Agro

A növény is tanulékony

Hiba lenne azt gondolni, hogy a növény buta. Bár nincs lelke, de ösztönösen harcol a túlélésért, és igenis tud alkalmazkodni a körülményekhez – többek közt ez is elhangzott az EGT szemináriumán Bellegszencsén.
Czigler Mónika

2019. április 17. 20:00

Jaroslav Mach

Az EGT növényi stimulációs anyagokat gyártó vállalat, amely folyamatosan végez kutatásokat a növény viselkedését illetően, hogy az hogyan reagál az egyes készítményekre. Igyekszik a gyakorlatban is tanácsot adni a gazdáknak azok alkalmazását illetően. A februári összejövetelen Ing. Jaroslav Mach, az EGT képviselője bemutatta az általuk gyártott és forgalmazott készítményeket. Az Energen Germin FH főként a tavaszi startnál segít, energiát ad a növénynek a csírázásnál. Segíti a nitrogénnel való munkát, aktivizálja a hormonszintet.

Az Energen Fulhum Plus elsősorban a gyökérrendszer kialakítását szolgálja a vegetációs időszak első felében. Segít abban, hogy megtartsa a növény a gyökérzetét a szárazság idején is, valamint segít a növénynek felvenni és hasznosítani a nitrogént.

Az Energen Apikál segíti növelni az EMT-t. Gabonafélékbe, borsóba, szójába, napraforgóba, kukoricába és komlóba is ajánlott. Az Energen Apikál arra is hat, hogy eltávolítsa a parazitikus oldalhajtásokat a BBCH 29-32 növekedési fázisban, amennyiben a növény túl van sűrítve.

Az Energen Aktivátor Plus repcébe, mákba, mustárba és egyéb terményekbe is ajánlott a növekedés kezdetén. Segíti a mellékhajtások képződését. Amennyiben a búzában az utolsó gombaölő szeres kezeléssel alkalmazzuk egészen a tejesedésig, megmutatkozik a készítmény auxinhatása, egyben növeli az EMT-t is.

Az Energen Stimul Plus növeli a szemek nagyságát, jelentősen növeli a tápanyagfelvételt és annak felhasználást. Borsóba, szójába, kukoricába, napraforgóba, komlóba, de gabonafélékbe is ajánlott a fő fejlődési fázis idején.

Az Energen Cleanstorm univerzálisan alkalmazható minden terménybe, amely ki van téve a nagy szárazságnak, illetve a gombás fertőzés nagy nyomásának. Ragasztó és áztató hatású. Növeli a nitrogén felvételét és beépülését a növénybe, a cukor- és aromatikus anyagok képződését, növeli a szemek és a termés nagyságát, nagyon hatékony a hőmérséklet nagy ingadozása, illetve szárazság idején. 0,2 l/ha adagolása esetén növeli a szárazsággal szembeni ellenállóságot, 0,4 l/ha adagolás esetén növeli a cukrok szintézisét és a nitrogénnel való munkát, 0,6 l/ha adagolás esetén a növény egészségi állapotát is javítja.

Az Energen 3D Plus segíti megtartani a vizet a növényben, egyúttal 0,2-0,3 adagolásban segíti a nitrátreduktázist, illetve a nitrogénformák beépülését a növénybe. Erre nagyon jól reagál a gabona, vagy a nitrátkedvelő repce, ahol az ismételt adagolást megemelhetjük 0,2 l/ha-ra. A sörárpa esetében azonban egy kicsit eltérő metódust kell alkalmazni, itt ugyanis az Energen 3D Plus növelheti a nitrogéntartalmat. Ezért ajánlatosabb 0,1 l/ha adagolásban Energen Fruktus Plus készítményt választani, amelynek szintén vízmegtartó ereje van, viszont nem segíti a nitrogénnel való munkát. De ugyanúgy a repcébe, kukoricába, napraforgóba, komlóba, gyümölcsösbe, szőlőbe is ajánlott. Növeli a szemek és a termés nagyságát és a cukor szintézisét is.

Napjainkban hatalmas jelentősége van a vízmegtartó szerepnek. A szárazság fokozatosan redukálja a gyökérrendszert. Az anyagok, amelyek segítik a gyökérrendszer fejlődését, gyakran úgy vannak deklarálva, mint stresszellenes készítmények. Minden anyag, amely segíti a gyökérzet fejlődését, gyorsítja a víz szállítását, és növeli a párolgást a növényben. Ez szárazság idején sokszor kontraproduktívan hat, amennyiben nem tartalmazza azokat az anyagokat, amelyet az Energen is tartalmaz, vagyis amelyek megtartják a vizet a növényben.

Kraus

Erről már a CSME fiziológiai katedrájának tanára, Ing. Kamil Kraus beszélt, aki leszögezte, igenis fel lehet készíteni a növényt a szárazságra. A növény ugyanis tanulékony, meg lehet neki mutatni, hogyan fest a szárazság, és ha ez az idő eljön, hogyan takarékoskodhat a vízzel. Természetesen ez egy bonyolult kémiai folyamat, amely során megfigyelték, hogy az Energen készítmények hozzáadásával nő a növényekben a prolin szintje. A prolin egy nem esszenciális aminosav, amely stressz hatására halmozódik fel. A prolin egyben „emlékeztető anyagként” is szolgál a növények számára a szárazság idején, és beindítja a növényekben a takarékoskodást, hogy kevesebb vizet bocsásson ki a légzéssel. A stresszhatás megszűnésével pedig segít a regenerációban. Tehát az Energen termékei preventíven hatnak, megmutatják a növénynek, milyen a szárazság okozta stressz, és megtanítják, hogyan kell gyorsan reagálnia ahhoz, hogy túlélje a növény a nehéz időszakot.

A következőkben Ing. Karel Říha a tavaszi kezelésekről tartott hosszas, de tartalmas előadást, majd az EGT képviselői még a pozitívumok mellett figyelmeztettek néhány rizikóra is az EGT fiziológiailag aktív anyagainak alkalmazását illetően, valamint bemutatták a korábbi kísérleti eredményeket, amelyet a gazdák termőterületein végeztek.

Czigler Mónika

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
benzin tankolás

Nem mindig éri meg Magyarországon tankolni

rimaszombat testület

Személyeskedő vita után született kompromisszum

koronavírus iskola

Június 15. és 18. között lesz a felvételi vizsga a nyolcosztályos gimnáziumokban

Esztergomi Suzuki-gyár: már a második műszakba toboroznak

A munkanélküliség a fő mumus

Jóváhagyja a kormány a munkanélküli ellátás időtartamának meghosszabbítását

Štefan Kuffa

Néhány képviselő kilépett az ĽSNS frakciójából

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.