Agro

Mezőnapok zuhogó esőben

A májusban szervezett mezőnapok többségét fedél alá kényszerítette a bőséges csapadék. Nem volt ez másként a Limagrain repcefajta-bemutatóján sem, amelyre május 22-én került sor Szántón.
Czigler Mónika

2019. július 1. 11:47

A mezőnapokat a Malinovec Kft. fedett épületeiben tartották meg, itt sorakoztatta fel a repcekínálatát a francia székhelyű vetőmag-forgalmazó vállalat. Az előadók elmondták, a repce előveteménye őszi búza és árpa volt. Augusztus 16-án és 23-án vetették, három nappal a vetést követően Butisan Max gyomirtóval kezelték a területet 2,5 l/ha adagolásban. A gabona árvakelések ellen az Akill gyomirtót vetették be 0,5 l/ha adagban. A fungicides kezeléssel egy időben alkalmazták a növekedésszabályozót is, a Caryx (0,8 l/ha) és a Pyrifos (0,6 l/ha) kombinációjában. A rovarokra az Insodexet használták a Del Capsszal kombinálva, majd az Aspis 200 SE Folit Bórral kombinálva, végül a Mospilan következett a Vaztak Active készítménnyel kombinálva. A gombaölő szerekből a Pictort vetették még be a későbbiekben 0,5 l/ha adagolásban.

A repcében alkalmazott vegyszeres kezelésekről Róbert Jurových mérnök, a BASF területi képviselője beszélt. Elmondta, hogy sajnos nagyon sok gondot okoznak a repcében is a levéltetvek, amelyek vektorai különféle vírusoknak, és nagyon nehéz velük szemben a vegyszeres védekezés. A terményben alkalmazott technológia mellett beszámolt a búza, árpa és napraforgó kezelésre szolgáló szerekről, illetve az idei tapasztalatokról is. Kiemelte, hogy aki az árpa esetében már a csávázásnál alkalmazta a Systivát, annak idén gyakorlatilag a kalászosodás idejéig nem kellett beavatkoznia a betegségekkel szemben. Mindez részben köszönhető a május elejéig tartó nagy szárazságnak is. Figyelmeztetett viszont, hogy a csapadékos idő beköszöntével számítani kell a betegségek felszaporodására. Az agronómusok nem véletlenül voltak türelmetlenek május közepén, mert szerették volna a szükséges permetezéseket elvégezni, viszont a nagy mennyiségű csapadék akadályozta a munkákat. A második kezelést pedig nem szabad kihagyni, nehogy járványszerűen terjedjen el valamely betegség.

Róbert Jurových

Róbert Jurových megemlítette, hogy mivel az Európai Unió korlátozni fogja az azolos anyagok használatát, a BASF kísérleteket folytat egy új azolos készítménnyel, amelyet az elkövetkező években dob majd a piacra a vállalat.

A Limagrain repcekínálatáról Jiři Matuš mérnök, a vállalat termékmenedzsere beszélt. Van is mivel dicsekednie a francia nemesítőnek, hiszen Szlovákiában a Limagrain repcéből vetnek a legtöbbet a gazdák. Az eddig legjobban keresett repce az Arsenal volt, viszont a Limagrain újdonsága, az LG Architect talán még ígéretesebbnek tűnik. „Nincs még egy ilyen hozamú repce Európában, nem véletlen, hogy ez a legnagyobb területen termesztett hibrid” – mondta Jiří Matuš. Az új hibridet illetően elmondta, az LG Architect a legkevésbé hajlamos a kifagyásra. Nem hajlamos a megdőlésre, a kilences skálán nyolcas számú eredményt tudhat magáénak a megdőlést illetően. A gének új generációjának köszönhetően nagyon magas hozamot képes produkálni, jobbak az agronómiai tulajdonságai, nem repedeznek fel idő előtt a becők, így nem peregnek ki a szemek. Jiří Matúš figyelmeztetett, hogy Európában egyre inkább terjed a TuYV-vírus, ezért fontos tudni, hogy ez a hibrid ellenálló a betegséggel szemben.

a

A Limagrain kínálatában ez idáig a legkeresettebb hibrid az Arsenal volt, Szlovákia-szerte is ez a hibrid tarolt, egymás után 4 évben vezette az eladási listák élét. A gazdákat a hibrid magas hozamai, megbízhatósága, illetve jó egészségi állapota győzte meg. De nem szabad elmenni az Alicante mellett sem, amely kisebb növésű, de kiváló teljesítményű. Ez egyébként a legkoraibb hibrid a Limagrain kínálatában. Mivel tavasszal korán beindul a vegetáció, korábban is beérik, ezért az EMT-t már nem befolyásolják a júniusi nagy melegek.

A legfrissebb újdonság a cég repcehibridjei között az LG Ambasador. Jelenleg Magyarországon a regisztrációs kísérleteket végzik vele, és ez mutatkozik a legnagyobb teljesítményű hibridnek. Jiří Matuš szerint hozamai megdönthetik akár az Arsenal rekordjait is, de ez intenzív agrotechnikát igényel.

A Limagrain kínálatában rendkívül sok hibrid található, a szántói mezőnapokon viszont csak azt a hét hibridet sorakoztatták fel, amellyel a gazdák minden igényét minden körülmények közt ki tudják elégíteni. Említés esett még a Clearfield-technológiával termesztett 2018-as újdonságról, a Conrad CL-ről, az Arabella vonalas repcéről, vagy a 2018-as újdonságról, az Alasco hibridről, amely a repcerákkal szemben ellenálló. Bár a szakadó záporban nem volt lehetőség megtekinteni a terepen a terményeket, a szervezők gondoskodtak arról, hogy kulturált körülmények közt adhassák át a legfrissebb információkat a jelenlévőknek.

(czm)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nőtt a munkanélküliek száma

Két halottja és két sérültje van egy csetneki balesetnek - a fiatal sofőr megcsúszott az úton

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

VIDEÓ: Pánikba esett a sebe láttán egy kerékpáros a Touron

Legfrissebb galériák
Olvasta már?