Agro

Gabonafélék biotermesztésben

A Szegedi Gabonakutató a zselízi Biocentrummal közösen Peszektergenyére invitálta júliusban azokat a gazdákat, akik kíváncsiak voltak arra, hogy milyen teljesítményre képesek biokörülmények között a magyarországi nemesítésű fajták.
Czigler Mónika

2021. szeptember 13. 10:46

szegedi gabonakutató

A jelenlévőket Palik László, a Biocentrum tulajdonosa köszöntötte. A szegedi Gabonakutató által kínált fajtákat Csigó György Tamás, a Gabonakutató kereskedelmi igazgatója mutatta be. Különös figyelmet szentelt az őszi gabonaféléknek, hiszen ezek vetési ideje lassan közeleg. Elemzéseik szerint a 2019–2020-as években a Gabonakutató őszi szlovákiai értékesítésének 75%-a őszi búzából származott, ezt követte az őszi durumbúza 13%-kal, az őszi tritikálé 8%-kal, az őszi zab 1%-kal, az őszi árpa pedig 3%-kal. Az őszi búzák közül a GK Arató vitte a pálmát 39%-kal, majd szorosan követte őt a GK Csillag 31%-kal. „A GK Arató középérésű, szálkás kalászú őszi búza, amely intenzív termelési körülmények közt kiemelkedő, 8–10,5 t/ha hozamra képes. Jó szárszilárdságú, megdőlésre nem hajlamos fajta. Nagyon jó az aszály- és a hősokk-toleranciája, így a gyengébb termőhelyeken is biztonsággal termeszthető” – mondta Csigó György Tamás.

Palik1

Az elmúlt évek legközkedveltebb fajtája: a GK Csillag, tar kalászú, jó állóképességű, könnyen és tisztán csépelhető fajta, amelynek éretten acélos, piros a szemtermése, stabil malmi minőséggel, magas fajsúllyal. Nem érzékeny az előveteményre, és nagyon jól reagál a tápanyag-utánpótlásra. Kiváló az adaptálódóképessége, ennek is köszönhető, hogy eltérő évjáratokban is magas és kiegyensúlyozott hozamokra képes.

Bár a Peszektergenyén bemutatott fajták között nem szerepelt, a Gabonakutató kereskedelmi igazgatója kitért a cég portfóliójában már megtalálható újdonságokra is. Elsőként a GK Déva fajtát említette, amely egy kiváló kenyérsütési minőségű, középérésű, szálkás kalászú búza. További újdonság a GK Szereda, amely kiváló alkalmazkodóképességével, kiegyenlített hozamaival és sárgarozsda rezisztenciájával emelkedik ki. A GK Börzsöny középérésű, tar kalászú búzafajta, amely a levél- és sárgarozsdával szembeni ellenálló képességével és stabil malmi minőségével tűnik ki. A legújabb elismerésű fajtáik a GK Kolozs és a GK Megyer. Az előbbi nagy termőképességű, kiváló télállóságú, és nagyon jó a levélbetegségekkel szembeni ellenálló képessége is. A GK Megyer koraibb, mint a GK Kolozs, nagy termőképességű, jó állóképességű, alacsony toxinadatokkal rendelkező fajta.

Csigó György Tamás bemutatta a hibridrepce újdonságokat is. A Shield középkései hibridrepcét, amely stabil termőképességű, betegségekkel szemben ellenálló fajta. Továbbá említést tett arról, hogy kínálatukban megtalálhatók a cirokfélék is, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen a változó klímafeltételek miatt kiváló alternatívái lehetnek a kukoricának.

A jelenlévők megtudhatták azt is, hogy Szlovákiában, a Gabonakutató szójakínálatában, a Bahia a legnépszerűbb, melyet az Aires és a Pannónia kincse követ.

„A fajtaválasztékot úgy állítottuk össze, hogy partnereink igényeinek eleget tegyünk, a nemesítés során elsőrendű szempont számunkra a termelők, feldolgozók, a malomipar és takarmánygyártók elvárásainak kielégítése” – tette hozzá a Gabonakutató képviselője.

Palik 2

A fajtakínálat után következett a Gabonakutató helyszíni szemléje, ahol a jelenlévők megtekinthették az őszi búzák közül a biofeltételek között termesztett GK Aratót, GK Bagót és a GK Börzsönyt. Több őszi árpa fajtajelölt, valamint a legújabb GK Aréna és a közkedvelt GK Judy is bekerült a bemutatott fajták közé. Tritikáléból a GK Idust, a GK Marost, a GK Regét és a GK Temest nézhették meg a résztvevők, továbbá látható volt még a GK Fehér tönkölybúza és a GK Tisza búza is. Dr. Bóna Lajos, a GK kalászos nemesítője, innovációs tanácsadója osztott meg számos hasznos információt a fajtákról. Palik László pedig kiemelte, hogy a tönkölybúza a biotermesztés egyik alapvető gabonafajtája, így ez nem maradhatott ki a kísérletekből. A kísérletek célja az volt, hogy megmutassák, mire képesek a felsorolt fajták „önerőből”. Az egyik árpafajtánál például 7 tonnás hektárhozamot jósolt biotermesztésben, amely egyébként akár 9–9,5 tonnás hozamra is képes, amit szép eredményként értékelt.

A Gabonakutatónak ez volt az első olyan szlovákiai rendezvénye, ahol biotermesztésben mutatták be fajtáikat.

(czm)

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová
Frissítve

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

kijárási tilalom

Jogi gondok a kijárási tilalommal

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

koronavírus

Akinek tünetei vannak, ingyen mehet PCR-tesztre

ddd

Meddig terhelhető egy gyermek?

koronavírus

Koronavírus – Ismét ezer felett az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma, tízen elhunytak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.