Agro

Gabonafélék biotermesztésben

A Szegedi Gabonakutató a zselízi Biocentrummal közösen Peszektergenyére invitálta júliusban azokat a gazdákat, akik kíváncsiak voltak arra, hogy milyen teljesítményre képesek biokörülmények között a magyarországi nemesítésű fajták.
Czigler Mónika

2021. szeptember 13. 10:46

szegedi gabonakutató

A jelenlévőket Palik László, a Biocentrum tulajdonosa köszöntötte. A szegedi Gabonakutató által kínált fajtákat Csigó György Tamás, a Gabonakutató kereskedelmi igazgatója mutatta be. Különös figyelmet szentelt az őszi gabonaféléknek, hiszen ezek vetési ideje lassan közeleg. Elemzéseik szerint a 2019–2020-as években a Gabonakutató őszi szlovákiai értékesítésének 75%-a őszi búzából származott, ezt követte az őszi durumbúza 13%-kal, az őszi tritikálé 8%-kal, az őszi zab 1%-kal, az őszi árpa pedig 3%-kal. Az őszi búzák közül a GK Arató vitte a pálmát 39%-kal, majd szorosan követte őt a GK Csillag 31%-kal. „A GK Arató középérésű, szálkás kalászú őszi búza, amely intenzív termelési körülmények közt kiemelkedő, 8–10,5 t/ha hozamra képes. Jó szárszilárdságú, megdőlésre nem hajlamos fajta. Nagyon jó az aszály- és a hősokk-toleranciája, így a gyengébb termőhelyeken is biztonsággal termeszthető” – mondta Csigó György Tamás.

Palik1

Az elmúlt évek legközkedveltebb fajtája: a GK Csillag, tar kalászú, jó állóképességű, könnyen és tisztán csépelhető fajta, amelynek éretten acélos, piros a szemtermése, stabil malmi minőséggel, magas fajsúllyal. Nem érzékeny az előveteményre, és nagyon jól reagál a tápanyag-utánpótlásra. Kiváló az adaptálódóképessége, ennek is köszönhető, hogy eltérő évjáratokban is magas és kiegyensúlyozott hozamokra képes.

Bár a Peszektergenyén bemutatott fajták között nem szerepelt, a Gabonakutató kereskedelmi igazgatója kitért a cég portfóliójában már megtalálható újdonságokra is. Elsőként a GK Déva fajtát említette, amely egy kiváló kenyérsütési minőségű, középérésű, szálkás kalászú búza. További újdonság a GK Szereda, amely kiváló alkalmazkodóképességével, kiegyenlített hozamaival és sárgarozsda rezisztenciájával emelkedik ki. A GK Börzsöny középérésű, tar kalászú búzafajta, amely a levél- és sárgarozsdával szembeni ellenálló képességével és stabil malmi minőségével tűnik ki. A legújabb elismerésű fajtáik a GK Kolozs és a GK Megyer. Az előbbi nagy termőképességű, kiváló télállóságú, és nagyon jó a levélbetegségekkel szembeni ellenálló képessége is. A GK Megyer koraibb, mint a GK Kolozs, nagy termőképességű, jó állóképességű, alacsony toxinadatokkal rendelkező fajta.

Csigó György Tamás bemutatta a hibridrepce újdonságokat is. A Shield középkései hibridrepcét, amely stabil termőképességű, betegségekkel szemben ellenálló fajta. Továbbá említést tett arról, hogy kínálatukban megtalálhatók a cirokfélék is, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen a változó klímafeltételek miatt kiváló alternatívái lehetnek a kukoricának.

A jelenlévők megtudhatták azt is, hogy Szlovákiában, a Gabonakutató szójakínálatában, a Bahia a legnépszerűbb, melyet az Aires és a Pannónia kincse követ.

„A fajtaválasztékot úgy állítottuk össze, hogy partnereink igényeinek eleget tegyünk, a nemesítés során elsőrendű szempont számunkra a termelők, feldolgozók, a malomipar és takarmánygyártók elvárásainak kielégítése” – tette hozzá a Gabonakutató képviselője.

Palik 2

A fajtakínálat után következett a Gabonakutató helyszíni szemléje, ahol a jelenlévők megtekinthették az őszi búzák közül a biofeltételek között termesztett GK Aratót, GK Bagót és a GK Börzsönyt. Több őszi árpa fajtajelölt, valamint a legújabb GK Aréna és a közkedvelt GK Judy is bekerült a bemutatott fajták közé. Tritikáléból a GK Idust, a GK Marost, a GK Regét és a GK Temest nézhették meg a résztvevők, továbbá látható volt még a GK Fehér tönkölybúza és a GK Tisza búza is. Dr. Bóna Lajos, a GK kalászos nemesítője, innovációs tanácsadója osztott meg számos hasznos információt a fajtákról. Palik László pedig kiemelte, hogy a tönkölybúza a biotermesztés egyik alapvető gabonafajtája, így ez nem maradhatott ki a kísérletekből. A kísérletek célja az volt, hogy megmutassák, mire képesek a felsorolt fajták „önerőből”. Az egyik árpafajtánál például 7 tonnás hektárhozamot jósolt biotermesztésben, amely egyébként akár 9–9,5 tonnás hozamra is képes, amit szép eredményként értékelt.

A Gabonakutatónak ez volt az első olyan szlovákiai rendezvénye, ahol biotermesztésben mutatták be fajtáikat.

(czm)

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vlcan

Itt a szlovák válasz Orbán földvásárlási terveire

A kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon

A kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon

iskola

Egyre több állástalan talál magának munkát

Vladimír Lengvarský

Lengvarský: Bérpótlékot kapnak, akik az első vonalban dolgoznak a járvány idején

Tompa Mihály Alapiskola

GALÉRIA: Megújult a Tompa Mihály Alapiskola

koronavírus Románia

Romániában két hétre bezárnak az iskolák, kötelezővé válik a maszkviselés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.