Agro

A szőlő védelmében legjobb a megelőzés

Túl hamar indult idén a szezon, a szakemberek attól tartottak, a késő tavaszi fagyok még kárt tehetnek a szőlőben. Figyelmeztetnek arra is, hogy oda kell figyelni a betegségekre, ugyanis olcsóbb a megelőzés, mint a „tűz oltása”.
Czigler Mónika

2019. május 13. 14:19

A szőlő speciális odafigyelést igényel, sok külső tényező hat arra, hogy milyen bor kerül a hordóba, de a gazdák a szőlő védelmét illetően viszonylag felkészültek, tudják, mikor milyen szereket kell használniuk – véli Simonka István, a BASF szőlővédelmével kapcsolatos szakértője.

Van azonban néhány jótanács, amit érdemes megfogadni. A szőlőnek három fő betegsége ismert, a szürkepenész vagy más néven botritisz, a peronoszpóra és a lisztharmat. Simonka István szerint az elmúlt 29 év alatt a leggyakrabban a szőlőt a lisztharmat károsította, az esetek mintegy 50%-ban, majd a botritisz és a peronoszpóra következik a sorban. Világviszonylatban mégis a peronoszpóra elleni küzdelemre fókuszálnak a kutatások, ezen betegséggel szemben dupla annyi hatóanyag létezik, mint a lisztharmattal szemben. A peronoszpóra elleni készítmények ráadásul drágábbak is, mint a lisztharmattal szembeni vegyszerek.

A lisztharmat askospórái leginkább a rügyfakadástól a virágzásig fertőznek. Az első szimptómák megjelenéséért több levelet is át kell nézni, meg kell vizsgálni a levélzet alsó részét is. „Minél hamarább fertőz a betegség, annál nagyobb károkat okoz a szőlőben. Ezért a lisztharmat ellen már a kezdetektől, a fiatal levélhajtások megjelenésekor védekeznünk kell, hogy a patogének terjedését megakadályozzuk” – figyelmeztetett Simonka István. Megemlítette, hogy a BASF kínálatában a Sercadis a legerősebb és a legrugalmasabb készítmény a lisztharmat ellen. Hosszan tartó és biztonságosan alkalmazható minden időjárási körülmények közt, nincs negatív hatással a borkészítésre, nem ártalmas a méhekre, környezetkímélő.

„Az Orvego viszont a peronoszpóra ellen hatásos, hatóanyagainak köszönhetően előnyt biztosít a betegséggel vívott küzdelemben más készítményekkel szemben. Nagyon jól kötődik a viaszos réteghez. A kísérletekben bizonyította, kiváló védelmet biztosít a fürtöknek, de figyelni kell arra, hogy egy szezonban legfeljebb csak háromszor alkalmazzuk” – magyarázta Simonka István.

A BASF szakembere arra is felhívta a figyelmet, hogy a vállalat hatalmas összegeket fektet a kutatásokba, az új hatóanyagok előállításakor. „Magam is szőlőtulajdonos vagyok, ezért tapasztalatból tudom, hogy a BASF készítményeivel jó dolgozni, mert nagy részük folyékony állapotú és kiváló a hatékonyságuk” – mondta.

A botritisz esetében a mérvadó a csapadék, mégpedig augusztustól októberig lehullott eső. A Scala már célzottan a fürtök egészségét segíti. Alkalmazható vegyszer a botritisz ellen a virágzáskor is, de ez inkább csak a költségeket növeli. A Scala a fürtök bezáródásától a bogyók puhulásáig biztonságosan alkalmazandó. A fehérje képzésével hozzájárul ahhoz, hogy a botritisz tovább ne nyerjen teret, hosszan tartó hatásával védi az egész fürtöt.

A már jól ismert betegségek mellé az utóbbi időben felsorakozott a szőlő guignardiás feketerothadása. Európába 1885-ben jutott el Észak-Amerikából. Svájcban és Észak-Németországban 2002-től nagyon veszélyes betegségnek számít. A kórokozó főként a fertőzött, mumifikált terméseken telel át, a betegség terjedésének a csapadékos, meleg tavasz segít. A fertőzés 21–24 °C körül terjed a leginkább, amikor a levelek legalább 7 órán keresztül nedvesek.

„A fekete rothadás ellen nem olyan nehéz a védekezés, a legtöbb peronoszpóraellenes, és néhány lisztharmatellenes készítmény is hatékonynak mutatkozik vele szemben. Így például a dithiokarbamátok kiválóan hatnak ellene (Polyram WG, Novozir MN 80, Dithane DG Neo Tec, Acrobat MZ WG), de a triazol típusú gombaölő szerek (Falcon 460 EC, Impulse Super, Rombus Trio, Horizon 250 EW, Ornament 250 EW, Linx, Topas 100 EC, Domark 10 EC, Talent, Dinali) is gyorsan felszívódnak a szövetekbe, a lappangó stádiuman meg tudják állítani a betegséget. A strobilurine nevű hatóanyag csoportú készítményeket, mint például a Cabrio Top, Zato 50 WG, Quadris Max, közvetlenül a virágzás után ajánlom alkalmazni, nagyon jól megtapadnak a viaszos szemeken, ezért hosszan tartó a hatásuk, viszont vigyázni kell a rezisztenciával. Az SDHI a hatóanyagok egy új csoportja, de nem ajánlatos túl gyakran alkalmazni, hogy ne alakuljon ki a rezisztencia. Ez utóbbi hatóanyagot tartalmazza a Cantus, Collis, Sercadis, Luna Experience” – sorolta a BASF szakértője.

A fekete rothadás és a peronoszpóra ellen is hatékony a Delan Pro, amely akár 42 napon keresztül is védi a szőlőt, de nem ajánlatos egy szezonban 4-nél többször alkalmazni. Alkalmazása nem függ a betegség jelenlétének intenzitásától. „Egy új korszakot jelent a készítmény a peronoszpóra elleni védelemben, hiszen hatóanyaga, a dithianon, amely esetében még 50 év elteltével sem alakult ki rezisztencia. Nemcsak akadályozza a patogének terjedését, hanem növeli a növény ellenálló képességét is a foszfonsavak aktivizálásával.

(czm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A lakosság 63 százaléka fizeti be minden számláját időben

Napoli–Internazionale rangadó vasárnap estére

GALÉRIA: Kikapott a DAC Rózsahegyen

Hollandia győzött az Eurovízión

Kétgyermekes édesanya vesztette életét egy balesetben

Tragédia: halálra gázoltak egy kerékpárost

Legfrissebb galériák
Olvasta már?