Rosszul sülhet el

biztonsagi szoba

Gyakran nem könnyű eldönteni, hogy önzetlen segítségnyújtási szándék vagy üzleti megfontolások állnak-e egy-egy szimpatikus kezdeményezés hátterében. Az elmúlt napokban tele lett a világsajtó egy amerikai építési vállalkozó nevével, aki golyóálló óvóhelyek kialakítását vállalta az iskolákban.

A hivatalos megnevezés persze nem óvóhely, hanem biztonsági szoba, és egyelőre még csak egy van belőle, mutatóban. Az ötletgazda közölte, hogy azért találta ki a projektet, mert megelégelte az iskolai lövöldözésekben elhunyt gyerekekről szóló híreket.

A Washington Post számolt be elsőként Kevin Thomas kezdeményezéséről, aki vélhetően maga kereste meg a lapot, hogy elmondhassa: tavaly nyáron, az uvaldei lövöldözések után kérte meg őt a felesége, hogy csináljon valamit. Úgy tervezte meg a biztonsági szobát, hogy vészhelyzet esetén az egész osztály és a tanár be tudjon menekülni oda, amikor viszont nincs rá szükség, ne látszódjon. A nagyjából 2,5 x 2,5 méter nagyságú helyiség elválasztó falait egy mozdulattal ki lehet húzni, egy alabamai suliban már meg is tekinthető egy ilyen „showroom”. A segítőkész Thomas reméli, hogy az Egyesült Államok összes iskolájában épülhetnek majd ilyen óvóhelyek, de gyorsan hozzátette, hogy ez nem megoldás a társadalomban mélyen gyökerező problémákra, és csak időt akar nyerni, amíg az illetékes szakemberek rájönnek, hogyan lehetne megelőzni az ilyen eseteket.

Tavaly nyáron mi is beszámoltunk róla, hogy végre észhez tért az amerikai törvényhozás, megegyezett a két nagy párt, és megszületett az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb törvénye: a fegyverek birtoklásának biztonságosabbá tételét célzó jogszabály, amely a fegyvertartás korlátozását segíti. Ehhez erős lökést adott a májusi texasi tömeggyilkosság, amikor egy iskolában 19 gyermek és 2 felnőtt halt meg.

Az óvóhely-vállalkozó azonban úgy véli, a szülők továbbra sem számíthatnak a kormányra, mert ez a jogszabály csak kozmetikai jellegű intézkedés. Feltehetjük a kérdést, hogy vajon politizál-e Kevin Thomas, vagy csupán egy remek üzletember, esetleg tényleg csak segíteni akar? Mindenesetre az, hogy a szülőket szólította meg, akik ugyebár alapból aggódnak gyermekeikért, remek húzásnak bizonyult, mert a továbbiakban már nem neki kell reklámoznia találmányát az iskolaigazgatóknak. Eljöhet az idő, amikor a beíratáskor az lesz az első kérdés a szülők részéről: van-e biztonsági szoba az épületben? A méregdrága elit magánsulikban nyilván lesz, az ingyenes állami sulikban nem lesz – ez ilyen egyszerű.

Szóval tényleg más irányból kellene közelíteni a problémához, azt kellene kideríteni, miért kezd el lövöldözni egy gyerek az iskolában. Mert a gyerekek általában megszerzik szüleik lőfegyverét, ha nagyon akarják…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?