Agro

Három fiatal a csallóközi paradicsom védelmében

Még 2006-ban fogott hozzá három fiatal egy olyan vállalkozáshoz, amely nem kis befektetéssel járt, nem hagyományos mezőgazdasági termelést jelent, jó adag elszántságot igényelt, és egy hatalmas rizikót rejtett magában.
Czigler Mónika

2021. március 29. 11:51

vidám paradicsom

Azonban talán épp a fiatalos lendület és lelkület kellett ahhoz, hogy mára egy sikeres vállalkozás épüljön ki Csallóközaranyos közelében, és egy olyan vízió valósuljon meg, ami szinte elképzelhetetlennek, vagy egyenesen őrültségnek tűnt még majd 15 évvel ezelőtt.

Az uniós csatlakozás előtt még csak zöldségkereskedéssel indította vállalkozását az akkor 23-26 év közti Bindics Zsolt, Juhász Roman, Kukucs György, majd a későbbiekben csatlakozott Szigeti Gergely és Szigeti Bálint, akik tovább fiatalították a csapatot. „Az uniós csatlakozás előtt azt tapasztaltuk, hogy igény van a külföldi zöldség behozatalára, viszont a vámügyek intézése akadályt jelentett az üzletláncok számára. Mi vállaltuk a tehermentesítést, így jól jártak az üzletláncok is” – emlékszik vissza a kezdetekre Bindics Zsolt, a most már Greencoop név alatt működő szövetkezet elnöke.

Az uniós csatlakozást követően azonban igény mutatkozott a friss hazai termékekre, viszont nem voltak hazai termelők, akiktől a megtermelt zöldséget fel tudták volna vásárolni. „Így 2006-ban úgy döntöttünk, hogy saját termékeket fogunk előállítani. Így jöttek létre az üvegházak Csallóközaranyoson, Gútán és Dunaszerdahelyen” – mondja Bindics Zsolt.

vp

A fiatalok létrehoztak egy termelői csoportosulást, ez után pedig már szükségessé vált egy egységes arculat kialakítása. Fő profiljuk az üvegházas paradicsomtermesztés lett, ez teszi ki a termelés 80%-át. De foglalkoznak uborkával is, és szeretnék még a harmadik fő csallóközi termék, a paprika termesztését is megvalósítani. Bindics Zsolt szerint azonban a paprikánál nagyon nehéz megtalálni a költséghatékonyságot.

Paradicsomból mintegy 20 fajtát termesztenek, a fogyasztók körében ez a Vidám Paradicsom–Veselá Paradajka név alatt vált ismertté. Bindics Zsolt elsősorban az újszerű, fiatalos lendületre akart utalni a névvel, amellyel anno huszonévesen társaival belevágott a munkába. Ugyanilyen fontos azonban az is, hogy az általuk megtermelt paradicsom minden tápanyagot megkapjon, amire szüksége van ahhoz, hogy egészséges, vitaminnal teli legyen, és jól érezze magát. Egy ilyen, igazán paradicsomízű gyümölcs pedig mosolyt varázsolhat a vásárló arcára is.

Jelenleg az óriási üvegházakban „nyugalmi” időszak van, az új palánták már kiültetésre kerültek, és várják az első idei szüretet február végén, március elején. A paradicsomok közt van lédús, vagy tömörebb szerkezetű, roppanós, vagy vékonyabb héjú, nagy gyümölcsű, cherry, gömbölyű, hosszúkás, lapos, piros, sárga, rózsaszínes, lilás-méregzöld, eperformájú, édes, vagy kevesebb cukortartalmú, kinek-kinek ízlése szerint. A fajtákkal folyamatosan kísérleteznek, hiszen hazai körülmények közt kell kipróbálniuk, milyen tulajdonsággal rendelkezik a paradicsom, érdemes-e hozzáfogni a nagybani termesztéséhez. Bindics Zsolt szerint ugyanis a nemzetközi vetőmag-nemesítő cégek nem a mi környezeti körülményeinkből indulnak ki. Hollandiában teljesen más klimatikus körülmények közt terem meg a paradicsom, mint nálunk, így nem biztos, hogy az, ami ott közkedvelt, az nálunk is teret hódít, illetve rentábilis lesz a termesztése.

Az óriási üvegházak 30 hektáros területet foglalnak el, mesterséges megvilágítást nem alkalmaznak, tehát az átlagos üvegházakhoz képest 15 ezer tonna szén-dioxiddal kevesebbet bocsátanak ki. „Minden üvegházunkat geotermikus energiával fűtjük, aminek köszönhetően kiküszöböljük a fosszilis fűtőanyagok égetését és a szén-dioxid (CO2) légkörbe bocsátását. A beporzást poszméhek végzik. A zárt üvegházi körülmények közt sokkal inkább ki tudjuk szűrni a kártevők jelenlétét, és be tudjuk vetni azok természetes ellenségét. Ugyanúgy védve van a paradicsom a kórokozókkal szemben. Üvegházainkban fenntartható, permetszer nélküli gazdálkodással finom, vitamindús és egészséges paradicsomokat termesztünk. Szigorú előírásokat kell betartani azoknak, akik ide be akarnak lépni. Egy munkás csak egy adott üvegházban dolgozhat, nehogy az esetleges fertőzést átvigye a másik üvegházba. Ha mégis felüti a fejét paradicsomok közt valamilyen betegség, az „karanténba” kerül. A szezon végére, ami decembertől decemberig tart, csak a növények mintegy 2%-át kell eltávolítani a betegségek miatt, ami nagyon szép eredmény” – magyarázza Bindics Zsolt.

A manapság sokat hangoztatott ökológiai termesztéssel kapcsolatban elmondta, igenis oda kell figyelni a szabadföldi termesztésben arra, hogy az adott területen a hozamokat növeljük, mivel a Föld lakossága folyamatosan növekszik, viszont ne a föld kizsigerelése árán tegyük ezt. „Ha a táptalajnak nem adjuk meg, azt, ami neki jár, ha csökken a humusztartalma, illetve a vízmegtartó képessége, azzal nemcsak a környezetet rongáljuk, hanem magát az élelmiszer-ellátást is veszélyeztetjük” – tette hozzá.

És hogy értékeli az akkori kezdeményezést, vagyis az öt hatalmas üvegház és a termelői szövetkezet létrehozását Bindics Zsolt majd 15 év távlatából? „Fennállásunk első éveiben terveinknek megfelelően sikerült megújítanunk a jó minőségű csallóközi paradicsomok termesztésének hagyományát, és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a szlovákiai háztartások asztalaira kerülő paradicsomoknak majdnem a fele a mi üvegházainkból származik. Ez nagy megtiszteltetés számunkra, ugyanakkor nagy felelősséget is jelent a vásárlóinkkal szemben” – zárja Bindics Zsolt.

Czigler Mónika

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az idei népszámlálás során két kérdésnél is megadhattuk a nemzetiségi identitásunkat. (A szerző felvétele)

Min múlik a kettős identitás?

Eduard Heger

Nem lépünk át a piros fázisba, de mégis enyhülnek a járványellenes intézkedések

Dunaszerdahely

Elkezdődött az adaptációs időszak

AstraZeneca

Az EU nem tart igényt az AstraZeneca és Johnson & Johnson 300 millió extra adag vakcinájára

film

Misszió volt számára ez a film

Jakub Kulhánek
Frissítve

Prága kiutasított diplomatáinak visszatérését követeli Moszkvába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.