Zöld Új Szó

Ne legyen gondja a régi vagy nem működő elektrohulladékra, bízza a szakemberekre, gondoskodjanak róla ők

A cégeknek vagy szervezeteknek időnként foglalkozniuk kell a régi IT-technika problematikájával, újracserélésével. Ha nem szeretnék, hogy a régi számítógépek, billentyűzetek, egerek foglalják a helyet az irodában, meg kell fontolniuk, hogyan szabaduljanak meg az effajta elektrohulladéktól.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. november 19. 09:28

sewa

Takarítson meg az elektrohulladék elszállíttatásával

Minden cégnek és szervezetnek a hulladékszabályozó törvények értelmében ökológusan kell eljárnia, de ezzel bizonyos szállítási és likvidációs kiadások vannak. Sem a kiselejtezett IT-technikát, sem más régi elektromos készüléket nem szabad a kommunális szeméttárolókba dobni. Az efféle eljárás nem csak ökológiai szempontból helytelen, bírságot is fizethet, aki így szabadul meg az elektromos készüléktől, még ha kicsi is a készülék, mint amilyenek a számítógépes egerek vagy a mobiltelefonok. Vannak azonban olyan szervezetek, melyek az elektrohulladék ökológus gyűjtésével és feldolgozásával foglalkoznak, s megoldják ezeket a gondokat. Így a cégek és szervezetek nem kevés pénzt takaríthatnak meg azokból a kiadásokból, melyek a szemét elszállításával, megsemmisítésével és az egész folyamat adminisztrációjával járnak.

sewa

Hagyatkozzon a specialistákra

A gyártásfelelősségi szervezetek legnagyobb tagságával rendelkező SEWA, a.s. cég, egészéves, ingyen szállítja el és újrahasznosítja a kiselejtezett IT-technikát és a használt elemeket. Az E-Deratizáció minden cégnek és intézménynek szól. 2018-ban Szlovákiában 543 cég kapcsolódott be a projektbe, és a SEWA több mint 900 „Zöld” tanúsítványt adott ki az intézményeknek, cégeknek és iskoláknak, melyek leadták ökologikus feldolgozásra szánt elektrohulladékukat és elemeiket. Ez a tanúsítvány igazolja a cég környezetvédelemhez való aktív hozzáállását.

A szlovákiai cégek felelősségteljesek

„a sewa szolgáltatást kínál a cégeknek és intézményeknek a kiselejtezett IT-technika és más elektromos készülékek ingyenes elszállítására egyenesen a cég helyiségeiből. Elegendő, ha a szolgáltatás iránti érdeklődésüket elektronikus nyomtatvány kitöltése után, e-mailben vagy telefonon bejelentik, és mi 7 munkanapon belül szavatoljuk az elszállítást és a megsemmisítést. Ezután kiállítunk egy igazolást, melyre minden cégnek és intézménynek szüksége van, ha ellenőrzés érkezik. Tavaly ilyen módon szállítottunk el Szlovákia különböző szervezeteiből több mint 729 tonna elektrohulladékot” – mondta Kozák Jozef, a SEWA, a.s. ügyvezető igazgatója. Kozák úr szerint a jó hír az, hogy szlovákiai cégekben is egyre inkább tudatosítják, hogy environmentálisan felelős szervezetként kell bemutatkozni, amit az évente növekedő mennyiségű leadott elektrohulladék is mutat.

sewa

Ne legyen gondja az elektrohulladék elszállításával

Az elektrohulladék elszállítását nem kötjük mennyiséghez. Az E-Deratizáció program része nemcsak az elektromos eszközök, IT-technika, elemek és akkumulátorok elszállítása, hanem ide tartoznak a villanyégők, elektromos szerszámok, egészségügyi berendezések és műszerek is. A megrendelő egyetlen feladata, hogy a régi elektromos eszközök bekerüljenek a szállító gépjárműbe. A szolgáltatás csak jogi személyeknek jár, hiszen a fizikai személyek régi eszközeiket elszállíthatják a gyűjtőudvarokba, vagy ha új eszközt vásárolnak a régit leadhatják a boltokban.

A háztartásokból származó elektrohulladékot is reciklálni kell

Ha a terméken szerepel az áthúzott hulladéktároló jele, akkor az elektromos eszköz vagy elem. Ha nagy elektromos gépet vásárol, a régi elszállításáról a megegyezés alapján az eladó gondoskodik. A kis elektromos eszközöket, a hajszárítót, a vízforralót, a mobiltelefont, a vasalót és hasonló eszközöket vigye el a legközelebbi elektroboltba. Ők kötelesek összegyűjteni a nagyon apró elektrohulladékot, a 25 cm-esekig, a fényforrásokból származó elektrohulladékot is, és a régi eszközök átvételét nem kötheti új eszközök vásárlásához. Az elektromos eszközök ára ugyanis tartalmazza régi elektromos eszközök begyűjtésének és újrahasznosításának árát. A hordozható elemeket gyűjtse dobozba, és amikor a doboz megtelik, adja le egy elemeket árusító boltban.

További információkért látogasson el a SEWA oldalára www.sewa.sk

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kórházi ágyak

Október végén szükség lehet a kórházak átrendezésére

időjárás ősz

Ősziesre fordul az időjárás

Általános Egészségbiztosító

Egészségbiztosítás: Ne azt nézze, mi a közös, hanem azt, mi a különbség közöttük

Virt

Lépésről lépésre Virten

Pozsonyeperjes

Megmentenék a pozsonyeperjesi malmot

Farkasd

Kerékpárút összefogással

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.