Vélemény

Viktort és a népet nem lehet leváltani

Minden (szabadon választó) országnak olyan kormánya van, amilyet megérdemel, ez most a magyar választók csaknem felére biztosan érvényes lesz. Merthogy – beszéljünk már nyíltan – ők a fő felelősei annak, ami történt és a gátlástalan (kormánypárti) vagy a tehetetlen (ellenzéki) politikusok csak utánuk következnek.
Gál Zsolt

2018. április 10. 10:03

A Fidesz olyan jól szerepelt a választásokon, hogy nincs az a demokratikus választási rendszer, amelyik mellett ne lenne kényelmes többsége a parlamentben. A választók csaknem fele az elmúlt nyolc év folytatását akarja, és ez a voksolás messze legfontosabb (eléggé lesújtó) üzenete. A lehető legrosszabb forgatókönyv valósult meg, a többi csak melléktéma. Persze nem teljesen jelentéktelen. Látszik az óriási polarizáció, az ország szétszakadása több törésvonal mentén, mint például nagyváros–vidék. Látható, hogy következetesebb ellenzéki összefogással még legalább egy tucat egyéni választókerület megszerezhetett volna a balliberális oldal, illetve a Jobbik. Ennek fele Budapesten van, ahol csupán baloldali-liberális összefogással az ellenzék a teljes fővárost vihette volna. Budapest környékén, pár nagyvárosban (Miskolc, Nyíregyháza, Pécs), illetve néhány vidéki (Gyöngyös, Szolnok) választókörzetben meg a Jobbik és baloldal (szavazóinak) intenzívebb együttműködése hozhatott volna pluszmandátumokat. De ez csak porhintés, a Fidesz–KDNP-nek így is kényelmes többsége lett volna (legfeljebb nem kétharmados). Az igazán nagy meglepetés azonban a hatalmas támogatottság, főleg a vidéki Magyarországon. Igen, ott, ahol a havi nettó 54 217 forintot (kb. 175 eurót) hazavivő közfoglalkoztatottak, az ennek alig több mint felénél (28 500 Ft) kezdődő minimálnyugdíjból és valamivel nagyobb nyugdíjakból tengődők, vagy az alig 300 eurónyi nettó minimálbér környékén keresők többsége voksolt a Fideszre. A helikopterező, luxusvadászatokon részt vevő, kastélyokat vásárló új földesúri elitre voksoltak, amely egyre pofátlanabbul és nyíltabban nyúlja le a közpénzeket. Mert nekik az kell, amit a Pénztáros Lőrincek, a Rezsi Szilárdok, a Lézer Janik meg a Kósa „1300 Milliárd” Lajosok képviselnek. Miért is? Mert most jól megvédték az országot a migránsoktól, a Soros-zsoldosoktól, Brüsszeltől meg az ENSZ-től (a sor szabadon folytatható)! Megvédték a kátyús útjaikat, az összeomló hálapénzes orvosi ellátásukat, a vérlázítóan alacsony jövedelmeiket, a méregdrága és felesleges stadionjaikat, meg főleg a fideszes sleppjüket az elszámoltatástól és felelősségre vonástól.

Józan ésszel felfoghatatlan, de valószínűleg nem is azt használva szavaztak, és félelmetes, hogy a végletekig lebutított és ezerszer ismételt állami propaganda az érzelmeknek, az alantas zsigeri ösztönöknek és félelmeknek a felkorbácsolásával, az alpári uszítással és a rágalomdömpinggel milyen hatékonyan mobilizált.

A magyar választók kritikus tömege sokadszor is megbukott a demokráciavizsgán, most megint nagyon.

A választók fele újra a nagyobbik rosszra szavazott a kisebbik helyett. De míg az előző csoportot lehet mentegetni – persze csak részben –, mondván, nem jutnak el hozzájuk az információk, alacsony az iskolázottságuk, kiszolgáltatottak, addig a középosztály árulásának mértéke megbocsáthatatlan. Mert bizony a Fidesz– KDNP az elit budai negyedekben is simán behúzta a maga kb. 40 százalékát, sőt, a gazdagabb dunántúli városokban (Győr, Sopron, Szombathely) az 50-et! A középosztály legalább harmada is oda voksolt, miközben eltakarva a szemét nem akarta látni az óriási korrupciót és nem hajlandó tudomásul venni, hogy a demokrácia puszta létét teszi kockára. Egyszerűen ilyen a magyar nép fele és a népet nem lehet leváltani, és Orbán Viktort se, amíg ilyen tömegben szavaznak rá. De a legfélelmetesebb az: lehet, hogy amikor rájönnek, hogy hibáztak (ha ez megtörténik egyáltalán), akkor már késő lesz, mert végleg bebetonozta a hatalmát.

Önnek ajánljuk

Az EB büntetné Szlovákiát egy régi kartell miatt

Algériára új aranykor köszönthet

Čaputová: Nem megfelelő a fegyelmi bíróságok állapota

Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Hyballa + Jedlička + Kalmár = 3 pont

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?