Agro

Aktiváljuk a növényzetet!

Amennyiben a búzát a szárbaindulás idején szárazság sújtja, nem csak a vízhiány jelenti a gondot, hanem a tápanyag felvétele sem ideális, mert nem működik megfelelően a gyökérzet.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. június 5. 10:37

búza

Szárbainduláskor 0,1 l/ha ENERGEN 3D PLUS-t adagolunk, hogy biztosítsuk a növény megfelelő nagyságát, amely nem szárad el. A nagyob növényben több tápanyag és víz raktározódik el. Ez döntő fontosságú lehet a szárazság idején. (Lásd: Youtube - ENERGEN CZ csatorna – VIDEO - AKTUALITY 2019.3.11. és 2019.4.14.). A nitrát jellegű tápanyagokat folyékony karbamiddal pótolhatjuk a levélre permetezve, a szárbaindulás második felében pedig növeljük az ENERGEN 3D PLUS adagját 0,2 l/ha-ra.

Az Energen 3D Plus egyébként a hosszanti növekedés kezdetétől alkalmazható, a készítménynek köszönhetően 4x jobb a nitrát-anyagok beépülése és megtartása a növényben. Ezzel szemben az Energen Aktivátor Plus-t az utolsó gombaölő szeres kezeléssel juttatható ki 0,5 l/ha adagban. Ez segít a nitrogén beépülésében, és a víz megtartásában is.

 

Az Energen készítmények a mákban

A levélrózsa kialakulásakor 0,5 l/ha ENERGEN AKTIVÁTOR PLUS-t alkalmazhatunk, ha a termény nem túl sűrű. A gyengébb és késeibb terményben 0,3 l/ha adagolhatunk ugyanekkora adag ENERGEN FULHUM PLUS-al. Tankmixben az Energen készítményeivel együtt tanácsolunk 7 %-os karbamidot adagolni és gondoskodni kell a gyökéren kívüli tápanyagutánpótlásról is.

Amikor a mák elkezd kinőni a levélrózsából, ENERGEN STIMUL PLUS-t alkalmazunk 0,5 l/ha adagban, hogy segítsük a gyökér fejlődést, és segítsük a nitrátreduktázist. Sokan kezdték alkalmazni - és ennek meggyőző ereje volt - minden permetezésnél 0,1-0,2 l/ha adagban az Energen 3D Plus-t, amely megtartja a vizet a növényben, és szintén segíti beépülni a növénybe a nitrogént.

 

Energen a burgonyában

burgonya

Az ENERGEN készítményekkel kezelt burgonya

 

A burgonya rendkívül jól reagál a fiziológiai bevetésekre. A BBCH 20 fejlődési fázisban, amikor a föld feletti részen csak kis kupac levél látható, egészen a sor bezáródásáig, ajánlatos 0,5 l/ha ENERGEN FULHUM PLUS-t, alkalmazni, ezzel jelentősen növeljük a hozamot. A vegetáció további szakaszában a burgonya nagyon jól reagál a 0,1 l/ha ENERGEN 3D PLUS készítményre. Nagyon jól működik az a variáns is, amikor az ENERGEN 3D PLUS-t az ENERGEN CLEANSTORM készítménnyel cseréljük fel, és 0,5 l/ha adagban alkalamazzuk a virágzás kezdetén, aminek köszönhetően pozitívan befolyásoljuk az egészségi állapotot.

burgonya

Kontroll szárazság idején

 

Energen a kukoricában

A kísérletekből, amelyet a prágai CSME-en végzett Ing. Kamil Kraus, egyértelműen kiderül, hogy a kukorica esetében a biztonságos intervallum a fiziológiailag aktív anyagok applikációjára az 5.-6. levél megjelenéséig van. Ezután már kezd keményítőbevonatot kialakítani a növény, és a C3 ciklusból a C4 ciklusba lép át. Ez után több fiziológiailag hatékony anyag egyúttal több felszívódó gombaölő szer is inaktiváló hatással lehet. Ez természetesen a tápanyag-utánpótlásra nem érvényes. Ezért ajánljuk alkalmazni az 1 l/ha ENERGEN APIKÁL-t az 5. levélig. Ekkor a kukorica reakciója valóban meglepően jó a kezelésre. Ajánljuk ennek alkalmazását kisebb területen kipróbálni, hogy képet kapjon arról, mekkora a különbség a kezelt és a kezeletlen változat között.

Figyelje a YOUTUBE-on az ENERGEN CZ csatornát

 

ENERGEN SK s.r.o.

Ing. Róbert Vitáriuš

0908 705 573

energensk@gmail.com

www.energen.info

 

Ing. Kamil Kraus és Ing. Jaroslav Mach, Energen

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
RegioJet

Újabb panasz a déli vasúti pályázat ellen

szivbetegseg

Az is lehet szívbeteg, aki nem tud róla

dd

Egy csók és más semmi?

Európai Unió uniós zászló

Feltételekhez kötnék az uniós pénzek kifizetését

Kover

VIDEÓ: Újra állt a bál a magyar parlementben - Kövér László kitiltotta Hadházyt

szem

A magas vérnyomás először a szemen látszódik

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.