérföldkövet jelentettek a rák elleni küzdelemben.

A Nobel-díj december 10-i átadására Stockholmba érkezett Hondzso és James P. Allison több előadást és sajtótájékoztatóit is tart a svéd fővárosban kutatásairól.

Allison a japán tudóshoz hasonlóan annak a véleményének adott hangot, hogy nem valószínű, hogy a rákot ki lehet irtani a következő évtizedekben, de jelentős előrelépések lehetnek a betegség kezelésében.

„Hamarosan közel kerülhetünk néhány ráktípushoz” - hangoztatta az amerikai kutató, emlékeztetve a melanoma kezelésében elért eredményekre.

De soha nem lesz a világ mentes a daganatoktól - tette hozzá.

Az immunterápia magas költségeivel kapcsolatban azt mondta,

valami történni fog a költségeket illetően.

Reménykednünk kell abban, hogy az árak csökkennek köszönhetően a versenynek és a bölcsességnek” - mondta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Mucusnak a hírszerzés segített a csajozásban?

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Frissítve

VIDEÓ: A Basternák-gyilkosság ügyében razziázik a NAKA, Alena Zs. sofőrjét is őrizetbe vették

Legfrissebb galériák
Olvasta már?