Vélemény

Távoktatásból elégtelen

Nálunk a távoktatás annyiból áll, hogy a tanár e-mailben feladja a leckét, a gyerek meg egyedül tanul, ha tanul. Persze ez is jobb, mint a semmi, de távoktatásnak azért ezt ne nevezzük – így a távoktatás második hullámának elején.
Martin Vančo

2020. szeptember 24. 09:14

távoktat
(Kotrha)

Nézzük, mi történt az első hullám alatt és azóta.

Sokkoló számokat közölt az oktatási minisztérium elemző intézete: a tavaszi iskolabezárás idején 52 ezer alapiskolás és középiskolás diák egyáltalán nem vett részt a távoktatásban. További 128 ezer gyerek pedig nem tudott internetet használni, amíg otthon volt kénytelen tanulni. Négy hónapon keresztül! Az oktatási minisztérium meg folyton azt hangoztatta, milyen jól sikerült a távoktatásra való átállás.

Persze voltak sejtések ezekről a számokról, de szeptember közepéig nem tudtunk biztosat, a becslések pedig arról szóltak, hogy úgy 30 ezer gyerek maradt ki az oktatásból.

Nos, ezek az adatok még rosszabb képet festenek az iskolarendszerünkről, mint a sokat emlegetett nemzetközi PISA-tesztek. Pedig évek óta azok is azt mutatják, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek mennyire le vannak maradva a tanulásban. Másképp fogalmazva: a legjobb és a leggyengébb tanulók között nálunk sokkal nagyobb a különbség, mint más országokban, a koronavírus pedig tovább rontotta a helyzetet.

De nem csak ez az ötvenezer gyerek a bizonyíték arra, hogy az ország nincs felkészülve a távoktatásra. Nálunk csak mutatóba volt olyan tanóra, amikor a tanár például videócseten magyarázott az egész osztálynak, ami már simán működik néhány ázsiai és más országban. Nálunk a távoktatás annyiból áll, hogy a tanár e-mailben feladja a leckét, a gyerek meg egyedül tanul, ha tanul. Persze ez is jobb, mint a semmi, de távoktatásnak azért ezt ne nevezzük.

És természetesen ezért nem lehet csakis az oktatási minisztériumot hibáztatni. Nem az oktatási miniszter hibája, hogy a gyerekek 20 százalékának nincs internetje. Magáért az oktatás színvonaláért is az egyes iskolák, tanárok felelnek. Ha a diák nem tud interneten keresztül tanulni, a tanár telefonon is bemondhatta a leckét, sőt még a feladatlapokat is kivihette. Néhányuk ezt meg is tette. Néhányuk meg nem…

Ugyanakkor a minisztérium már sokkal korábban kinyomozhatta volna, hány gyerek nem tudott részt venni a diétás távoktatásban sem, és elkezdhette volna a felkészítést a második hullámra. A távoktatás második hullámára, módszertannal, alapanyagokkal, a pedagógusok nyári felkészítésével, vagy akár szolgálati telefonok vásárlásával a tanárok számára. Hogy ne saját költségen beszéljenek a diákokkal az, aki veszi a fáradtságot.

Semmi ilyesmi nem történt, és most pont ott tartunk a második hullám elején, mint az elsőnél, a márciusi iskolabezáráskor: a diákoknak csak akkor van esélyük megfelelő képzésre, ha nem zárják be az iskolát.

A szerző a Trend kommentátora

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
obchod

A zöld átállás miatt drágulhat az élelmiszer

h

A Híd rábólintott a Szövetséghez való csatlakozásra

DAC

Győzött a DAC Rózsahegyen

fico pellegrini

Fico együttműködésre szólította fel a Hlast, akár egy közös pártban is

b

Súlyos baleset történt a D2-es autópályán

rendőrség illusztráció

Brutális támadás Trencsénben: egy nőnek öltözött férfi késelt meg egy 17 éves lányt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.