Közélet

Az utak miatt pereskednek a Pozsony megyeiek

Pozsony | Pozsony megye képviselő-testülete rendkívüli ülésen foglalkozott a megyei közútkezelő vállalatnál végzett ellenőrzés eredményével. A vizsgálat szerint a vállalat 2,5 millió eurós hűtlen kezelést követett el. A cégvezető feljelentette a főellenőrt, aki állítja, névtelen fenyegetéseket kapott.
Czímer Gábor

2019. december 5. 07:00

utak
A főellenőr a jelentésében képekkel is alátámasztja a karbantartási munkák hiányát. Az RCB szerint a Stupava–Borinka–Košariská közti  III/1108-as útra 33,5 km terelő- és záróvonalat festettek fel és számláztak ki a megyének. Az érintett szakaszon azonban burkolat is alig van, nem még felfestés.

A megye főellenőre, Štefan Marušák a jelentésében azt írja, a Pozsony Megyei Közútkezelő Vállalat (RCB) 2,5 millió euró értékben számlázott ki olyan munkákat, amelyeket valójában nem végeztek el. Az ügyet a rendőrség vizsgálja. Az ellenőr a múlt pénteki ülésen arról is beszélt, hogy levélben és telefonon is megfenyegették őt, amiért büntetőfeljelentést tett. Marušák szerint ez annak a jele, hogy jó nyomon vannak. A megyeelnök, Juraj Droba támogatásáról biztosította az ellenőrt. 

A közútkezelő társaság igazgatója, Milan Valašík ugyancsak büntetőfeljelentést tett, hivatali befolyással való visszaéléssel vádolja a főellenőrt és annak csapatát. Valašík visszautasította, hogy az általa vezetett cég 2,5 millió eurós fiktív költséget könyvelt volna el. Ugyanezt állítja Igor Rattaj, a közútkezelő cég kisebbségi részvényesének, az RCBT vállalatnak a képviselője.

Rattaj hozzátette, hajlandó eladni a közútkezelőben lévő 32%-os részesedését. Droba úgy nyilatkozott, hogy a megye a vételár függvényében érdekelt a tulajdonrész megvételében. A lépéstől azt várják, hogy a megye 100 százalékos tulajdonosként jobban hatással tud majd lenni a vállalat működésére. Ha nem tudnak megegyezni, akkor a vállalattal kötött szerződés 2022-es lejárta után válnak meg a cégtől.

Mária Hudaková megyei képviselő lapunknak elmondta, ő megbízik a főellenőrben, megalapozottnak tartja a jelentésében található megállapításokat. A képviselő szerint a megye éveken keresztül elhanyagolta a közútkezelő ellenőrzését. Példaként azt említette, hogy az utakon végzett munkák megvalósulását a megye megbízásából elvben egy olyan alkalmazott végezte, akinek még gépjárművezetői jogosítványa sincs. A feladatát elvben egyedül végezte. „Így nem érvényesült az a szabály, hogy az ellenőrzést mindig párban, két személynek kell végrehajtania” – tette hozzá Hudaková.

A megye közlekedésért felelős alelnöke, Ožvald Erzsébet, aki a közútkezelő cég felügyelőtanácsának is a tagja, a Híd parlamenti választásra állított listáján pedig a 8. helyen szerepel, lapunknak elmondta, a legfőbb hiányosságok az ő hivatali ideje előtt keletkezhettek. A megye által végzett ellenőrzés esetleges hiányosságait pedig nem kívánta kommentálni. „Rendőrségen van a dolog, kíváncsi vagyok, hogyan alakul a vizsgálat” – tette hozzá. Ožvald a főellenőr jelentésével kapcsolatban kiemelte, a vizsgálatot az RCB-nél lévő dokumentumokban is folytatni kell. Az ellenőri jelentés által említett fiktív munkálatokkal kapcsolatban sem tudott felvilágosítást adni, Ožvald szerint a kérdésben ő nem kompetens.

Az alelnök az Új Szónak elmondta, a jövőben csak akkor fizetik ki az RCB által a megyéhez benyújtott számlákat, ha a cég csatolja a munkák elvégzését igazoló GPS-adatokat és fényképes dokumentációt. „A megye közlekedési osztályának alkalmazottja is ellenőrizni fogja a munkálatokat” – tette hozzá.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Itthon is biztosítsuk magunkat!

Itthon is biztosítsuk magunkat!

időjárás borús

Vasárnap jelentősen visszaesik a hőmérséklet

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.