Agro

Mi a foszfonsav, és hogyan védi a szőlőt?

Megkérdeztük Simonka Istvánt, a BASF szőlőtermesztési szakértőjét, mi a foszfonsav, és hogyan védi a szőlőt?
Czigler Mónika

2019. május 14. 12:04

"A foszfonsav az atomok egy molekulán belüli olyan csoportja, amely az adott molekula jellemző kémiai reakcióiért felelős. A növényvédelemben a foszfonsavnak a védekezőképesség növelésében van nagy szerepe.

A növények maguk is harcolnak a betegségek ellen, a foszfonsav segíti a növények ellenálló képességét. A növények természetes akadályokat építenek a patogénnel szemben, biokémiai anyagokat gyártanak, amelyek gátolják a kórokozók terjedését, illetve védenek a fertőzéssel szemben.

Fertőzés esetén nagyon fontos a gyors reakció, de vannak növények, mint például a szőlő, amely esetében nagyon lassú a reakció, vagyis lassan indul be a természetes védekezési folyamat. Ráadásul ez nem is igazán effektív, ezért a harcot általában az agresszív kórokozó nyeri meg. A foszfonsav olyan anyag, amely segíti beindítani a védekezési folyamatokat. Nagyon gyorsan mozog a növényben, gyorsabban, mint a gombaölő szerekben lévő szintetikus molekulák. Ügyesen behatol a szövetekbe, a sejtfalak megerősödnek, a felület durvább, vastagabb lesz, és fitoalexinek képződnek. Ezek olyan anyagok, amelyek nagy szerepet játszanak a növény védekezési folyamatában. Normál esetben a fitoalexinek nem találhatók meg a növényben, csakis a kórokozó megjelenését követően kezdenek termelődni."

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A lakosság 63 százaléka fizeti be minden számláját időben

Húsz év után újra Pozsonyban

GALÉRIA: Kikapott a DAC Rózsahegyen

Új választások kiírását javasolta az osztrák kancellár

A Magyar Fórum módosítaná az alkotmány preambulumát

Tragédia: halálra gázoltak egy kerékpárost

Legfrissebb galériák
Olvasta már?