Agro

A sertés hizlalása

Mindennapjaink táplálkozásában jelentős szerepet játszanak a sertéshúsból készült ételek, melynek hagyományai a régmúltba nyúlnak. A sertés tartása kedvelt ma is a háztájiban, bár kisebb létszámban, mert a vágósertés termelését a háztájiban és a kisgazdaságokban is nagymértékben befolyásolják a gazdaságossági szempontok, a költségek, a piac, az árak.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. január 2. 11:46

sertés

A piaci minőség érdekében javítani kell a kistermelői állományok vágósertéseinek színhús arányát, a napi tömeggyarapodást és az 1 kilogramm élőtömeg előállításához szükséges takarmány-felhasználást. Fontos szempont a megbízható állategészségügyi és élelmiszer-higiéniai háttér is, a humán egészségügyi szempontok és a termék csomagolása. A sertéstermékek sikere a vásárló igényétől és ízlésétől függ, melyet a táplálkozási szokás, a kultúra, a vallás és a vásárló anyagi helyzete is befolyásol. A sertéstartás jelentőségét növeli, hogy a sertés a gabonamagvakon kívül jól értékesíti a gumós- és gyökértakarmányokat, a konyhai hulladékot és a vágóhídi melléktermékeket, ezek felhasználása azonban a tartásmódtól függ.

A vágósertés típusai és minősítése

A fogyasztási igények és szokások hatására többféle vágósertés-hasznosítás alakult ki az évek során.

A jelenlegi kereskedelmi típusok: pecsenyemalac, pecsenyesüldő, sonkasüldő, sonkasertés, baconsertés, tőkesertés, zsírsertés és szalámisertés.

A vágóhídi feldolgozás során kötelező a vágás utáni minősítés és az osztályba sorolás. Vágott állapotban kell minősíteni az 50–120 kg közötti hasított tömegű hús- és hús jellegű sertéseket az EU által megszabott módon. A minősítés alapja a vágott testből kitermelhető színhús aránya a vágótömeg százalékában kifejezve.

A hízósertések vágótömegét és hússzöveteit befolyásolja a fajta, a hasznosítási típus, a kor, az ivar, a tartásmód, a takarmányozás és a tápláltsági állapot. Hazánkban a fehér hússertések és keresztezettjeik terjedtek el. Igény a nagy mennyiségű, sovány húst termelő sertés iránt van. A kisgazdaságokban és a háztáji termelésben ismét kedvelt a mangalica, melynek hizlalásakor az extenzív, külterjes módszer van elterjedve és alkalmazva.

A sertéshúsféleségek fehérje-, zsír- és energiatartalma a táplálkozás fontos része. A húsfehérje biológiailag teljes értékű fehérje, az emberi szervezet szinte veszteségek nélkül tudja beépíteni a növényi fehérjék kombinációjával. A sertéshús zsírtartalma izomféleségek szerint változó. Fogyasztási szempontból fontos, hogy a hús porhanyós, rostos és ízletes legyen, színe, szaga, formája, megjelenése megfelelő legyen. A higiénia élelmiszer-biztonsági követelmény.

Miért érdemes sertést tartani?

A sertéstenyésztéssel azért is érdemes foglalkozni, mert a ráfordított költségek hamar megtérülnek. Az előhasi koca egyéves korára lemalacozik, és 10–14 malac születik almonként. A kocaforgó évente 2,2–2,4. A hízósertés 6– 8 hónap alatt megérik a vágásra, eléri a 95–130 kg-ot. A sertés vágótömege 75–80%-a az élőtömegnek.

Háztáji hizlaláskor a saját szükségletre szánt hízóalapot, a választott malacot a gazda rendszerint vásárlással szerzi be. Megvásárolni az egészséges, élénk tekintetű, mozgékony, ránctalan bőrű, jó testformákat mutató állatokat érdemes. A végtagok formája és alakja befolyásolja a vágóértéket. A fiatalkorban előforduló végtaghibák idővel, a testtömeg növekedésével csak rosszabbodnak. A lábfájós hízósertés nehezen mozog, könnyen elcsúszik, rövid ideig tud állva enni a vályúnál, legtöbbször még mielőtt jóllakna, befejezi az evést, inkább lefekszik, pihen. Nem áruképesek a beteggyanús, a durva serteszőrű, kiszőrösödött, gyenge izomzatú választott malacok – ezek nagy valószínűséggel elhanyagolt tartásból származnak. Az alultáplált, rossz étvágyú és válogatós malacokra a felhúzott has jellemző. A gyakori farokcsóválás a malacok bélférgességét jelezheti.

 

Gáspár Julianna állattenyésztő mérnök

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Juhász György

A minőségi oktatás vonzza a hallgatót

dac

GALÉRIA: A kerületi rangadón is győzött és élre állt a DAC

Komárom

Visszanyerte régi fényét a Jókai-filagória

Igor Matovič

Több százan tüntettek Matovič háza előtt Nagyszombatban

advent

Rendhagyó lesz az adventi időszak

Peter Pellegrini hlas
Frissítve

Pellegrinit választották a Hlas elnökének

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.