Agro

Borona vagy permet?

A gyomirtásnak két módja lehetséges, a mechanikus vagy pedig a herbicides kezelés. A kertben egyszerűbb nekiereszteni a kapát a talajnak, sőt, környezetkímélőbb is, mint permetet használni, a földeken viszont ez már problematikusabb megoldás, sok szempontot figyelembe kell venni.
Czigler Mónika

2021. május 13. 09:45

borona

A mezőgazdaságban a gyomok irtására rendszerint a gyomirtókat használják a gazdák a mechanikus gyomirtás helyett, ez ugyanis a legegyszerűbb megoldás annak megsemmisítésére. Természetesen csak akkor, ha megfelelően vannak a szerek használva, megfelelő időjárási feltételek és a használati utasítás betartása mellett. Hátulütője a herbicidrezisztencia, a környezetterhelés, illetve a vegyszerek árának folyamatos emelkedése, amely egyre inkább előtérbe helyezi a gépek használatát.

A másik lehetséges mód tehát a gépi gyomirtás, ami környezetkímélőbb az előzőnél, viszont rosszul alkalmazva megbosszulja magát, mert előidézheti nemcsak a talaj tömörödését, hanem a növények kiszakítását is. A gyomnövények eltávolítása mellett a mechanikus módszernek az egyik előnye még a kijuttatott tápanyag bedolgozása lehet, továbbá a nedvesség elvezetése a gyökér közelébe, a talaj cserepesedésének megakadályozása, valamint a talajszellőztetés elősegítése.

A gyomok mechanikus irtása különösen indokolt a biogazdálkodásban, illetve az olyan növénykultúrákban, amelyek különösen érzékenyek a gyomirtó szerekre. A talajmegmunkálással tulajdonképpen egyben a gyomirtást is végezzük, de vannak kifejezetten erre specializálódó gépek, amelyek elsődleges célja a nem kívánatos gyom eltávolítása, nem pedig a talaj porhanyítása. Rét- és legelőterületek fogasolásához például csuklós, kés alakú rétboronák, egyes kultúrák növényápolására pedig hálóboronák készülnek. A rugós fogú boronák egyik változata a rezgő fogú gyomirtó borona, valamint a rugós kapa. Vannak speciális szenzorokkal felszerelt „okos” boronák is, amelyek a gyomok akár 80-90 százalékát is kiirtják.

Attól függően, milyen növénykultúráról van szó, a gyomirtó eszközök kifordítással, vagy kivágással szabadulnak meg a gyomoktól. A búzában például tavasszal boronával is lehet ritkítani a gyomot, de a megfelelő boronafajtát kell kiválasztani, és ügyelni kell a talaj állapotára is, hogy ne legyen például túl vizes. Ekkor a talaj tömörödése miatt sem ajánlatos a földekre menni. Ugyanúgy nagy károkat okozhatunk, ha túl száraz a talaj. Ügyelni kell a növény állapotára is. Ha az nincs jól begyökeresedve, illetve ha túl sekélyen van a növény gyökere, könnyen kihúzható a gyomokkal együtt. A harmadik leveles állapotig a búzánál nem is szabad mechanikus gyomirtást végezni, viszont az ennél későbbi művelet elősegítheti annak bokrosodását. A gyomok mechanikus irtásának sikere függ a talaj típusától is. Kötött talajokon a borona munkája kevésbé eredményes.

Kukoricánál 3-4 leveles állapotban már géppel irtható a gyom, de alkalmazható az a módszer is, hogy röviddel a kelés előtt elvégezzük a vakpásztázást, majd az újabb műveletre a kukorica 8-18 cm közötti magassága idején kerülhet sor az erre alkalmas gépi eszközzel.

Lehet alkalmazni magtakaró fogast is gyomirtásra, de a napraforgónál nagyon ügyelni kell, mert például a magtakaró annak alacsony felépítése miatt a 4-6 leveles napraforgóban nagy károkat okozhat. Ennél sokkal hatásosabb a gyomfésű.

Ideális időpont a mechanikus gyomirtásra a napos, száraz idő. Ha a boronát választjuk, ajánlatos a gyomirtást elvégezni még a gyomok fejlődésének kezdetén. Figyelni kell azonban a munkasebességre és a kések szögének megfelelő beállítására, hogy azok a lehető legkisebb mértékben sértsék a kultúrnövényt.

(-er)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vladimír Lengvarský

Júliustól a körzeti orvosok és a gyermekorvosok is oltanak

koronavírus rendőrség határ

Szlovákiából korlátlanul lehet utazni Magyarországra

*

ZÖLD ÚT a nyári utazásoknak

v

Halálos baleset történt Pográny mellett

Tőketerebes

Újabb hidat zártak le a Tőketerebesi járásban

rendőrség

Áthajtott a piroson – egy rendőrautóval ütközött

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.