Szétforgácsolódhat a világgazdaság

Joe Biden Kína

Sokáig úgy tűnt, hogy a szabadkereskedelem és a globalizáció a világgazdaság végzete. Az elmúlt évtizedben azonban egyre több jel kezdett utalni arra, hogy a globalizáció nem egyirányú utca, és a világgazdaság lassan forgácsolódni kezdett. Először Donald Trump adta fel a szabadkereskedelmet, de a globális koronavírus- járvány és az ukrán–orosz háború sem segített a globalizációnak. A politikai vezetők egyre jobban rádöbbentek arra, hogy a globalizáció függőséget is jelent, és elkezdtek dolgozni ezek csökkentésén, még akkor is, ha ez szemben áll a szabadkereskedelem eszméjével. 

A legnagyobb feszültség kétségkívül az USA és Kína között áll fenn, a két gazdasági óriás már jó ideje bizalmatlanul tekint egymásra. Donald Trump elnöksége alatt ez a feszültség a kínai termékre kivetett védővámokhoz vezetett, és a Biden-kormányzat is a védővámoktól várja a stratégiai jelentőségű iparágak védelmét. Az amerikai kormány legújabb védővámjai a kínai elektromos autókat, napelemeket és lítiumakkumulátorokat vették célba, így próbálva lelassítani a kínai vállalatok előretörését az amerikai piacon. Nagy valószínűséggel Kína nem hagyja annyiban az amerikai védővámok bevezetését, és az amerikai termékekre kivetett védővámokkal fog reagálni. 

Várható, hogy rövidesen az EU is saját védővámokkal jelentkezik a kínai elektromos autók ellen, és már folyik a kínai napelemek és szélturbinák vizsgálata is. Kína már jelezte, hogy az uniós védővámoknak is lesznek következményei, és figyelmeztetésként az importált konyakok és likőrök piacán kezdett vizsgálatokat. Ez a nem annyira burkolt figyelmeztetés elsősorban a francia termelőket érinti, akik jelentős piaci részesedéssel rendelkeznek a konyakok piacán Kínában. Mindeközben még a Kínával jó kapcsolatokat ápoló Brazília is bejelentette, hogy dömpingellenes vizsgálatot indít a kínai termékek egy csoportja ellen. A szabadkereskedelem minden egyes vizsgálattal és védővámmal visszaszorul egy kicsit, és jelenleg úgy tűnik, hogy a protekcionizmus előretörése feltartóztathatatlan. 

A világ legnagyobb gazdaságai szemmel láthatólag feladták a globális szabadkereskedelem eszméjét, és inkább arra törekednek, hogy szövetségeseikkel és legfontosabb partnereikkel kereskedjenek szabadon. Míg az USA Észak-Amerikát szervezte szabadkereskedelmi egyezménybe, Kína ugyanezt Kelet- és Délkelet-Ázsiában vitte végbe, az Európai Unió pedig elsősorban az európai szabadkereskedelemre koncentrál. A globális vállalati láncok természetesen átnyúlnak az egyes blokkokon, de már most is megfigyelhető ezek baráti országokba történő átrendeződése. Nem véletlen, hogy 2023-ban sok év után nem Kína volt az USA legfontosabb importpartnere, és Németország sem Kínával kereskedett a legtöbbet ebben az évben. 

A szabadkereskedelem beszűkülése rossz hír az olyan kis és nyitott gazdaságok számára, mint Szlovákia. Ezért is kulcsfontosságú számunkra az uniós tagság, mely bebiztosítja a korlátok nélküli kereskedelmet az ország legfontosabb gazdasági partnereivel. A világgazdaság egymással versenyző blokkokba rendeződik, és a blokkon kívül maradás a kis országok számára gazdasági öngyilkossággal egyenlő. Szlovákia uniós tagságának értékelésénél ezt érdemes szem előtt tartani, a szétforgácsolódó világgazdaságban ennek nincs alternatívája.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?