Agro

Nagyban is megéri zöldséget termeszteni

Jövőre több sárgarépát vetnek a királyfai Agromačaj vállalatnál, az itteni földekről a gyökérzöldség az üzletláncok polcaira kerül. Az idei szezont jónak mondják, bár az is igaz, itt mindent megtettek annak érdekében, hogy a gyökérzöldség még október derekán is szépen virítson a földjeiken.
Czigler Mónika

2019. november 4. 11:45

sárgarépa

„Nem panaszkodhatunk az idei évre, semmilyen komolyabb probléma nem ütötte fel a fejét a sárgarépánál” – kezdi beszámolóját Marek Mačaj, a cég egyik tulajdonosa. A családi vállalkozás jelentős földterületen termeszt gyökérzöldséget. Jövőre ugyan kevesebb zellert, viszont több petrezselymet és sárgarépát termesztenek majd, sárgarépából 250 hektárnyit akarnak vetni.

Marek Mačaj elmondása szerint náluk az idén nem voltak komolyabb gondok a sárgarépát illetően, bár az április nagyon száraz, a május viszont hideg és csapadékos volt. A cég azonban rendelkezik öntözőberendezéssel, hogy a szárazságban pótolni tudja a vizet, és megfelelő technikával ahhoz, hogy korszerű körülmények közt végezhesse a zöldségtermesztést. Oda is kell figyelniük a részletekre, hiszen a portékájukat az üzletláncokba adják el, ahol pedig szigorúan ellenőrzik a minőséget is.

Marek Mačaj elmondása szerint nem olyan nehéz együttműködni a multikkal, a legfőbb gondot sok gazda számára az jelentheti, hogy nem tudják megoldani a nagybani beszállítást és azt, hogy az egész év folyamán biztosítsák a beszállítandó terméket.

Hájas László

Fajtatulajdonságok és piaci igények

Az Agromačaj területén termesztett sárgarépára kíváncsi volt Hájas László is. Nem véletlenül, hiszen sárgarépa- és zellervetőmagot is vásárol tőle a vállalat. A komáromi vetőmag-forgalmazó rendszeresen jár a gazdákhoz, hogy begyűjtse a tapasztalatokat, illetve azért is, hogy jó tanácsokkal lássa el a gazdákat. És természetesen azért, hogy saját szemével győződjön meg arról, hogy hogyan teljesítettek fajtáik. Nem volt ez másképp az Agromačaj vállalatnál tett látogatásunk idején sem, Hájas László megvizsgálta a kelési arányt, amiről a látottak alapján elmondta, nagyon jónak mondható. Hájas László a BASF Nunhems vetőmagjai közül a Brillyance F1, a Romance F1 és a Cadance F1 vetőmagot adta el idén a vállalatnak. Elmondta, a Brillyance F1 csomózva is értékesíthető, de ládában tárolásra is alkalmas. Könnyen betakarítható géppel és kézzel is, amiről a földeken magunk is meggyőződhettünk. Ellenálló a betegségekkel szemben. A Cadance F1 pedig azért kiváló, mert felszedés, mosás, válogatás és a csomagolás során nem törik meg. Nem hajlamos a repedésre, és nagyon alkalmas konténeres tárolásra, és csomagolt áruházlánci terméknek. A Romance F1 pedig egyöntetű minőséget ad, repedésre nem hajlamos, nagyon magas az értékesíthető termésmennyiség, és az első osztályú áru. Ez a fajta gépi felszedésre kiválóan alkalmas, így biztosan beválik a jövőben az Agromačajnál is, hiszen nemrégiben vásároltak répafelszedő gépet, ami idén debütál. A cégnél egyébként a bakhátas termesztést alkalmazzák, amelynek köszönhetően könnyebb a felszedés is.

Az áruházak Hájas László elmondása szerint odafigyelnek az egyöntetűségre. A csomózott sárgarépa ideje mostanra már lejárt, jelenleg még a mosott, csomagolt sárgarépa értékesítése zajlik, majd jön az „ömlesztett” sárgarépa ideje. Azokat a répákat, amelyek túl nagyra nőttek, dzsúszokba, konzervbe, illetve kockázva értékesítik. Érdekesség, hogy a különféle feldolgozási módhoz különféle igények párosulnak. A szárításra szánt répánál nagyon fontos az egyöntetű és szép szín, és az, hogy ezt a tulajdonságát szárítás után is megőrizze. A hűtött termékek esetében is nagyon fontos a sárgarépa húsállományának és színének egyöntetűsége. További elvárás lehet a fajtaazonosság, a sérülésmentesség, illetve a zsenge és üde, zöld levélzet.

A sárgarépa típusai

A sárgarépát is lehet tenyészidő, alak és felhasználást illetően csoportosítani. A gömbölyű, 70 napos tenyészidejű, friss fogyasztásra és savanyításra alkalmas sárgarépa az A típusú. Kicsit hosszabb, 100 napos tenyészidejű a konzervipari feldolgozásra és tárolásra alkalmas tompa végű, széles vállú fajta, a B típus. Manapság a leginkább elterjedtek a henger alakú fajták, ezek közül is a C típus a legrövidebb tenyészidejű (80 nap), rövid gyökerű, csomózva friss piaci értékesítésre ajánlott. Középkorai érésű a D típus, amely mosva és csomózva is piacra dobható. Feldolgozásra és friss piacra ajánlott a középkorai E típus, a kicsit hosszabb gyökerű, feldolgozásra és tárolásra alkalmas a késői F típus. A G típus már szélesebb vállú, lefelé keskenyedő testtel rendelkező répa, amelyet leginkább ipari feldolgozásra szánnak. A legnagyobb testű répák a K és L típusok, amelyeket általában szintén ipari feldolgozásra szánnak.

sárgarépa

A profi sárgarépa-termesztők úgy választják meg a vetés időpontját és a fajtát is, hogy képesek legyenek egész évben ellátni az áruházláncokat. A répatest megfelelő nagysága mellett meg kell nézni, mennyire sima annak felülete, továbbá a felszín gyűrűzöttségét, a gyökér zöldfejűségét, belső színét, továbbá cukor- és szárazanyag-tartalmát. Hájas László elmondása szerint Nyugat-Európában jelenleg a középhosszú, tompa végű, könnyen felszedhető fajták kedveltek. A vetőmag-forgalmazó szerint az Agromačaj vállalat is ékes bizonyítéka annak, hogy igenis meg lehet termelni Szlovákiában a minőségi gyökérzöldséget, és annak lehet is piacot találni.

(czm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Nem Bugár Béla lesz a Híd listavezetője, hanem Érsek Árpád

Milliós lakásmutyi a minisztériumoknál

18+

VIDEÓ: Felgyújtotta magát egy férfi Pozsony központjában

Čaputová nem nevezi ki Hudákot a Szlovák Nemzeti Bank igazgatóhelyettesének

Turnéra készül a Mötley Crüe

Szerdán mérik fel az ötödikesek tudásszintjét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!