Vélemény

Terjed a rémhír

Tegnap a szokásos módon élem a kis életemet, egyszer csak villogó, szirénázó tűzoltó-rohamkocsi áll meg a házunk előtt. Bakancsok dübörgése. Kinyikorintom az ajtót, félénken megkérdezem, mi történt. Nevím, mondja a felfelé rohanó tűzoltó nemes egyszerűséggel.
Lampl Zsuzsanna

2021. október 16. 11:30

TASR-felvétel
TASR-felvétel

Persze a fantáziám működni kezd. A felsőbb emeleteken több idős ember lakik, biztosan égve hagyták a gyertyát, tejet melegítettek, aztán megfeledkeztek a lábaskáról (apropó, „kis lábaskában hazahozta kegyelmeséktől vacsoráját”, írta a mamáról József Attila, ez a sor mindig úgy meghatott). Vagy bekapcsolták a gázt, elaludtak és a láng is elaludt... Szóval a közös nevező a gáz. Hm. Nem kellene minket evakuálni?

Közben megjelenik egy rendőrautó, majd egy szirénázó piros gyorsmentő, aztán pár perc múlva egy fehér. Rendőrök és mentősök dübörögnek fel a lépcsőkön, ekkor már tudjuk, hogy tényleg az egyik idős asszonynál van baj, ő az, aki eltévesztette anyukám temetésének időpontját, és két órával később ment ki a temetőbe. Nem nyit ajtót, bentről jajgat. Akkor már többen tördeljük a kezünket a folyosón, mondjuk fölöslegesen. Ám a tűzoltók, rendőrök, mentősök mint olajozott gépezet működnek. Ettől jobban érezzük magunkat. Végül sikerül kinyitni az ajtót. A néni elesett a fürdőszobában, nem tud felállni, de egyéb baja nincs.

Először a rendőrök távoznak, aztán a mentősök. A tűzoltók még nem. Az utcán levetik a sisakjaikat, zubbonyaikat. Bár hideg van, biztosan kering még ereikben az adrenalin. Megkönnyebbülten viccelődnek egymással, az utcán összegyűlt szomszédokkal, mert azok is itt vannak, hiszen senki sem látott még ennyi villogó járművet a mi szűk utcánkban. Meg hát a kíváncsiság. Két fiúcska is odasomfordál az egyik tűzoltóhoz, ragyog az arcuk, hogy szóba áll velük, hát még amikor fejükre teszi a sisakját, majd ötöst ad nekik.

Milyen jó, hogy vannak ilyen bátor és mások biztonságáért, egészségéért is küzdeni képes férfiak. Most ők a nap hősei. Élvezik egy kicsit a rájuk irányuló csodálatot, hálát és köszönetet, aztán integetve beszállnak és elindulnak. Új esetek, új veszélyek felé. A mi szívünkbe pedig betelepül egy jó érzés, valami kis reménysugár, hogy ha baj van, lesz, aki segít. Amúgy is rokonszenvezek a tűzoltókkal, mert voltak tűzoltó tanítványaim, és mindig a jók közé tartoztak. De ha most kisfiú lennék, nemcsak a kis Balázs, akkor biztosan tűzoltó szeretnék lenni.

S itt be is fejezhetném, ha nem lenne folytatás. De van. Ma reggel már elterjedt, hogy a nénit tegnap kórházba kellett vinni. Délután pedig felhívott a kórházban levő szomszédasszonyom, hogy az egyik nővér rokona, aki az utcánkban lakik, mondta a nővérnek, az meg a szomszédasszonynak, hogy tegnap a házunkból elvittek egy halott nénit. Ki volt az, kérdezte tőlem a szomszédasszony.

Senki. Szerencsére. De a rémhírek terjednek. Pontosan így.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Elfogadták Matovič javaslatát, akár 300 euró készpénzt is kaphatnak a 60 év felettiek, ha beoltatják magukat

Hókásásak a belvárosi utak Pozsonyban

Hókásásak a belvárosi utak Pozsonyban

D. Ferenc
Frissítve

Életfogytiglanra ítélhetik Alsóhatár polgármesterét

fülek roma spirti

Fülek városa nyerte a Roma Spirit 2021 díjat

gáz k

Közel nyolcvan bejelentést tettek a Pozsonyban terjengő gázszagról

szaloncukor

Na, melyik édesség bukott meg a Nagy Magyar Szaloncukorellenőrzésen? (GALÉRIA)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.