Agro

A korrupciós botrányok és a gazdák hétköznapjai

Visszhangzott a sajtó a korrupciós botrányoktól, ami a mezőgazdasági szektorban zajlott, ott, ahol a „pénz forog”. De vajon profitálnak-e a gazdák a médiában megszellőztetett hírekből? Illetve segítenek-e a feltárt visszaélések a gazdák konkrét problémáit orvosolni?
Czigler Mónika

2021. július 19. 20:03

palík

Sokat hangoztatott mondat, hogy a hazai mezőgazdaság a „kapuzárás” előtt áll. Ez részben igaz is, hiszen a régi módon folytatott termelést ma már nem lehet folytatni több oknál fogva sem. Változott a kereslet, az elvárások, a klímafeltételek, a piaci helyzet stb. Sokan a hazai támogatási rendszert szidják, amely nem „gazdaközpontú”, és nem működik olyan gördülékenyen, mint a nálunk fejlettebb országokban.

Az, hogy egy-egy pályázat benyújtása során az elbírálás nagyon átláthatatlanul, vagy épp ellenkezőleg, talán túlságosan is kiszámíthatóan, „szubjektív elbírálás” alapján történik, ma már elfogadott tény. Ez a gazdáknak mindig is fájó pontja volt, de valahogy megszokták, vagy alkalmazkodtak a helyzethez. Vannak olyanok, akik állítják, nem lehet pályázattámogatás nélkül folytatni a mezőgazdasági termelést, mások állítják, csak anélkül lehet némi nyereséget termelni, mert nem folyik el a pénzösszeg egy része a láthatatlan „csatornákban”.

Az ilyen kérdésekben a nagyok mindig is szemben álltak a kicsikkel. És bár a nagyok is megérdemlik az anyagi támogatást, amennyiben az ténylegesen a termelésbe van fektetve, és a gazdaság fellendítését szolgálja, a kicsikről sem szabad elfeledkezni. Ők ugyan szóbelileg rengeteg támogatást kapnak, hiszen a családi vállalkozások, a biogazdálkodás, a hazai termelés felkarolása most nagyon jól csengő szlogenek, a gyakorlat viszont azt mutatja, „szegény embert még az ág is húzza”. Mert hozzájutni a pénzhez nagyon körülményes számukra, és egy kis gazdálkodásnál a kevés pénz is nagyon tud hiányozni.

Más a helyzet, ha a gazdák ellenőrzéséről van szó. A hivatalnokok ilyenkor nem ismernek „pardont” és nem tűrnek halasztást. „Nagyon nehéz időszak van mögöttünk, az év elején az egész család megfertőződött a koronavírussal. Családi vállalkozásunk van, amely nemcsak termeléssel, hanem a megtermelt zöldség és gyümölcs feldolgozásával is foglalkozik. Konkrétan biotermesztésről van szó. Amikor kiderült, hogy pozitívak vagyunk, az egész üzemet bezártuk. A betegség lefolyása nem volt könnyű, személy szerint alig tudtam még beszélni is, magas lázzal feküdtem. A sors fintora, hogy épp ekkor jöttek az ellenőrzések, és hiába kértem a betegség miatt haladékot, nem volt pardon, azonnali választ akartak a hivatalnokok” – vázolta Palik László, a zselízi Biocentrum tulajdonosa, akinek a neve nem ismeretlen az agrárszektorban. Jelenleg minden területre kiterjesztette a biogazdálkodását, kezdve a gabonaféléktől, illetve a nagy mezőgazdasági terményektől az állattenyésztésen keresztül a szőlő- és gyümölcstermesztésig.

