Külföld

Babiš távozásáért tüntetnek Prágában a forradalom évfordulóján

Prága | Andrej Babiš cseh kormányfő lemondását követelte több tízezer ember.
MTI

2018. november 17. 18:37

TASR/AP-felvételek

A civil szervezetek által szervezett tüntetés résztvevői megtöltötték a történelmi Óvárosi teret. A kormányfő ismét közölte: nem távozik hivatalából.
A bársonyos forradalom évfordulóján tartott tüntetéseket szerinte előre betervezték, s céljuk, hogy eltávolítsák őt a közéletből.

A kormányfő elleni tüntetéseket elsősorban az váltotta ki, hogy egy prágai hírportálnak sikerült Svájcban megtalálnia Babiš első házasságából származó fiát, aki újságíróknak azt mondta: apja utasítására a közelmúltban Ukrajnába és a Krím félszigetre vitték, hogy ne tanúskodhasson a Gólyafészek szabadidőközpont ügyében.

A tüntetők szerint elfogadhatatlan, hogy a cseh kormány élén olyan személy álljon, aki ellen büntetőeljárást folytat a rendőrség az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.
 

2018. november 17. 10:08

A szemétben végezte Babiš és Zeman ünnepi csokra

A parlamenti alsóház januárban Babiš képviselői mentelmi jogát is megvonta, hogy szabad kezet adjon a hatóságoknak az ügy kivizsgálására. Az ifjabb Andrej Babiš szintén a gyanúsítottak között van, neki azonban nincs cseh, csak svájci állampolgársága, így a hatóságok számára nehezen elérhető.

A miniszterelnök a rejtett kamerával felvett nyilatkozatra reagálva azt mondta, fia pszichés betegségben szenved, képtelen vallomást tenni, ellenőrzés alatt kel tartani, és nem lehet neki hinni. Szerinte fia kirándulni volt Oroszországban és a Krímen.

babis
 

A fiatal Babiš viszont csütörtökön délelőtt a Seznam Zprávy szerkesztőségének küldött e-mailban azt mondta, apja hazudik, és kapcsolatba akar lépni a cseh rendőrséggel, hogy tisztázza a helyzetet. A rendőrség később közölte: próbáltak, de nem tudtak kapcsolatot teremteni vele.
„Azért jöttünk össze, hogy kiálljunk a tisztességes Csehország mellett” - közölték a prágai tüntetés szervezői. Mivel „tisztességes országokban megszokott, hogyha valaki hibázik, akkor távozik a közéletből”.

A Gólyafészket építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babiš volt. A szabadidőközpont építéskor, 2007-2008-ban azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen cégek számára kiírt EU-támogatásra. Ha a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként valószínűleg nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő  után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba idén júniusban már visszafizette az államnak az 50 millió koronás támogatást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kiska nem lesz elnök

Így ünnepelt az Új Szó és a Vasárnap

Lesz-e csúcsrangadó a BL-ben?

Előzés közben szenvedtek balesetet, három fiatal sérült meg

Az MTVA székházában éjszakázott 13 ellenzéki képviselő

A szlovák országgyűlés megválasztása

Legfrissebb galériák
Olvasta már?