Agro

Talajmintavétel profi módon

Bár a talajmintavétel manapság Szlovákiában még csak inkább kötelező jelleggel működik, a jövőben várhatóan egyre nagyobb teret fog hódítani. A precíziós gazdálkodásban viszont már most elterjedt annak rendszeres alkalmazása.
Czigler Mónika

2021. május 12. 09:46

talaj

A talajmintavétel, illetve annak bevizsgáltatása Szlovákiában még kevéssé elterjedt, és inkább csak „kötelező” szinten működik. „Hatévente egyszer kell elküldenie a mintát az ÚKSÚP hivatalába minden 2 hektár felett gazdálkodónak ahhoz, hogy megkapja az állami támogatást” – tájékoztatott Svoren Pál, aki egy talajmintavétellel foglalkozó cég tulajdonosa. „A mintavételnél képet kapunk a talaj humusztartalmáról, pH-értékéről, a mikro-, makro- és a mezoelemek jelenlétéről, és ez alapján állítható be a tápanyag-utánpótlás” – tette hozzá.

Mikor ajánlatos levenni a mintát?

A kötelező mintavételeket illetően a szakembereknél fejtőrést okoz az objektivitás kérdése. „Az ÚKSÚP hivatala a kötelezően leadandó talajmintákat május 31-ig kéri be, legyen szó őszi, vagy tavaszi vetési területről. Azonban az őszi veteményeknél, ha tavasszal vesszük le a mintát, nem biztos, hogy objektív képet kapunk a talaj tápanyagellátásáról. A tavaszi vetések esetében, amikor még nem került sor a tápanyag-utánpótlásra a növényeknél, más a helyzet. Az őszieknél a mintavételt az aratás után, az őszi vetések előtt lenne célszerű levenni és azonnal beküldeni. Az ugyanis nem megvalósítható, hogy a gazda leveszi a mintát aratás után, és csak következő év tavaszán küldi be. A talaj ugyanis él, nem lehet tárolni a mintát, mielőbb le kell azt adni” – magyarázza a szakember.

A mintavétel módja

Az illetékes hivatal megszabja azt is, milyen szemcsézettségűnek kell lennie a 350 gramm talajmintának, most már 2 mm-es szemcsékre kell darálni azt. A mintavétel módját az ÚKSÚP nem írja elő, vagyis inkább úgy fogalmazhatunk, nem írja elő professzionális technika használatát. A kötelező mintavételnél ugyanis elég a kézzel begyűjteni a beküldendő földet. Ahhoz azonban, hogy a talajmintavétel módja objektív legyen, több szempontot is figyelembe kell venni.

Akik nem kötelességből, hanem a termelékenység hatékonysága érdekében akarják elvégezni a mintavételt, profi gépet és hozzáértő céget hívnak segítségül. „A talajmintát cikcakk alakban, merőlegesen a talajba fúrva, 30 cm mélységből vesszük. Objektív képet az ad, ha 10 hektáron 30 szúrást végzünk el. A mi gépünkkel a talajmintavétel nagyon gyors, hiszen nem kell megállni minden szúrásnál, és igény esetén az elkészített mintákat el is küldjük az illetékes hivatalnak, tehát azt lehet mondani, hogy leveszünk a gazda válláról minden ezzel kapcsolatos terhet” – mondja Svoren Pál.

A talajmintavétel és analízis a költséghatékony gazdálkodás miatt fontos, hiszen a vizsgálatok eredményeit értékelve, elkészíthetőek a gazdaság tápanyag-gazdálkodási tervei, és annyi tápanyag juttatható ki, amennyire szükség van az adott területen, és pontosan oda, ahová kell. Ezzel kímélhető a környezet, ellenőrizhető a növények állapota, optimalizálható a hozam és a minőség.

Honnan nem szabad mintát venni?

