Agro

A szarvasmarha takarmányozása

A tejelő tehenek takarmányozásra vonatkozó tanulmányoknak köszönhetően a gazdáknak egyre több információ áll rendelkezésre az állatok helyes etetésére vonatkozólag. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a jelenlegi piaci helyzetben nagyon fontos, hogy minél nagyobb legyen a tejhozam az egyes teheneknél.
Czigler Mónika

2019. december 2. 12:07

marha

A tehenek tejtermelése növekedett az elmúlt időszakban, ami köszönhető a helyes takarmányozásnak is. A tehén szervezetét nagyon leterheli a tejtermelés, ezért fontos, hogy a takarmány fedezze az erre fordított energia szükségletét.

Amennyiben egy laktáció során a tehén 6000 kg tejet termel, akkor majd 750 kg szárazanyagot ürít ki a szervezetéből. Napi szintre lebontva a 4 kg körüli szárazanyag leadásával úgy 32–34 kg tejet képes termelni a tehén. Persze ez függ a fajtától a takarmánytól, a laktáció fázisától is.

A nyári időszakban nincs gond a zöldtakarmánnyal, de ez sokszor nem fedezi a tehenek energiaszükségletét, ezért ajánlatos szenázst is adni. Viszont nem jó folyton változtatni az állatok étrendjét, hiszen ezzel felborul a tehenek bendőjében a mikrobiális élet, a bendőnek ugyanis több mint 10 napra van szüksége ahhoz, hogy átálljon egy új takarmányra.

A takarmány felvételét és annak hasznosítását befolyásolja a bendő telítettsége és az állat energiaszükséglete. Erre több tényező is hatással van, így például a hőmérséklet. Magas hőmérsékletnél például csökken a takarmányfelvétel, de csökken akkor is, ha például a bendőben lassan halad át a takarmány. Ezzel függ össze a nyersrost mennyisége, illetve annak emészthetősége is.

(-er)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Életet menthetnek a láthatósági elemek!

Nincs esély fehér karácsonyra

79 éves nénit löktek le az egyik pozsonyi lakóház lépcsőiről

Nem adott elsőbbséget, a patakban végezte

402 euró bírságot szabtak ki egy gyorshajtóra a Galántai járásban

Elítélték Tibor Eliot Rostast, a Zem a vek főszerkesztőjét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.