CPJ: újságírók százai ülnek börtönben a világon munkájuk végzése miatt

Kétszázötvenegy újságíró ült börtönben munkája végzése miatt a világon december 1-ig bezárólag - áll a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű, a sajtószabadság előmozdításával foglalkozó New York-i szervezet csütörtökön megjelentetett éves tanulmányában.
MTI

2018. december 13. 19:35

Illusztráció - Fotó: pixabay

Több mint felük Törökországban, Kínában és Egyiptomban tölti büntetését, ahol kormányellenes tevékenységek vádjával börtönözték be őket.

 "Úgy néz ki, hogy most ez a trend" - mondta egy interjúban Elana Beiser, a tanulmány szerzője.

A bebörtönzött újságírók száma nyolc százalékkal csökkent a tavalyi rekordhoz képest, amikor 272 újságíró ült rács mögött, de így is magas - mondta a CPJ. A teljes számba nem számítják bele az eltűnt vagy a nem állami hatóságok által fogva tartott újságírókat. A CPJ szerint újságírók tucatjai tűntek el vagy rabolták el őket a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, közülük néhányukat a jemeni húszi síita lázadók tartanak fogva.

A "rémhírterjesztés" vádjával bebörtönzött újságírók száma 28-ra nőtt a tavalyi 21-hez képest a CPJ adatai szerint.

A jelentés bírálta Donald Trump amerikai elnököt amiatt, hogy a médiában vele kapcsolatosan megjelenő negatív híreket gyakran álhíreknek minősíti, ahogyan teszik ezt például a Fülöp-szigetek vagy Törökország vezetői.

A CPJ szerint a sajtószabadságot legsúlyosabban megsértő ország továbbra is Törökország, ahol legalább 68 újságíró ül börtönben államellenes tevékenységek vádjával. Utána jön Egyiptom, ahol legalább 25 újságíró van börtönben.

Ankara a 2016-os törökországi puccskísérlettel indokolja ezeket az eljárásokat. Az egyiptomi kormány pedig az állam aláásásának megakadályozásával indokolja a másként gondolkodók korlátozását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A külföldi élelmiszer továbbra is kiszorítja az üzletekből a hazait

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Fucsovics továbbra sincs a DK-csapatban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?