Vélemény

Tűvé tett szabadság

Az állampolgárokat újabban két csoportra osztják: oltottakra és oltatlanokra. Az oltatlanok elég hangosan diszkriminációról beszélnek, miközben mindenki szabadon dönthet arról, hogy nem veszi fel a vakcinát, pedig a helyzet rendkívüli, világjárvány szedi az áldozatait és keseríti meg milliók életét.
Sánta Szilárd

2021. július 27. 10:30

tüntetés parlament
- TASR-felvétel

Ennek ellenére minden országban van egy csoport, amelyik elutasítja az oltást – Szlovákiában ők többségben vannak –, és nem fogadja el, hogy a szabadságot vakcinával lehet kiváltani. Az oltottak és a média egy része is lenézi, megveti, sőt, csürhézi ezeket az embereket. Az oltásellenesek egy zajos csoportja a parlament előtt tüntetett, az ostrommal is próbálkozott. Nem kímélték azokat az ellenzéki politikusokat sem, akik megpróbáltak hozzájuk dörgölőzni egy kicsit. (Szlovákiában valóban oltásellenes ellenzék van.) A rendszerellenes, szélsőséges Kotlebát megtűrték maguk között. Hasznos lenne, ha megpróbálnánk megérteni, miért vagyunk ebben a helyzetben. Az alacsony vagy stagnáló oltási hajlandóságra több országban keresik a választ. Szlovákiában Daniel Kerekes, az egyik legfigyelemreméltóbb adatújságíró múlt héten megjelent grafikonjai segítik az eligazodást, az adatok a július 19-ig az első oltást megkapottakra vonatkoznak. Kerekes már korábban is kimutatta az alacsony oltási hajlandóság és a pártpreferenciák közti korrelációt: Kotleba és Fico támogatói közt a legrosszabb a helyzet ezen a téren. Frissen publikált adatokból azonban más érdekes összefüggések is kiderülnek, például az, hogy az iskolázottságnak is fontos szerepe van a járvány elleni védekezésben: a semmilyen vagy csak alapfokú végzettséggel rendelkezők körében kevés a beoltott, továbbá a foglalkoztatottság és az internet-hozzáférés szintén befolyásolja az oltásra jelentkezést.

Világos, hogy ezeket a csoportokat lokális stratégiával lehet elérni.

Ugyancsak elgondolkodtató, ha nemzetiségi alapon vizsgáljuk meg az oltottak arányát. A romák körében az átlagtól jóval alacsonyabb az oltottak száma, viszont a szlovákiai magyarok oltottsági aránya nagyobb, mint a szlovákoké. Elképzelhető, hogy a magyarországi médiumokat fogyasztó szlovákiai magyarokat egy intenzívebb és sikeresebb magyarországi oltási kampány mobilizálta, vagy a gyakoribb határátkelés és az ahhoz kötött oltási igazolás ösztönözte, de ezek persze csak feltételezések, viszont jó lenne tudni, miért alakult így.

A járvány elleni védekezésben a politikai pártok aknamunkája mellett olyan súlyos társadalmi gondok bénítják meg az országot, amelyek több évtizedes rossz politizálás következményeként léteznek: a leszakadó régiók, magas munkanélküliség bizonyos régiókban, alacsony iskolázottság, a romák elmaradt integrációja, hatékony reform nélküli iskolarendszer stb., stb.

Szlovákiában egy nagyon rossz koktél keveredett: a társadalmi elmaradottság párosul a kormánypárti és ellenzéki politikusok felelőtlen magatartásával. A kormány képtelen egységesen föllépni, és masszív kampányt folytatni az oltás népszerűsítéséért, az ellenzék, Ficóval az élen, a járványt a hatalomért vívott harcban aljasul használja, ami óriási felelőtlenség és pofátlanság.

A járvány azonban nincs tekintettel politikai játszmákra. Tessék csak például megkérdezni Igor Matovič volt miniszterelnököt, hogyan reagál a Covid-19 a politikai taktikázásra, haszonlesésre. Adódik a kérdés: Ki lesz a felelős azért, ha felkészületlenül ér el bennünket a járvány következő hulláma?

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szövetség k

A somorjai Csölösztőn alakul meg a Szövetség

Igor Matovič

Panaszkodnak az oltási lottó nyertesei: „Eddig egy centet sem kaptunk!”

levéltár-konferencia

A gazdaság történetéről nyílt kiállítás a levéltárban

rizman

Nyíltan vallott kapcsolatukról Čaputová párja: „Nem vagyok first lady!”

Eltűnt ikerpárt keres a komáromi rendőrség

Eltűnt ikerpárt keres a komáromi rendőrség

rendőrség

Három luxusautó hajtott össze Pozsonyban – 35 ezer eurós a kár

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.