Vélemény

Szlovákia és az ötletek

Arculatot, országimázst könnyebb megváltoztatni, mint az országot. Aligha fogják sokan észrevenni – hiszen a szlovák közszolgálati televíziót nehezebben kapcsoljuk be, mint bármelyik más csatornát –, de Szlovákia hamarosan új hivatalos szlogennel és imázzsal hirdeti magát idehaza és külföldön.
Tokár Géza

2016. május 4. 10:48

A „Good idea, Slovakia!”, azaz „Jó ötlet, Szlovákia” jelszó azt hivatott szemléltetni, milyennek tartja magát az ország. A magyarázat szerint a védjegyet azért lehet az országhoz kapcsolni, mert az állampolgárok nagyobbik része különlegesnek, életrevalónak, furfangosnak gondolja az országot és annak lakóit. 
 
Az országimázsnak és jelszavaknak komoly hagyománya van a régiónkban és Szlovákiában. Elsősorban a turizmus területén használják, de a politikában is, már Mečiar közép-európai Svájcként hirdette az országot és akadtak más ráaggatott jelzők is. Az EU-csatlakozás előtt önironikus jelzőt keresett Szlovákia, s ahogy a portugálok nem értettek a számítógépekhez, vagy az olaszok precízek és pontosak lettek, úgy lettek a szlovákok egy nyilvános pályázatot követően „nem vendégszeretők” – demonstrálva ezzel, hogy az irónia nem feltétlenül tartozik a régió erényei közé. A későbbi hivatalos kampányok újabb jelzőket ragasztottak Szlovákiára, volt már „barátságos ország” és „kis-nagy ország”, mielőtt legújabban az ötletek országává vált. 
 
Mi lehet ezzel a jelzővel a cél és mennyire vannak valóban jó ötletei Szlovákiának? Néhány progresszív startup éppenséggel akad, ahogy a pozsonyi régió is fejlődik. Az innovációs programok néhány régiós versenytárshoz képest jól futnak, de Szlovákia sem a digitalizáció, sem a startupok terén nem érhet a nyomába a posztkommunista államok közül a balti térségnek, hiába hirdeti ezt magáról. A jó ötletek pedig kizárólagos módon a főváros környékére korlátozódnak. 
 
A mondanivalón túl valamilyen módon szimbolikus a jelző, megtestesíti azt a mentalitást is, ami alapjaiban más, mint mondjuk a magyar. Az ötlet a jövőbe mutat, a hagyomány a múltba. Szlovákia pedig szimbolikusan nem a természeti adottságaira vagy történelmi múltjára és a hagyományaira épít, hanem – legalábbis a szavak szintjén – a jövőre. A múltba nem akar és nincs is miért visszanyúlnia az országnak, ott nincs mit találni. Ennek megfelelően inkább próbál lépést tartani a fősodorral. A Nyugathoz igazodás konzisztensen megjelenik a szlovák közéletben és a külpolitikában is, az olyan epizódok, mint Robert Fico előző ciklusbeli emigránsozása, csak megzavarják, de hosszú távon nem veszélyeztetik a folyamatot. 
 
Valahol erről is szól a logó. 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Pozsonyeperjes

Megmentenék a pozsonyeperjesi malmot

Hegyéte

Vélemények ütköztek a hegyétei ipari park ügyében

Komárom

Virtuális tanévnyitó a Selye Egyetemen

Marek Krajčí
Frissítve

Krajčí: Fokozatosan romlik a járványügyi helyzet Szlovákiában

A polgármesterekkel a megalakítandó stratégiai területi csoportokról tárgyaltak

Ülésezett a Déli Régió – stratégiai területi csoportok alakulnak

dac szurkolókd

VIDEÓ: Így ünnepelték a játékosok és a szurkolók a DAC győzelmét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.