Agro

A takarmányalap betárolása

Az őszi hónapokban az állattartók és az állattenyésztők egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy állataiknak elegendő mennyiségben jó minőségű takarmányalapot halmozzanak fel a téli és a tavaszi takarmányozási időszakra.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. november 20. 12:54

Szeptemberben rendszerint befejeződik a legeltetés, és ezzel véget ér a legtermészetesebb állattartás és takarmányozás. A zárt istállós tartás megköveteli, hogy az állatok teljes értékű, tápanyagokban gazdag takarmányokat kapjanak. A kifogástalanul elkészített takarmányadag etetése fogja biztosítani a táplálóanyag-szükségletet, illetve az állati termények mennyiségét és minőségét.

A takarmányozás alapját a tömegtakarmányok és az abraktakarmányok képezik. A vegetációs időben megtermelt takarmányokat – megfelelően tárolva és tartósítva – egész évben használhatjuk jószágaink takarmányozására.

A zöldtakarmányok tartósítása az erjesztés – ismertebb nevén silózás – és a szárítás, vagyis a széna készítése.

Erjesztett takarmányok

Az erjesztett takarmányokat silóban tároljuk. Az erjesztés sikerét befolyásolja a siló típusa, a szervezés és a szakértelem. A jól silózott takarmányban (szilázs) a szervessav-tartalom 70 %-át a tejsav teszi ki. Az erjesztett takarmányt a nedvességtartalma és a felhasznált  takarmányféleségek alapján erjesztéssel savanyított szilázsnak, ha előzetesen fonnyasztották, szenázsnak nevezzük. Régóta ismert ez a konzerválási eljárás, amelynek révén a takarmány hosszú ideig tárolható. Nagy előnye, hogy kevesebb a takarmány táplálóanyag-vesztesége, a silózás az időjárástól független, erjesztéssel a karotin nagy része megőrizhető, s a szilázs kezelése etetéskor jól gépesíthető.

A gyepeken erjesztéssel szenázs készíthető. A levágott fű fonnyasztásával a szárazanyag tartalmat 35–40%-ra kell növelni. Kerülni kell a túlfonnyasztást (45–55% szárazanyag-tartalom), mert nagyobb lesz a táplálóanyag-veszteség, és nehezebben tömöríthető, levegős lesz a szenázs.

A silózás menete

A silózásra érett fű virágzás előtt áll, azaz bimbózásba van. Silózásra a nagy hozamú szálfüvek felelnek meg a legjobban. A lekaszált füvet 3–4 cm méretűre kell szecskázni, majd a silóba hordani. Fontos, hogy egy hét alatt tároljuk be a silót. A betárolásnál a folyamatos tömörítést addig kell folytatni, amíg a kazalra lépve már nem süllyedünk bele. Figyelni kell a megfelelő tömörítésre, hogy az erjedési folyamatok megfelelően menjenek végbe. Laza rakás esetén penészesedés és vajsavas erjedés fordulhat elő. Ezt követi a siló takarása. A takarmány a betárolást követően 6–8 hét múlva lesz alkalmas etetésre.

Gáspár Julianna állattenyésztő mérnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két fürdő van az átláthatósági céglista végén

Európa-liga: nézők előtt búcsúzik a Slovan

Adventi kalendárium: Tiszta lélekkel nyissunk ajtót az ünnepnek

Vágsellye: Bevásárlótáskákba csomagolt életek

Argentínában keres menedéket Morales volt bolíviai elnök

Fico panaszt emelt a büntetőeljárás ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.