Mint mondja, a biogazdálkodásból is meg lehet élni, még nálunk is, ahol ez még nem annyira elterjedt fogalom, mint a nyugati országokban. „Az a lényeg, hogy a vállalkozó szeresse, amit csinál, becsülettel végezze a munkáját, és a támogatást, amit kap, azt a vállalkozásába forgassa vissza, ne drága gépkocsit vegyen rajta” – szögezte le. És épp ez az a pont, ahol visszakanyarodtunk eredeti témánkhoz, a támogatásokhoz. Úgy tűnik ugyanis, hogy manapság nemcsak a kicsik és nagyok, hanem észak és dél is „harcban áll egymással”. Ahogy azt a mezőgazdász mondja, támogatás nélkül is meg lehet élni, még akár a biotermesztésből is, de bosszantónak tartja a megkülönböztetéseket. Úgy érzékeli, azoknak a szlovákiai gazdáknak, akik a magasabb tengerszint feletti régiókban gazdálkodnak, sokkal több támogatási lehetősége adott. „Nem mindegy ugyanis, hogy valaki a biolegelők fenntartására kér támogatást, amivel gyakorlatilag semmi munka nincs, vagy arra, ha valaki konkrét biotermelést folytat, és meg kell fizetnie a kézi munkaerőt, ami a déli régiókra jellemző” – magyarázza Palik László.

Mindeközben nem titkolta csalódottságát, amiért a koronavírus idején nem igényelhetett támogatást a biotermékek feldolgozására, annak ellenére sem, hogy jelentős kiesést okozott a cégnél a vírushelyzet. Az ok – mint általában – a bürokrácia, vagyis konkrétan az, hogy bár élelmiszeripari termelés zajlik náluk, de a cégen belül gabonanövényt, speciális növényt is termesztenek, sőt állattenyésztéssel is foglalkoznak, és mivel papíron ezt egy cégen belül végzik, ezért – elmondása szerint – a hivatalnokok állítása szerint nem volt a kérelem kellően megalapozott. Ugyanígy nagy kiesést okozott az is, hogy a pincészeténél nem fogadhattak vendégeket, nem tarthattak borkóstolót. Mint állítja, csak az a szerencséje, hogy a támogatásokból befolyt összegeket eddig is a termelésbe, a fejlesztésekre fordította, és sosem „hitelre” termelt, vagyis nem hiteltörlesztéstől hiteltörlesztésig élt, hanem kialakított egy tartalékot, amelyet a nehéz időkben fel tud használni a helyzet orvoslására.

Összefoglalva a fentieket talán úgy lehetne jellemezni a korrupciós ügyektől hangos helyzetet, hogy a botrányok körüli hírek semmilyen módon nem járulnak hozzá a mezőgazdasági termeléshez, vagyis a gazdák helyzetének javításához, amíg azok konkrét változásokat nem hoznak. „Az jelentene számunkra segítséget, ha mindenkire egyformán vonatkozna a mérce, illetve ha nem vesznénk el a bürokrácia hálójában. Ezen felül az is segítséget jelentene, ha a gazdának nem kellene hosszú hónapokon keresztül várnia az állami dotációra. Úgy, mint a nyugati országokban, ahol a gazdák időben megkapják a támogatást, hogy azt időben be tudják fektetni. Emiatt is hátrányhelyzetbe kerülnek a mi gazdáink a nyugati gazdálkodókkal szemben. De nem kell túl messzire menni, vegyünk példát a Baross-pályázatokról, ezek esetében mindenki, aki igényelte a támogatást, és megfelelt a kiírási feltételeknek, gond nélkül, időben megkapta a pénzt. Igazi megoldást tehát a szemléletváltás és a gazdákkal szembeni hozzáállás javítása jelentené” – összegzi a zselízi vállalkozó.

(czm)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič Boris Kollár

Matovič szerint elképzelhető, hogy a Sme rodina nélkül kormányozzanak tovább

Boris Kollár

Kollár válaszolt Matovičnak: Ha így határoznak, mi tiszteletben tartjuk

Maroš Žilinka

FELMÉRÉS: Žilinka, Lipšic és Mikulec – kiben bíznak a legtöbben?

Van megoldás: a közösségi média szétválasztása

Van megoldás: a közösségi média szétválasztása

01

Gubis Éva: Posledná jazda

dd

Mészáros Márta 90 éves

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.