Agro

Szikrát hányó öreg mezőgazdasági gépek

Szigorúbb tűzvédelmi intézkedéseket vezettek be a tűzoltóság szakemberei, amelyek néhány járásban július elejétől, másutt július közepétől voltak érvényben. Augusztus első hetéig szigorúbb tűzvédelmi intézkedéseket vezettek be csaknem mindenütt az ország területén.
Száz Ildikó

2019. szeptember 9. 12:03

A tikkasztó hőség idején meghirdetett tűzveszély idején tilos volt nyílt lángot használni, tüzet rakni az erdőkben, illetve azokon a helyeken, ahol könnyen átterjedhetnek a lángok a mezőre. Tilos volt a zöldhulladék égetése, nyílt láng használata és a dohányzás az adott területeken. Súlyos károkat okozhatott volna, ha kigyullad a száraz fű, a gabonatermés, vagy a szalmarakás. Az erdőtulajdonosok is kötelesek voltak folyamatosan ellenőrizni a területeiket, tűzvédelmi eszközöket helyezni el a kijelölt helyeken, karbantartani az erdőbe vezető utakat, valamint a vízlelő helyeket, hogy szükség esetén kiutazhassanak a helyszínre és vízhez is jussanak a tűzoltók. A szántóföldeken és a fafeldolgozó gépeken egyaránt kötelező a tűzoltó berendezések használata, a gépeket szikrafogóval kell ellátni. A mátyusföldi és csallóközi kisgazdákkal beszélgetve megtudtuk, hogy időnként felkapták a fejüket egy-egy hír hallatán, amikor tűz pusztított a gabonaföldeken, és néhány helyen már a lakott területeket is veszélyeztették a lángok a tikkasztó hőségben. Plauter Lászlót, a kamocsai szövetkezet elnökét egy közeli mezőgazdasági területen történt tűzeset kapcsán kerestük meg. A mezőgazdasági szakember elmondta, valahányszor ilyen estről hall, sajnálattal töltik el a történtek, és elsősorban arra gondol ilyenkor, mennyire fontos, hogy a gazdák időben le tudják cserélni az elavult technikát, és újakra, biztonságosabbra cseréljék a mezőgazdasági gépeket, mert kánikula idején valóban elég egy szikra, egy rövidzárlat, és máris baj van.

A hetvenes-nyolcvanas években a traktorok, kombájnok sokkal gyorsabban felhevültek a munkálatok során. Manapság jóval biztonságosabbak az aratógépek és a kezelőik számára is gyakrabban szerveznek tűzvédelmi iskolázásokat. Tüzet okozhat az emberi gondatlanság is, amikor a munkások elhajítják a cigarettacsikket a tarlón, vagy gyerekek játszanak katonásdit a szalmabálák tetején, és valamelyikük nadrágzsebében ott lapul a gyufásdoboz. A tűzoltóság dolgozói nem véletlenül adnak hírt a sajtóban minden ilyen jellegű tűzesetről, ilyen módon is szeretnék óvni, figyelmeztetni a többi gazdát. Álljon itt okulásul néhány nagyobb tűzeset, ahová több járásból gyűltek össze tűzoltók, hogy mentsék a menthetőt.

2015 júliusának derekán a Nagyszombati Kerületi Tűzoltó-parancsnokság arról értesítette a sajtót, hogy a szenicei járásbeli Jabláncon kigyulladt egy traktor és a szalmabálázó gép, a két berendezés össze volt kötve. Hat tűzoltókocsival mintegy tizenhárom tűzoltót vetettek be az oltási munkálatokba. Később kiderült, hogy a szénaadagoló műszaki meghibásodása miatt gyulladtak ki a gépek, és mintegy 250 000 euró kár keletkezett. Ugyanabban az évben júliusban tűz ütött ki Nyékvárkony és Pinkekarcsa között lévő mintegy kétezer négyzetméteres tarlón. A lángok ezúttal nem terjedtek túl gyorsan, mert kedvező volt a széljárás. Két évvel ezelőtt júliusban is gabonatűzhöz érkeztek ki a tűzoltók a komáromi járásbeli Csallóközaranyos térségébe. Harminc hektáron égett a gabona és itt is mezőgazdasági munkagép okozta a tűzesetet. Múlt évben júliusban a Kassai járásban Nagyida közelében egy harmincöt hektáros terület gyulladt meg, és csaknem negyvenezer euró kár keletkezett. A vizsgálat során kiderült, hogy emberi gondatlanság okozta a tüzet, gyerekek is játszottak a közelben.

Ebben az évben a szenci járásbeli Rétén július második felében izzasztott meg huszonkét tűzoltót a szövetkezetben keletkezett tűz. Kigyulladt a szemét, majd a lángok átcsaptak a szomszédos füves területekre is. Egy közelben gazdálkodó méhész kért segítséget a tűzoltóktól, mert attól tartott, hogy elpusztulnak a méhcsaládjai.

Száz Ildikó

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az abortusz ellen tüntettek

Újra nézők nélkül maradhat a Slovan

Bezárt a tallósi speciális alapiskola

Öt perc alatt három gólt lőtt a besztercebányai Dukla a KFC-nek

Már a NAKA is nyomoz a mentőtender ügyében

FOCUS: Čaputová lett a legmegbízhatóbb politikus

Legfrissebb galériák
Olvasta már?