Orbánizálás Szlovákiában

Orbán Viktor Robert Fico

A címben használt megállapítást évekkel ezelőtt cseh hírportálokon olvastam először. Újabban a szlovák újságírók egyre gyakrabban használják. Prágában a magyarországi autokrara nyomulást bélyegezték meg így. Nálunk viszont a kormánypártiak nyomulását nevezik így, és azt állítják, hogy főleg Robert Fico Orbán Viktor egyik legjobb külföldi tanítványa, aki politikai tisztogatása során igyekszik a magyar kormányfő forgatókönyve szerint cselekedni. 

Peter Pellegrini államfőjelölti kampányában többek között a belpolitikai helyzet fokozatos elcsendesedését ígérte, ami a közeljövőben aligha válik valóra. A Szlovák Nemzeti Párt két minisztere, Tomáš Taraba és Martina Šimkovičová szinte kéjes örömmel, indoklások nélkül váltja le a környezetvédelmi, illetve a kulturális intézmények éléről a többnyire elismert szakembereket, ám ezek a lépések legfeljebb szakmai körökben váltottak ki jogos felháborodást. Robert Ficónak a több bíró elleni durva támadása sokkal hangosabb bírálatokat váltott ki, hiszen a kormányfő az igazságszolgáltatás függetlenségét sértette meg. Ennek ellenére a Bírói Tanácsban akadtak olyan tagok, akik teljesítették az óhaját, és menesztették a testület éléről Ján Mazákot. Ő meg az Alkotmánybírósághoz fordul a panaszával. 

A kormánypárti gőzhenger nem állt meg. Nemrég többek között a Markíza kereskedelmi tévét kiáltották ki ellenségnek, és az állami cégektől származó reklámbevételeik megvonásával fenyegették meg a tulajdonosokat. Erre ők leváltották a híradók szerkesztőségének vezetőjét, de a kormánykoalíció nem elégedett meg ennyivel. E hét elején bejelentették, hogy a kabinet tagjai ezentúl nem vesznek részt a Joj és a Markíza politikai vitaműsoraiban, a kormányfő pedig egyelőre időnként csak a pozsonyi közszolgálati rádió Szombati dialógusok című közéleti műsorába kegyeskedik elmenni, ahol legfeljebb a műsorvezetővel vitatkozhat. Fico ezzel a lépésével Orbánt másolja, aki ugyancsak nem hajlandó szerepelni semmilyen tévés vagy rádiós politikai vitaműsorban. Csupán olykor péntek reggel vendégeskedik a Kossuth rádióban, ahol Törőcsik Zsolt illedelmesen felolvassa a miniszterelnök emberei által előre gyártott kérdéseket. Néhány éve Kocsis Éva, az akkori műsorvezető egyszer óvatosan vitatkozni merészelt a miniszterelnökkel, s rövidesen eltüntették az éterből. 

Ficóék ilyen szolgalelkű közmédiumokat akarnak. Úgy óhajtják megzabolázni mindegyiküket, ahogy odaát Orbánék. Módszereiről ezen a helyen is többen írtak, tényekkel igazolva, hogy a magyar közszolgálati média állandó politikai csúsztatásait propagálják. Bödőcs Tibor, az ismert humorista nem sokat túlzott, amikor az M1 tévét Észak-Korea 1-es csatornának nevezte. Egyik pesti barátom pedig kesernyésen jegyezte meg, hogy legalább a Krónikát követő esti mesét össze kellene vonni és úgy bekonferálni, hogy esti mese felnőtteknek és gyerekeknek. Két évtizede az egyik legnépszerűbb rádióműsor az Ütköző volt, amelyben évekig naponta kormánypárti és ellenzéki politikusok vitatkoztak az éppen időszerű témákról. Mára a műsor címe megmaradt, viszont a két meghívott egymást túllihegve iparkodik magyarázni, leginkább dicsőíteni a regnáló kormány döntéseit. Hazudozásaikkal szinte naponta árasztják el déli szomszédunk közéletét. Például szerintük 24 ezer ember vett részt a Magyar Péter szervezte tüntetésen, a rendőrség viszont legalább ennek a tízszeresére becsülte a résztvevők számát. 

Ilyen manipulatív, kormánypártok előtt hajbókoló közszolgálati médiumok kicsikarására törekednek Ficóék. Már elkészült az RTVS totális letámadását célzó törvénytervezet, folytatódik a kereskedelmi tévék zsarolása és kiéheztetése is. Csehországban másfél évtizede ezrek tüntettek a híradó vezetőjének leváltása miatt. Rövidesen eldől, vajon nálunk a sajtószabadságot veszélyeztető törekvés mekkora ellenállásba ütközik, vagy a Pellegrini által meglebegtetett nyugalom közönnyé silányul, ahogy jórészt Magyarországon is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?