Vélemény

Távoktatásból elégtelen

Nálunk a távoktatás annyiból áll, hogy a tanár e-mailben feladja a leckét, a gyerek meg egyedül tanul, ha tanul. Persze ez is jobb, mint a semmi, de távoktatásnak azért ezt ne nevezzük – így a távoktatás második hullámának elején.
author
Martin Vančo

2020. szeptember 24. 09:14

távoktat
(Kotrha)

Nézzük, mi történt az első hullám alatt és azóta.

Sokkoló számokat közölt az oktatási minisztérium elemző intézete: a tavaszi iskolabezárás idején 52 ezer alapiskolás és középiskolás diák egyáltalán nem vett részt a távoktatásban. További 128 ezer gyerek pedig nem tudott internetet használni, amíg otthon volt kénytelen tanulni. Négy hónapon keresztül! Az oktatási minisztérium meg folyton azt hangoztatta, milyen jól sikerült a távoktatásra való átállás.

Persze voltak sejtések ezekről a számokról, de szeptember közepéig nem tudtunk biztosat, a becslések pedig arról szóltak, hogy úgy 30 ezer gyerek maradt ki az oktatásból.

Nos, ezek az adatok még rosszabb képet festenek az iskolarendszerünkről, mint a sokat emlegetett nemzetközi PISA-tesztek. Pedig évek óta azok is azt mutatják, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek mennyire le vannak maradva a tanulásban. Másképp fogalmazva: a legjobb és a leggyengébb tanulók között nálunk sokkal nagyobb a különbség, mint más országokban, a koronavírus pedig tovább rontotta a helyzetet.

De nem csak ez az ötvenezer gyerek a bizonyíték arra, hogy az ország nincs felkészülve a távoktatásra. Nálunk csak mutatóba volt olyan tanóra, amikor a tanár például videócseten magyarázott az egész osztálynak, ami már simán működik néhány ázsiai és más országban. Nálunk a távoktatás annyiból áll, hogy a tanár e-mailben feladja a leckét, a gyerek meg egyedül tanul, ha tanul. Persze ez is jobb, mint a semmi, de távoktatásnak azért ezt ne nevezzük.

És természetesen ezért nem lehet csakis az oktatási minisztériumot hibáztatni. Nem az oktatási miniszter hibája, hogy a gyerekek 20 százalékának nincs internetje. Magáért az oktatás színvonaláért is az egyes iskolák, tanárok felelnek. Ha a diák nem tud interneten keresztül tanulni, a tanár telefonon is bemondhatta a leckét, sőt még a feladatlapokat is kivihette. Néhányuk ezt meg is tette. Néhányuk meg nem…

Ugyanakkor a minisztérium már sokkal korábban kinyomozhatta volna, hány gyerek nem tudott részt venni a diétás távoktatásban sem, és elkezdhette volna a felkészítést a második hullámra. A távoktatás második hullámára, módszertannal, alapanyagokkal, a pedagógusok nyári felkészítésével, vagy akár szolgálati telefonok vásárlásával a tanárok számára. Hogy ne saját költségen beszéljenek a diákokkal az, aki veszi a fáradtságot.

Semmi ilyesmi nem történt, és most pont ott tartunk a második hullám elején, mint az elsőnél, a márciusi iskolabezáráskor: a diákoknak csak akkor van esélyük megfelelő képzésre, ha nem zárják be az iskolát.

A szerző a Trend kommentátora

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sd

ÖSSZEFOGLALÓ: Növekedik az adóbónusz összege! Mikor érkezik a 14. nyugdíj?

d

Sokan második állást keresnek

ss

Nem csak influenza terjed az iskolákban...

Szlovákia újabb hadianyagot ad Ukrajnának
Frissítve

Szlovákia több mint tízmillió euró értékben adományoz hadi felszerelést Ukrajnának

Ekecsi kettős gyilkosság: életfogytiglant is kaphat a tettes

TRAGÉDIA: Megfulladt saját otthonában egy nő

df

A népszerű szolgáltató több órás internetkiesést jelentett be ügyfeleinek!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.