Agro

Behozatal miatt nem kell a hazai szőlő

A borfogyasztás kultúrája jelentősen javult Szlovákiában, azonban a származási helyre kevesen figyelnek oda. Tavaly nagyon sok szőlő maradt a tőkéken, a hazai gazdák ugyanis nem tudták eladni a szőlőjüket. A behozatal ezzel szemben hatalmas mértékű.
Czigler Mónika

2019. május 8. 09:00

Riasztók az adatok a hazai borkínálatot illetően, ugyanis a becslések szerint az elfogyasztott bor 68%-a behozatalból származik, mindössze 32% származik a hazai szőlőterületekről. A hazai szőlőért csak pár centet adnak a felvásárlók a gazdáknak, így nem csoda, hogy tavaly sok helyütt a szőlő rajta maradt a tőkéken.

Simonka István, a BASF szőlőtermesztési szakértője szerint a gondot manapság nem annyira a betegségekkel, kártevőkkel szembeni küzdelem jelenti, sokkal inkább az nyomasztja a gazdákat, hogy nem tudják majd idén sem eladni a szőlőt. Még annak ellenére sem, hogy a hazai borfogyasztás jóval magasabb az itthon megtermelt bor mennyiségénél. „Tavaly Szlovákiában mindössze 340 000 hektoliter bort állítottak elő hazai szőlőből, a borfogyasztás mennyisége viszont 720 000 hektoliter. Tavaly 966 258 hl bort hoztak be Szlovákiába, tőlünk pedig 533 266 hl bort exportáltak, ennek többségét európai országokba, alig több mint 2800 hektolitert pedig harmadik országokba. A legtöbb bort Csehországba exportáltuk, mintegy 426 000 hektolitert. Onnét pedig 64 500 hl bort importáltunk” – mondta Simonka István. Hozzátette, a legmagasabb importmennyiség Magyarországról származik (484 000 hl), Spanyolországból 240 000 hektoliter, Olaszországból pedig 178 000 hektoliter jött be.

Simonka István hozzátette, sajnos nemcsak a szőlőből nem kell a hazai, de Szlovákia-szerte tűnnek el a gyümölcsösök és a zöldségesek is. Van még egy-két nagyobb telephely, de az ágazat „kihalófélben” van, a legnagyobb mértékben még az almások vannak jelen Szlovákiában.

(czm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A lakosság 63 százaléka fizeti be minden számláját időben

Napoli–Internazionale rangadó vasárnap estére

GALÉRIA: Kikapott a DAC Rózsahegyen

Új választások kiírását javasolta az osztrák kancellár

A Magyar Fórum módosítaná az alkotmány preambulumát

Tragédia: halálra gázoltak egy kerékpárost

Legfrissebb galériák
Olvasta már?