Agro

A teraszos kert varázsa

Építési telkek nemcsak sík terepen, hanem dimbes-dombos, lejtős területeken is szép számmal találhatók. Ilyenkor a szintkülönbségek leküzdésére, áthidalására különféle támfalakat és rézsűket hívhatunk segítségül. Az ilyen típusú kertekből a kilátás sokkal szebb, a látvány pedig az ember számára jobb közérzetet biztosít.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. február 23. 12:45

díszkert

A különböző domborzati viszonyokból adódóan a kertépítés egy lejtős területen sok tekintetben komplikált. Különösen az anyagmozgatás nehézkesebb, és jóval több élőmunkát igényel, mint egy kevésbé lejtős kert kialakításakor. A meredek, hegyvidéki kertek egy-egy részét lehetetlen munkagéppel megközelíteni.

Az ilyen kerteknél fő szempont, hogy a kilátást nem szabad eltakarni, ezért az épület elé nem célszerű olyan fát ültetni, amely később takarhatja a panorámát. A következő követelmény, hogy a ház körül minél több sík felületet hozzunk létre, mivel sok tevékenységhez viszonylag vízszintes földfelszínre van szükség. A terepszintek megformálása elsősorban gépi földmunkát igényel, ezért még az épületek megépítése előtt érdemes ezekkel a munkákkal számolni.

Lejtők és támfalak

Tervezéskor két lehetőség közül választhatunk. Először is, meg lehet hagyni a domb lejtését, és ennek függvényében formálni a kertrészeket: csúszda, különféle játékos megoldások, ösvények, lépcsők. A másik lehetőség, hogy támfalakat építünk, melyeknek köszönhetően több sík felületet is létre tudunk hozni az adott térben. A támfalak lehetnek akár tömörek is, terméskőből is kialakíthatók. Azonban a fél vagy egy méteres magasságú szárazon rakott támfalnak is szüksége van beton alapra a stabilitás végett.

A rézsűk talajának óvása

A rézsűk vagy lejtős területek megkötésére válasszunk olyan fajokat, melyek sűrű gyökérzettel rendelkeznek. Ez elősegíti a talaj esővel szembeni megóvását. Az ilyen növénybeültetésre a tarackoló növények a legalkalmasabbak.

Ilyenek például a japán rózsa (rosa rugosa, ruža vráskavá), a kúszóborókák különböző fajtái (juniperus, borievka), a borostyán (hedera, brečtan), árnyékos helyeken az orbáncfű (hypericum, ľubovník) vagy az árnyékos helyen is jól fejlődő, de a nyár végén visszahúzódó gyöngyvirág (convallaria majalis, konvalinka).

A magas fekvésű, hegyvidéki kertekben jól érvényesülnek a fatermetű növények karcsú, oszlopos fajtái, érdemes közülük is választani.

Tipp!

Egy nagy rézsűn akár vasúti talpfákból is kialakítható hangulatos lépcsők vezethetnek le a kert alsóbb, teraszosan megformált részeibe.

Talajkötők a lejtőn

A rézsűk növényeinek fő jellemzői, hogy erős gyökérzettel rendelkeznek, képesek a megújulásra, gyorsan növekednek, jól viselik a metszést, s lombozatuk lehetőség szerint télen is zöld. Rendszeresen kordában kell tartani őket, mivel a lejtőkön oda is eljutnak, ahol nem is akarjuk, hogy megjelenjenek.

* A legjobb talajtakaró a már említett borostyán – inkább zöld levelű fajtákat használjunk, mivel ezek jól bírják az árnyékot is, ellentétben a foltos levelű változatokkal. Pár éven belül nagyon jó szárazságtűrő szőnyeg alakul ki belőlük.

* Az árnyékos helyet részesíti előnyben a mirtuszlevelű lonc (lonicera nitida, zemolez lesklý) is.

* Az évelők közül a kisebb lejtők megkötéséhez használható a molyhos madárhúr (cerastium tomentosum, rožec plstnatý). Virágzáskor teljesen ellepik a vakítóan fehér virágok. A virágzás elmúlásával érdemes alaposan visszavágni.

* A lomblevelűek közül kiemelkedően jó talajtakaró és -védő hatásúak a madárbirsek (cotoneaster, skalník) egyes fajtái; különösen az esővel szemben védik jól a talajt. Számtalan fajta közül választhatunk (cotoneaster horizontalis, bella, herbsfeuer, dammeri, skogholm), melyek segítségével szép örökzöld szigeteket tudunk kialakítani. A madárbirsek a virágaikkal, és a téli hónapokban a terméseikkel is díszítenek.

A felsorolás nem teljes, még sok más gyorsan fejlődő, erős gyökérzettel bíró növény alkalmazható a talaj fedésére és megfogására a lejtős kertekben.

Támfalak rönkből

Fából is (akác, tölgy, bükk, telített fenyő) kialakíthatunk a terméskő támfalakhoz hasonló térhatású elemeket. A természetes fa nagyon elegáns és természetközeli, viszont nem olyan időtálló, mint a terméskő.

Ha rönktámfal (vagy egyéb természetes anyagú) mellett döntünk, akkor nagy figyelmet kell fordítani a nedvesség elleni szigetelésre. A támfal föld felőli része nem érintkezhet egyenesen a töltőfölddel – ezeket a részeket fel kell tölteni porózus anyagból álló réteggel, hogy elvezesse a nedvességet.

Tanácsok

Talajtakaró növényekből nem kell sokat telepíteni, mivel pár év alatt teljesen ellepik a támfalat. Az erős, tűző nap nyáron felhevíti a köveket, és megégeti a közelbe ültetett növényeket. Ezért csepegtető öntözéssel gondoskodni kell a támfal hűtéséről, főleg az első években.

Kósa Károly kertépítő mérnök

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Krajniak

Különleges pénzjutalmat kapnak a szociális intézmények alkalmazottai

rendőrség

Halálos baleset: Vonat alá hajtott az autós – a sofőr és kutyája is életüket vesztették

to

Galéria: Ezeken a helyeken teljesen ingyen fürdőzhet!

komárom

Megyei kitüntetés a gimiseknek

krupa

A Minority SafePack ellen fordultak az OĽaNO egyes képviselői (VIDEÓ)

koronavírus

82 új fertőzöttet regisztráltak kedden

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.