Agro

Génekkel a TuYV ellen

A repce az Európai Unióban az egyik leggyakrabban termesztett mezőgazdasági növény. Sokféle betegség és kártevő támadja, a betegségek közül az egyik legveszélyesebb manapság a TuYV, vagyis a tarlórépa-sárgaság, amely nemcsak mennyiségi, hanem minőségbeli kiesést is okozhat a gazdáknak.
Czigler Mónika

2019. augusztus 15. 13:04

A környező országokban sok az erősen fertőzött terület, a betegség ellen azért is nehéz a védekezés, mert az Európai Unió sok növényvédő szer használatát korlátozta, és korlátozni is kívánja. A vetőmag-nemesítő cégek ezért olyan hibrideket igyekeznek előállítani, amelyek nem fogékonyak a betegségre.

A TuYV-vírust a zöldőszibarack-levéltetű terjeszti. Ha megfertőződött a növény, úgy nyilvánul meg a betegség, hogy ősszel a levélszéleken bordós színű elszíneződés látható, amely még könnyen összetéveszthető a tápanyaghiány miatt kialakult elszíneződéssel. Ez az elszíneződés azért alakul ki, mert a fertőzés hatására elzáródnak a szállítónyalábok. Tavasszal pirosas elszíneződés látható a levélszéleken.

A vírusos megbetegedések hosszantartó veszélyforrást jelentenek, és amíg nem alkalmazhatók a vektorok ellen a neonikotin hatóanyagú készítmények, addig érdemes a vírus ellen felvértezett repcehibrideket vetni.

-er

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Emelkedik az adóalap adómentes része

Jövőre 370 euróra emelkedik a gyermekgondozási segély

Autóba hajtott, majd elaludt a részeg sofőr

Danko pénteken jelenti be az alkotmánybíró-jelöltek választásának időpontját

Színes koncertkínálat a fővárosban

Budapest kvíz - NYEREMÉNYJÁTÉK!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?