A talajminta vétele esetén fontos néhány szempontot figyelembe venni. Sosem szabad azt a szántóföld széléről, a forgók területén, a szalmakazalok helyén, talajjavító anyag, illetve szervestrágya-lerakatok helyéről begyűjteni. Túl száraz, vagy túl nedves talaj nem alkalmas a mintavételre, és nem szabad mintát venni a foszfor- és káliumtrágyázást követő 90-100 napban, valamint a szerves trágya kijuttatását követő 6 hónapon belül.

Arra is oda kell figyelni, hogy míg a szántóföldi növények esetében elég a 30 centiméter mélység, addig például a gyümölcsösök és szőlő esetében ajánlatos 60 centiméter mélyről venni a mintát. A mintavételt homokos talajon célszerű gyakrabban, kétévente ismételni, egyébként a négyéves ciklus általánosságban véve elegendő, hiszen ennyi idő alatt változhat számottevően a talaj tápanyag-összetétele.

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt

A precíziós gazdálkodásban a talajmintavételnek óriási szerepe van, és ezt a gazdák rendszeresen akár kétévente is alkalmazzák. Ennek a gazdálkodási módnak Magyarországon már sokkal nagyobb hagyománya van, és a jövőben ennek köszönhetően egyre nagyobb teret fog hódítani a rendszeres talajvizsgálat is. Azok, akik ilyen gazdálkodást folytatnak, alapvetőnek tartják rendszeresen bevizsgáltatni a talajt, hogy képet kapjanak a tápanyag-összetételről. „A precíziós növénytermesztés a 2000-es évek első felében indult útjára, a technológia azonban a gyakorlatban még kevésbé terjedt el. A precíziós gazdálkodás ugyanis összetett tevékenység, amely során a termelő helyspecifikus információk alapján műveli a földjét, adatokat gyűjt a talajról, a munkafolyamatokról, valamint a hozamokról, és ezeket hasznosítja is a következő időszakokban. Azaz helyspecifikus adatok alapján hoz megalapozott döntéseket, és a beavatkozásokat is ezek alapján végzi. Napjainkban már a kisebb gazdálkodók számára is adottak a feltételek ennek a technológiának az alkalmazásához. Egyre nyilvánvalóbb, hogy más lehetőségünk nincs, alkalmazkodnunk kell a változó időjárási és környezeti viszonyokhoz, hogy minél jobb feltételeket biztosítsunk a növények termesztéséhez, és ez gazdaságos is legyen” – részletezi a szakember.

Takarjuk a talajt

A precíziós gazdálkodás mellett egyre több szó esik a talajtakarásos módszerről, illetve a takarónövényekre épülő technológiáról, amely a víz, valamint talajélet megőrzését segíti elő. Erre pedig az utóbbi évek tapasztalataiból kiindulva igenis szükség van, hiszen az ismétlődő száraz időszakok miatt egyre inkább veszít a talaj nedvességtartalmából. „Bár a takarónövényes technológia nem olyan gyors és látványos, mint egy új nehézkultivátor munkája, de 3-4 éves ciklusban gondolkodva már komoly eredményeket lehet elérni a talaj szerkezetének javításában a biológia és kémia segítségével. Így kevesebb üzemmenettel, kevesebb eszközzel és sekélyebb műveléssel is sikeres lehet a talajmunka és a vetés. Tehát minél kevesebb vasat húzunk, annál kevesebb vizet veszítünk el a talajból” – teszi hozzá.

(cz)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vladimír Lengvarský

Júliustól a körzeti orvosok és a gyermekorvosok is oltanak

koronavírus rendőrség határ

Szlovákiából korlátlanul lehet utazni Magyarországra

*

ZÖLD ÚT a nyári utazásoknak

szalai ádám

A magyarokat dicséri a nemzetközi sajtó a tegnapi meccs után

Tőketerebes

Újabb hidat zártak le a Tőketerebesi járásban

Almási László

Almási László: Az Ostrava nagyon akart engem

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.