Vélemény

Nemzeti jelentőségű szemfényvesztés

Örülünk, ha pénzt szánnak a kultúrára, tegye bárki. Örülünk, ha az állam is pénzt szán a kultúrára, mert a kultúra általában nem nyereséges. Örülünk, ha a szlovákiai magyar kultúrára pénzt szán a magyar állam, mert jó elosztás esetén ez összmagyar hozadékkal járhat.
Szalay Zoltán

2016. január 24. 12:24

Örülünk, ha egyes szervezetek nemcsak egyedi projektekre, hanem működésre is kapnak támogatást, mert másképp nem lehet intézményi kereteket fenntartani. Így aztán örülünk neki, hogy a Bethlen Gábor Alapnál bevezették a nemzeti jelentőségű intézmények programját. 

Bosszant bennünket, ha közpénzeket nem átlátható módon osztanak szét. Bosszant bennünket, ha kultúrára szánt támogatásokról nem szakmai alapon döntenek. Bosszant bennünket, ha egy támogatási rendszeren belül csak egy világnézeti alapállás érvényesül. Bosszant bennünket, ha a kulturális támogatások egyik fontos pillére nem azt szolgálja, amit szolgálhatna. Ezért aztán elvárjuk, hogy rendesen működjön a Bethlen Gábor Alap nemzeti jelentőségű intézményeket fenntartó programja. Elvárjuk, hogy beleszólhasson a leosztásba a szakma, mert ez a támogatás igenis a szakmát illeti meg. Vagy ha mégsem, akkor mondják ki, és ne húzzák el a szakma képviselői előtt a mézesmadzagot. Ha politikai tevékenységet akar finanszírozni a magyar állam, tegye azt, úgysem tudja meggátolni ebben senki, a legkevésbé a határon túli kultúra művelői. De hülyét ne csináljon belőlük. 

Bizonyára nagyon jó dolgokat is finanszíroz a Bethlen Gábor Alap nemzeti jelentőségű intézményeinek programja. A rendszer azonban, ahogy teszi, a kultúra szakmai képviselőinek hülyének nézése. Az is lehet, hogy a határon túlra irányuló kulturális támogatásoknál már „hagyomány” a politikai meghatározottság, ez azonban a legkevésbé sem indokolja, hogy ennek így kell folytatódnia. Ha így folytatódik, ez a gyakorlat a szlovákiai magyar kultúra teljes felszámolásához járul hozzá. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Színház- és Filmművészeti Egyetem

Az Összefogás tagja lett az SZFE kuratóriumi titkára

27 új koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Országos tesztelés: akit csak lehet, mozgósítanak

kijárási tilalom

Eddig tarthat a kijárási tilalom Szlovákiában

Zuzana Čaputová

Čaputová rendszeresen tesztelteti magát, az országos tesztelésen nem vesz részt

könyv

Ahol pálmára fut a vadrózsa

Kmotrík

Kmotrík reagált a vádakra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.