Rögzülő trendek várhatók 2024-ben

A karácsonyi jókívánságok és az érkező Búék-hullám közepette hajlamosabb az ember optimistán, sőt talán idealistán tekinteni az új évbe. Pedig semmi okunk rá.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy 2023 megágyazott több trend számára, amelyek nemhogy velünk maradnak 2024-ben, hanem rögzülhetnek is.

Kezdjük azzal, amelyről minden cikknek szólnia kéne, mert politikai ideológiától és vallástól mentesen mindannyiunkat érint: 2023-ban minden melegrekord megdőlt, épp a legmelegebb karácsonyt éljük Európa nem egy fővárosában. Globális átlagban biztos, hogy a Föld legmelegebb éve van mögöttünk. Nem az a kérdés, hogy van-e klímaváltozás, hanem az, hogy milyen tempóval zajlik és még tudjuk-e fékezni. 2024-ben az El Nino-jelenség is rátesz majd a felmelegedésre. Nem az a kérdés, hogy a mi ablakunk hőmérőjén épp hány fok van: ha sokszáz millió embernek máshol sokkal rosszabb, vagy nem nő a gabona és a szója, ha megugrik a rizs ára fél Ázsiában, az bizony nekünk is nagyon hamar érződni fog számos áttételen keresztül.

Az Európai Parlament a legkésőbb 2024 őszén megkezdi az új Európai Bizottság összeállítását. Mindenki a maga győzelmére fogad: Orbán arra, hogy a szélsőséges frakcióknak ebbe komoly beleszólása lesz, míg a jobb- és balközép arra, hogy még 5 évig meglesz a szűk többségük és marad Ursula. Akárhogy is, májusig erős kampányidőszak köszönt be a 27 tagállamban.

Hasonló vízválasztó elé ér az USA. A karácsonyi bírósági fejlemények azt mutatják, könnyen lehet, hogy nyáron fog a Legfelsőbb Bíróság dönteni az egyik fontos kérdésben, amely valóban elzárhatná Trump útját az újabb elnökséghez – jelesül abban az ügyben, hogy lázadást követett-e el a január 6-i törvényhozási ostrom alkalmával. Ha nem jogi úton, akkor kampányköltségvetések, piszkos trükkök, adatbázis-építések és a saját tábor mozgósítása, a másik táborának otthontartása fogja eldönteni novemberben, hogy 2025. január 20-tól majd ki lesz a Fehér Ház új lakója.

Az Ukrajna ellen indított orosz agresszió kapcsán nem tudjuk, hogy a kivéreztetés zajlik-e majd tovább, az oroszok elleni szankciókon tud-e még hatékonyságot felcsavarni a szövetséges tábor, vagy más módon áttörést biztosítani az ukránoknak. Máskülönben marad a csendes kínai–orosz együttműködés, amely szívja az ukrán vért. Ha jövőre ilyenkor már egy NATO– orosz határ védelméről szóló cikket kell írjak, akkor egy sokkal költségesebb, sokkal bizonytalanabb útra tért 2024-ben Európa biztonsága. Reméljük, ennél okosabban döntenek a következő negyedévekben.

A palesztin–izraeli konfliktus magjában úgy látni, a Netanjáhú kormány addig viszi a háborút, amíg az nem teljesen lehetetlen. A következmények most a Vörös-tengerre terelődtek: iráni és az általuk régóta támogatott jemeni húti lázadók lőnek minden hajóra, ami mozog és ami a Szuezi-csatorna felé tart. Ebből megint eszkaláció lehet, immár a tengeren.

Ezek mellett számos kevésbé látható, de ugyanolyan veszélyes konfliktus zajlik a világ sarkaiban, gondoljunk csak a venezuelai területi igényre a szomszédos Guyana-val szemben, vagy az indiai választásra, amely jövőre tovább szilárdíthatják Modi antidemokratikus uralmát.

Befelé megyünk még a viharba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?