Agro

Előtérben a GMO-mentes takarmányozás

Hogyan értékeli a tavalyi évet Barczi Sándor, a Szegedi Gabonakutató szlovákiai képviselője?
Czigler Mónika

2020. január 7. 13:43

szója

Magyarországon nagyon közkedvelt szójafajták a Gabonakutató szójái, és már nálunk is egyre nagyobb figyelmet kapnak a fehérjenövények, és ezen belül a szója termesztése is. Főleg a GMO-mentes takarmányozás előtérbe kerülésével növekszik a szója vetésterülete is. A portfóliónkban megtalálható szójafajták eladása növekvő tendenciát mutat Szlovákiában is, ez köszönhető nemcsak a kiváló fajtáknak, hanem annak is, hogy próbálunk a gazdáknak a vetőmaghoz termesztési tanácsokat is nyújtani. A Szójakontroll nevet viselő programnak köszönhetően hasznos tanácsokkal látjuk el a gazdákat a termesztésre vonatkozóan a magasabb hozam és a minőségi mutatók javulása érdekében. E rendszer egy talajminta alapján megállapított tápanyag-utánpótlási tervvel indul, amit később az esetleges levélanalízis alapján tovább csiszol. A tenyészidőbeni helyszíni szemlék és az esetleges agrotechnikai javaslatok csökkenthetik a termesztési rizikót. A rendszer több, Magyarországon szójatermesztésben jártas szakember tapasztalatának koordinálásával, gyártóktól független javaslatot biztosít a termelőinek. Közben számos kísérletet végzünk a sikeres szójaoltásra, tápanyagellátási kísérletekre, mikroelemek hatására a szója terméshozamára és fehérjetartalmára vonatkozóan.

A búza esetében tavaly sajnos sok esetben meggyűlt a gazdák baja a gombabetegségekkel. A korábban jó minőségűnek mutatkozó búzát a gombafertőzések miatt több esetben is csak ipari célokra tudták eladni a gazdák, ami természetesen kevesebb bevételt biztosított. A jó minőségű gabonaféléket viszont jó áron lehetett értékesíteni, külföldi értékesítéseknél alveográfos mutatók is előtérbe kerültek. Idén, mint általában, az őszi vetések jobban teljesítettek a tavasziaknál. Viszont a 2019/2020-as szezon őszi vetésein már most látható, hogy a csapadékos és enyhe időjárás következményeként megjelentek az ősz folyamán a gombabetegségek, a vírusbetegség faktorai, ami ellen szükséges volt a védekezés.

A kukorica esetében főleg a késői betakarítás esetén gondok jelentkeztek a gombás fertőzésekkel. A repce stabilan tartja magát, habár nem tartozik a kimondottan hagyományos növényeink közé, azért mégis szívesen vetik a gazdák, mert a számlán ez hozza az első bevételt. Viszonylag stabil az ára, és megvan a biztos felvevő piaca.

(czm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kút

Újabb szennyezés veszélyeztetheti a csallóközi vizet

Komárom

Márciusig tarthat a Vág-híd aládúcolása

Vajka

Egyelőre távoli terv a vajkai Duna-alagút

ipolysági határátkelő

Bonyolódik a helyzet az ipolysági határátkelőnél

vonat

VIDEÓ: Saját testével védte a vonat alá esett lányát az apuka

marian kotleba

Kotleba akár 8 évet is kaphat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.