Vélemény

Rákényszerítünk benneteket

Aki ismer, tudja, hogy környezetbarát vagyok, de egyik szélsőséget sem szeretem.
Lampl Zsuzsanna

2019. november 22. 18:06

clima
(Pixabay)

Sem azt, amikor valaki a patakban mossa az autóját, és azt sem, amikor a fiatal nő durván lehord egy nénit, mert nejlonzacskóba szedi a kiflit (miközben ő maga is egyszer használatos nejlonkesztyűvel válogatja a pékárut). S még azután is papol, hogy a néni megmutatja neki, milyen gyűrött a zacskó, ugyanis ezt hazulról hozta, mindig ezzel jár kifliért.

Vagy egy másik példa: ebédidőben a tanteremben maradó egyetemista diák gúnyosan odaszól a többieknek, „majd mi rákényszerítünk benneteket, hogy ne egyétek a környezetszennyező húst”. Nagyot nézek. Mi az, hogy „rákényszerítünk”? Kik? Kiderül, hogy az illető az egyik új párt helyi ökoaktivistája. Hát ide jutottunk? Megkérdezem tőle, hogy ez valami új totalitás kezdete akar lenni? A nyugati fejlett államok példáját kell követnünk, mondja.

Hm. Az tény, hogy onnan indult ez a bio-ökoőrület, időnként bio-ökofasizmus. Ami számomra abszolút hiteltelen. Mert olyanok mutogatnak ránk, akiknek módjuk volt kiélvezni mindazokat a javakat, amikből  nekünk, nem önhibánkból, nem is az övékből, 40 évig csak korlátozottan jutott. De az ő fokozatosan felpörgő fogyasztásuk sem ment ám termelés és környezetszennyezés nélkül. Közben mi, egész nemzedékek, ahhoz voltunk szokva-szoktatva, hogy spórolunk, nem pazarolunk, újrafelhasználunk, megosztunk, vagyis azt tesszük, amit ma ők saját eszmeként hirdetnek. Ez persze nem azt jelenti, hogy 40 évig a környezetet sem szennyeztük. S persze szennyezzük most is, hasonlóképpen példaértékű nyugati testvéreinkhez. Meg persze általuk, mert hát a saját országaikból kitelepítik a termelést valamelyik „perifériára”, hozzánk is, de nem átallják rajtunk kérni számon az ökológiai egyensúly felbomlását, mint nemrég egy konferencia dán résztvevője.
30 éve mi is ráálltunk a piacgazdaság pályájára, és ezzel nálunk is beindult a fokozatosan felpörgő fogyasztás folyamata. 

Igen, már nálunk sem luxus, ha egy családnak több autója van, ha gardrób kell a szekrény helyett, amelyik elrepedt a sok ruhától.

De nem adok igazat a dánnak, hogy ezt pont a volt szocialista államokban kellene mesterségesen visszafogni. Tökéletesen megértem az emberek örömét, hogy fogyaszthatnak, hogy birtokolhatnak. Mellékesen nyugati embertársaik többsége ugyanezt teszi, pedig ők már jóllakhattak volna. De ők sem tehetik, mert a piacgazdaság nem működhet tömegfogyasztás nélkül. 

Meg hát ellátnak bennünket használt ruhákkal, akkor muszáj nekik újat venni, nem?

Én támogatom a környezetvédelmet, de azt nem, amikor erre hivatkozva mi, egyszerű piaci szereplők egymás torkának ugrunk. Miközben az igazi játékosok, tisztelet a kivételnek, összekacsintanak a hátunk mögött.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fél évig tart az útzár Pozsonyban

Škoda Karoq: Pozsonyban fogják gyártani!

Ezekre gugliztak rá a legtöbbször Szlovákiában

VIDEÓ: Olyan meglepetést kaptak a céges vacsorán a dolgozók, hogy maguk sem hitték el

Kilencéves fiú tette le az egyetemi szintű matematikavizsgát Japánban

A dinoszauruszok is szenvedtek a tetvektől

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.