Agro

Sorköztakaró a szőlőben

Eljött az ideje a tavaszi sorköztakaró keverékek vetésének, erre Tamašek Zoltán, a Biotomal tulajdonosa figyelmeztetett. A keverék megválasztásánál azonban figyelembe kell venni a terület adottságait is.
Czigler Mónika

2021. április 28. 15:43

szőlő

Nemrég kezdték el alkalmazni a szőlőkben a sorköztakarót, illetve a füvesítést, azonban alkalmazása nagyon gyorsan elterjedt. Zsigmond Gábor, az ipolynyéki családi pincészet tagja leginkább a sorköztakarás praktikusságát emelte ki, mert így csapadékosabb idő után is könnyebb a bemenet a sorok közé gépekkel, és ez nagyon megkönnyíti a munkát a szőlősben. A takarást itt minden második sorban alkalmazzák, és évente cserélik a sorokat.

A sorköztakarónak számos előnye van, így például az erózió megakadályozása, vagy például a pillangós növények nitrogénmegkötő szerepe. A sorköztakarónak szánt keveréket azonban gondosan meg kell választani, hogy ne nőljön túl magasra, a művelésben ne akadályozza a munkát, és alkalmazkodjon a hazai szőlőültetvény élőhelyi sajátosságaihoz. Ha mégis túlnőne a növény, hengerléssel lehet oldani a problémát.

A helyi növényzet is meghagyható a sorközben, így nem szükséges vetés, magától kialakul a takaró. Sikeressége azonban nagyban függ a terület növényflórájától. A szőlőben számos jótékony növényfaj jelenhet meg spontán is, például a búzavirág, cickafark, vagy nyúlszapuka is, viszont gyökeret verhetnek a nem szívesen látott gyomnövények is, amelyek kedvezőtlenül hathatnak a borok aroma-összetételére.

A sorköztakarónak köszönhetően életteret biztosítunk sok hasznos élő szervezetnek, mint például a ragadozó atkák vagy a katicabogarak, és növeljük a biológiai sokféleséget is. A talajnedvességet illetően a növénytakarónak nincs hatása a mélyebb rétegekre. Ha viszont olyan keverékeket alkalmazunk, amelyeket május-június folyamán lekaszálunk, akkor a megmaradt tarló véd a talajeróziótól, és a vetés vízfelvétele is megszűnik. Az angolperjénél azonban vigyázni kell, mert nagyobb a vízigénye, és ha túl sűrűn vetik, a talaj nedvességtartalma azáltal is csökken, hogy nem engedi át a sűrű gyökérzet a lehulló csapadékot.

„Nem is olyan régen még csak gyommentes, tiszta szőlőültetvényeket láttunk, most viszont már egyre gyakoribbak a zöldellő sorközök. A zöldítés során figyelembe kell venni a talajadottságokat, azt, hogy milyen fiatal az ültetvény, illetve milyen a kondíciója és a vízellátottsága. Minden technológiának megvan az előnye és a hátránya is. A megmunkált sorközök előnye a változtatható munkamélység és a jobb gyomszabályozás, hátránya viszont az erózió, a tápanyagok kimosódása, talajszerkezet-romlás, talajtömörödés. Takarhatjuk a talajt növényi mulccsal, ami ugyan tűz- és csúszásveszélyes lehet, valamint a rágcsálók is jó búvóhelyet találhatnak benne, viszont javul a talaj vízháztartása, gyomszabályozó hatása, csökken a hőingadozása, és növekszik a termésmennyiség. Az időszakos takarónövényzet előnye, hogy csapadékban szegényebb területen is alkalmazható, és a nyári kaszálással megszűnik a vízfelvétele, hátránya viszont az, hogy virágzó fajok híján nem nyújt látványban nagy élményt, nem segíti a biodiverzitást, és minden évben el kell vetni a vetőmagot. A tartós takarónövény viszont javítja a talaj humusztartalmát, óvja a talajszerkezetet, megakadályozza a tápanyagok kimosódását, véd az erózió ellen, és esztétikailag is szép látványt is nyújt. Viszont, ha nem megfelelően válasszuk meg a keveréket, akkor konkurenciát jelenthet a szőlőnek, kedvezőtlen hatással lehet a borok aroma-összetételére, negatívan hathat a termés minőségére és mennyiségére is” – magyarázta Tamašek Zoltán. Hozzátette még, hogy egy olyan keverék, amely mélyebbre ereszti a gyökerét, konkurenciát jelenthet ugyan a szőlőnek, de ez a szőlő előnyére válhat, mert arra kényszeríti, hogy még mélyebbre eressze a gyökerét. „A keverékek segítik a mikorrhiza gombák terjedését, amelyek szimbiózisban élnek a szőlővel. A virágzó és nektárt termelő növények pedig a területre csalogatják a hasznos rovarokat” – sorolta Tamašek mérnök a többéves takarónövény-keverékek előnyét a szőlőben.

(czm)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ján Mikas

Jövő héttől rózsaszínbe borul egész Szlovákia

oltas

Nem mindegy, mikor regisztrál oltásra a 70 évesnél idősebb személy kísérője

időjárás borús

Csapadékos, szürke idővel zár a munkahét

koronavírus Olaszország

Egyetlen koronavírusos beteg maradt San Marinóban, bezárták a Covid-osztályt

Leicester–Newcastle focimeccs a tévében

usz

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.