Agro

A repce gyomirtása mikrokapszulás technológiával

Az aratás befejeztével új kihívást jelent a gazdának az őszi káposztarepce vetése, annak talajelőkészítése. Már a repce-vetőmag kiválasztásánál gondolni kell arra, hogy milyen technológiát alkalmazunk a gyommentes állomány eléréséhez.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. augusztus 6. 11:45

repce

A gyomok gátolják a repce kelését, növekedését, jelentős tápanyag mennyiséget vesznek el a talajból és számtalan betegségnek, kártevőnek és vírushordozónak adnak otthont. A repce problémamentes átteleléséhez nagyon fontos, hogy tiszta, gyom nélküli állapotban várja a telet. Hogy ezt biztosítsuk, viszonylag rövid idő (augusztus vége – szeptember) áll rendelkezésünkre. Tavasszal is lehet gyomtalanítani, de kimondottan csak tavaszra hagyni egy ilyen kulcsfontosságú problémát nem ajánlatos, hiszen nem tudhatjuk, milyen időjárási viszontagságok várnak majd ránk, tudunk-e majd időben herbicidet használni a már úgyis megerősödött gyomok ellen.

Kulcsfontosságú tehát az őszi gyomirtás. Ez 2 módon történhet meg, preemergens vagy posztemergens kijuttatással. Preemergens gyomirtó szerekkel a vetés utáni, a repce kelés előtti terminusban, max. 3 napig a vetés után az elvetett talajra permetezve védekezünk. Ezt clomazone, metazachlor, napropamide, pethoxamid, dimetachlor és s-matolachlor hatóanyagú készítményekkel érjük el. A preemergens gyomirtók előnye az, hogy a repce korai növekedési stádiumjától védi az állományt a kelő gyomok ellen és stabil biztonságot jelent. Hátrányuk az, hogy a rendes hatásukra megfelelő talajnedvesség szükséges. Viszont erre is van már megoldás, a talajon keresztül ható modern herbicidek innovatív mikrokapszulás technológiával már ezt is megoldották – kivárják a kívánt talajnedvességet (esőt), és akkor fejtik csak ki a hatásukat. Ilyenek például a SYNC TEC és DAM TEC technológiával előkészített új generációs clomazone hatóanyagot tartalmazó herbicidek. A használatuk, ill. hatásuk időzített, gazdaságos, effektív. Minél nagyobb a talajnedvesség, annál intenzívebb a magról kelő gyomok nyomása is, viszont annál több gyomirtó hatóanyagot szabadít fel a mikrokapszula a talajba. Az említett technológiák emellett jelentős mértékben csökkentik a gyomirtók okozta „kifehéredést” a kikelt repcére.

posztemergens gyomirtás a kikelt repce és kikelt gyomok esetében történik. Ennek előnye, hogy célzott gyomokra juttatjuk ki a szert, és nem játszik annyira fontos szerepet a talajnedvesség. Hátránya viszont az, hogy csak a gyom bizonyos növekedési stádiumáig hatnak a posztemergens szerek és levélen keresztül nem olyan széles a hatáskörük, mint a preemergens gyomirtóknál. Az időjárás nem mindig engedi meg az időbeni posztemergens beavatkozást.

A posztemergens repce gyomirtóknál is van 2 csoport. A korai posztemergens szereket (e-POST) állománykezelés esetén, a kultúrnövény kelése után, 4 leveles fejlettségéig kell kijuttatni (augusztus vége-szeptember közepe). A magról kelő kétszikű gyomnövények 2 szikleveles korban a legérzékenyebbek. Az e-POST herbicideknek többnyire 2 hatóanyagú összetétele van (pld. pethoxamid és picloram), az egyik levélen keresztül hatol be a kikelt gyomnövénybe, míg a másik reziduális hatásával a talajban gátolja a magról kelő gyomok csírázását, kelését. A kimondottan posztemergens gyomírtó szerek (POST) használata az őszi káposztarepcében tavaszra tolódik.

Bővebb infó: 0903 730 489
ladislav.zavodsky@fmc.com

www.fnagro.sk

Závodsky László, FMC Agro Slovensko

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

Eltűnhet a friss hazai kenyér az üzletekből

párkány vastelep

Párkány: telekcsere lehet az igazán jó megoldás

oltatlan

A lakosság jelentős része érzelmi alapon dönt az oltásról

Caputova

Rendőrháború: az államfő közbelép

cekan

Galéria: 5 tényező, ami eldöntheti, hogy kórházba kerül-e a koronavírus miatt

magas vérnyomás

Nemcsak a sebességet, hanem a vérnyomást is mérik majd a rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.