A rákos esetek 80-90 százaléka a szűréssel megelőzhető lenne

A prevenció keretében egyre nagyobb hangsúlyt kap a rákszűrés. Az összes rákos eset 80-90%-a ugyanis gyakorlatilag megelőzhető lenne.
ÚJ SZÓ ONLINE

2003. október 29. 07:00

Earthshot Prize
A pajzsmirigyvizsgálat gyors és fájdalommentes – mondja dr. Mariana Príkazská
Somogyi Tibor felvételei
A prevenció keretében egyre nagyobb hangsúlyt kap a rákszűrés. Az összes rákos eset 80-90%-a ugyanis gyakorlatilag megelőzhető lenne. Jelentősen csökkenthető lenne a számos ráktípus kialakulásának kockázata, ha meghoznánk néhány olyan alapvető döntést, amely az életmódunkat érinti: abbahagyjuk a dohányzást, egészségesen étkezünk, óvjuk bőrünket a nap veszélyes UV sugaraitól és így tovább.

– Amíg a kutatók nem találják meg a rák gyógymódját, a korai megelőzés az egyik legjobb fegyverünk ellene – állítja dr. Mariana Príkazská, a dunaszerdahelyi kórház rádiódiagnosztikai osztályának főorvosa. Azonban a másodlagos megelőzést jelentő szűrővizsgálatok elvégzését gyakran a műszerek meghibásodása késlelteti. – Ha beteg panaszmentes, tehát prevenció céljából érkezik a szonográfiás vizsgálatra, illetve a mammográfia, a besorolásra hosszabb ideig vár mint az, akinél a gyors eredmény a kezelés megkezdéséhez kell. Az ultrahang a belső szervek betegségeinek diagnosztikájában gyakran használt, veszélytelen és fájdalmat nem okozó vizsgálómódszer. Az eljárás lényege, hogy a szervezetbe igen magas frekvenciájú, úgynevezett ultrahang kerül, a műszer a belső szervek által visszavert hullámokat felfogja, és számítógép segítségével kétdimenziós képpé alakítja, amely képernyőn megjeleníthető és lefényképezhető. Az ultrahangvizsgálattal ciszták, daganatok és más rendellenességek diagnosztizálhatók. A feltétel persze, hogy a szonográf működjön – magyarázta pajzsmirigyvizsgálat közben.

Elárulta, a hosszú várakozási idő nem az öt orvos, húsz laboráns és négy egészségügyi nővér rovására írható, hanem kizárólag a meghibásodott műszer miatt van. – Hasi szonográfiára egy hetet vár a beteg, naponta 15-20 vizsgálatot végzünk, de a kórházból, valamint a felbári elfekvőből érkezők előnyt élveznek. A mell ultrahangos vizsgálatánál rosszabb a helyzet, panaszmentes hölgynél a várakozási idő sajnos akár 6-8 hónap is lehet. Természetesen, akinél sürgős, néhány napot vár csupán. Napi 20 beteget fogadhatunk csak, a vizsgálat időtartama 15-30 perc. Jelenleg éppen elromlott a műszer s ez fennakadást okoz. A kórháznak viszont nincs 200 ezer koronája a javításra. A mammográf szintén gyakran mondja fel a szolgálatot, jelenleg működik, naponta 20 vizsgálatot végzünk el, ám ha a hölgy panaszmentes, fél évet kell várnia – mondta. Mivel az utóbbi időben megnőtt a vastag- és végbélrák előfordulása, Dunaszerdahelyen is csatlakoztak ahhoz az országos kezdeményezéshez, hogy folyamatosan végzik a vastagbélszűréseket. „Adományból szereltük fel a meglévő műszert olyan bélpumpával, melynek segítségével a vizsgálat fájdalommentes. Eredményesnek tartjuk a pajzsmirigy-ellenőrzéseket, sajnos a minap tíz érkezőből csak egynek a lelete volt negatív. Bár anyagi gondokkal küzd az osztály – jelenleg kontrasztanyaghiány miatt szüneteltetnünk kell bizonyos vizsgálatokat –, nem adjuk fel. Szponzorok segítségével tájékoztató röplapokat készítünk, amelyeken elmagyarázzuk a vizsgálat lényegét. Azért, hogy a panaszos ne féljen a vizsgálattól, s időben keressen fel bennünket” – mondta Mariana Príkazská.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Tomáš Valášek

Valášek elnézést kért a magyaroktól

idősotthon

Újabb állomáshoz érkezett a vakcinaprogram

Arkana

Renault Arkana E-Tech Hybrid 145: takarékos és főleg nyugodt vezetés

Anna Záborská

Több százan tüntettek Pozsonyban az abortusztörvény ellen

komárom

Komárom – 14 bérlakás jön létre a régi iskolaépületben

Miloš Zeman
Frissítve

A kórház szerint Zeman jelenleg nem képes ellátni feladatait

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.