Vélemény

Politikai demencia

Augusztus végén egy beszélgetés során azt találtam mondani, hogy a visegrádi országok társadalmai sajnos kiüresedtek. Vegyük példának az üres Szlovákiát.
Hunčík Péter

2018. szeptember 3. 14:32

európai unió stop vél

1996 és 2006 között szinte érezni lehetett a társadalom belső lüktetését. A Mečiar-rendszer elleni küzdelem, a NATO- és az EU-csatlakozás érdekében kifejtett igyekezet nemcsak a politikai elitet mobilizálta, hanem megmozdult a civil társadalom is. Voltak konkrét célok és határidők, volt lelkesedés, és a polgárok többsége támogatta a kormány integrációs törekvéseit. Aztán jött a 2008-as pénzügyi válság és sok minden a visszájára fordult.

Ma már sokan úgy tekintenek az EU-ra, mint a nemzeti szuverenitás fő ellenségére, ami nevetséges argumentáció, hiszen a kis országok a modern gazdaság korában sehogy sem lehetnek teljesen önállóak.

Katonailag pedig az USA-n kívül a Szlovákiánál nagyobb országok sem tudnak megállni a saját lábukon. Kritizáljuk az ország NATO-tagságát is, de elég egy pillantást vetni az orosz törekvésekre, és megértjük: a NATO-tagsággal járó kiadások nem feleslegesek. Az elmúlt pár évben az oroszok elfoglalták Grúzia nyugati területeit, elcsatolták a Krímet Ukrajnától és aktív részesei a kelet-ukrajnai „furcsa háborúnak”. Mindezek ellenére a polgárok közönyösen szemlélik az orosz katonapolitikai lépéseket, és azt ismételgetik, hogy a mai Oroszország nem azonos a Szovjetunióval. Ezzel a megállapítással saját magunkat csapjuk be. Úgy viselkedünk, mintha semmi közünk sem lenne az egészhez.

Még elszomorítóbb, hogy az ellenzéki pártoknak sincs semmi mondanivalója a helyzetről. Pontosabban fogalmazva: az ellenzéki politikusok még hangosabban acsarkodnak az EU és a NATO ellen, mint a kormánypártiak. Pedig az unió koncepciója a modernkori történelem egyik legkomolyabb víziója. Immár 73 esztendeje béke van Európában, és ha az unió víziója megvalósul, akkor további békés évtizedek jönnek. Csakhogy ezzel a felfogással szemben itt a jelenkori nacionalista hullám, amely minden józan megfontolást elsodor. Az internetes portálokból naponta dől a hazug propaganda a bevándorlás veszélyeiről, a növekvő kriminalitásról és a keresztény Európát fenyegető veszélyekről. Kormánypártiak és ellenzékiek egymást harsogják túl a nemzetállami koncepció felmagasztalásával. Kelet-Európa politikusai úgy vélik, az európai integráció helyett erős nemzetállamokra van szükség. Ám aki ismeri az európai történelmet, tudja, hogy a 20. században ez a koncepció két világháborút okozott.

Eközben alig esik szó az egyre nagyobb méreteket öltő kivándorlásról és a társadalmi méreteket öltő apátiáról.

Ezen sincs mit csodálkozni, hiszen a politikusok nem a reményt sugalmazzák, hanem a bizonytalanságot és a sötét jövőt. A polgárok félnek, és a félelem a demokrácia legnagyobb ellensége. A reszkető embert könnyű manipulálni, mert a félelem paralizálja a gondolkodást és összezavarja az érzelmeket. Még a jó érzésű emberek is felülnek az egyre sűrűsödő gyűlöletkampánynak. Migráncsoznak, brüsszeleznek. Mára ez a két szó uralja az egész térséget.

Egy éve még Fico arról beszélt, hogy Szlovákia az EU magországa lesz, ám közben a szlovák kormányzat csendben odasuttyogott az Orbán-vezette EU-ellenes formációhoz.

Büszkék lehetünk magunkra. Lassan, de biztosan balkanizáljuk Európát. És közben mi magunk is butulunk és tompulunk. Ha így folytatjuk a „merülést”, hamarosan elérjük a demencia felső határát.

Hunčík Péter

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: 84 beteg elhunyt, 2438 új fertőzöttet mutattak ki a PCR-tesztek

Dunaszerdahely

GALÉRIA: Madárlesen a Csallóközben

koronavírus Csehország

A legszigorúbb óvintézkedések bevezetésére készül a cseh kormány

Fő utca

A tesztelés hatodik fordulója

Perseverance

Elküldte első nagyfelbontású panorámafelvételét a Marsról a Perseverance

koronavírus Magyarország

Koronavírus - Meghalt 120 beteg, 4385-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.