Agro

Itt az ideje az őszi lemosó permetezésnek

Ebben az időszakban az almán és a körtén a mind komolyabb méreteket öltő monília a legnagyobb gond, távolítsuk el a beteg gyümölcsöket, ne adhassák tovább a fertőzést. Ahol pedig már nincs termés a fákon, tőkéken – azaz meggy, cseresznye, szőlő –, ott legjobb, ha mihamarabb elvégezzük az őszi lemosó permetezést, mindenképpen vagy a PowerOf-K vagy az Amazon, esetleg a Serenáde készítményekkel.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. szeptember 30. 11:30

fák

Október első hetében száraz és csapadékos napok váltogatták egymást, a hőmérséklet is ennek megfelelően változott, nappal körülbelül 20 °C, éjszakánként pedig 5–10 °C körül alakult. Derült éjszakákon az alacsonyabb hőmérséklet dominál. A lehullott eső javította a talajok felszín közeli nedvességének ellátottságát. A korábbiakhoz képest alacsonyabb hőmérséklet és az esők beindították a fák lombhullását. A mostanáig tartó lisztharmatnyomás végre csökken, de most még kellene egy utolsó kezelés PowerOf-K-val.

Az almafélékben és a körtésekben folyamatosan tart a szüret. A rothadásra érzékenyebb fajtáknál a korábban szerzett sérülések (molykártétel, szél vagy jégverés) és az eső okozta héjelvékonyodás, illetve a lenticellákon keresztüli fertőzés miatt a gyümölcsfertőző monília és a fekete penész egyre nagyobb károkat idéz elő.

Ha lehetséges, védekezzünk preventíven a tárolás során fellépő betegségek ellen.

Sok a beteg gyümölcs a fák alatt és a fákon, az pedig mind további fertőzési forrás, ezért célszerű minél előbb eltávolítani.

A legintenzívebb lombhullás a cseresznye- és meggyfákon figyelhető meg, részben ezen fajok biológiájából adódóan, másrészt pedig a sztigminás és blumeriellás levélbetegségek hatására, amit megoldhattunk volna néhány PlanTonic kezeléssel. Azokon a fákon, melyek lombvédelméről nem gondoskodtunk a szüret után, a levélhullás mértéke gyakran eléri a 80-90%-ot is. A korai levélveszteség kihatással van a rügyek fejlődésére, így a jövő évi termés differenciálódására is. Ezért még egy PlanTonic CuproTonik-os kezelést ajánlatos beiktatni.

A fák állapotán és a rügyek egészségén sokat javíthat, ha már most elvégezzük az őszi rezes CuproTonik lemosó permetezést.

Hasonló a helyzet a már leszüretelt szőlőültetvényekben is. A hűvösebb és esős napok lelassították ugyan a lisztharmat szaporítóképleteinek érési folyamatát, de az érett kazmotéciumok lényegében folyamatosan mosódnak le a fás részekre. A szüret utáni lemosó permetezéseknek (PowerOf-K+BorOil, AQ-10, CuproTonic+PlanTonic) itt az ideje, mert magasabb hőmérsékleten a készítmények hatékonysága is jobb, mint hideg időben. A romlásnak indult fürtök környezetében még mindig jelentős a foltosszárnyú és az ecetmuslicák tevékenysége, bár mindkettőből egyre kevesebbet fognak a csapdák. Ugyanez mondható el a szederültetvényekben a bokrokon maradt termés fertőzöttségéről is, ahol a megmaradt termés a szürkerothadástól gyakorlatilag tönkrement. Már a megjelenésük kezdetén kellett volna használni az „elcsalogatjuk és elpusztítjuk” módszert, ami a Combi-Protec és a Spintor keverésén alapul.

dió

A dióültetvényekben a buroklégy rajzása egy-két imágótól függetlenül véget ért, a fertőzött gyümölcsök lehullottak, a kifejlődött lárvák pedig elvonultak bábozódni a talajba.

Most kell kezelni Bora készítménnyel a talajokat a diófák alatt, pláne esős időben a leghatásosabb, ugyanis a gombának megvan a kellő páratartalma, ezért nagyszerűen felszaporodik és a télvíz idején elpusztítja az áttelelésre várakozó dióburok fúrólégy lárváit.

(Az írás szponzorált promóciót tartalmaz.)

www.biotomal.sk

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
orvosok

Vajon mennyit keresnek a kezdő orvosok a szomszédos országokban?

bevásárlás

Az idei karácsony lenullázhatja a számlánkat

sport a tv-ben 2

Képernyőn a liverpooli derbi

Kassa

A kijárási tilalom ellenére nagyobb a kassaiak mozgástere

gdffd

A patológus megkérdezte az elhunytak családtagjait, miért nem oltakoztak: Hatféle választ kapott!

A rendőrség fokozott óvatosságra inti a sofőröket a havazás miatt

Időjárás: Havazás, eső, hófúvás...

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.