Nemzeti jelentőségű szemfényvesztés

<p>Örülünk, ha pénzt szánnak a kultúrára, tegye bárki. Örülünk, ha az állam is pénzt szán a kultúrára, mert a kultúra általában nem nyereséges. Örülünk, ha a szlovákiai magyar kultúrára pénzt szán a magyar állam, mert jó elosztás esetén ez összmagyar hozadékkal járhat.</p>

Örülünk, ha egyes szervezetek nemcsak egyedi projektekre, hanem működésre is kapnak támogatást, mert másképp nem lehet intézményi kereteket fenntartani. Így aztán örülünk neki, hogy a Bethlen Gábor Alapnál bevezették a nemzeti jelentőségű intézmények programját. 

Bosszant bennünket, ha közpénzeket nem átlátható módon osztanak szét. Bosszant bennünket, ha kultúrára szánt támogatásokról nem szakmai alapon döntenek. Bosszant bennünket, ha egy támogatási rendszeren belül csak egy világnézeti alapállás érvényesül. Bosszant bennünket, ha a kulturális támogatások egyik fontos pillére nem azt szolgálja, amit szolgálhatna. Ezért aztán elvárjuk, hogy rendesen működjön a Bethlen Gábor Alap nemzeti jelentőségű intézményeket fenntartó programja. Elvárjuk, hogy beleszólhasson a leosztásba a szakma, mert ez a támogatás igenis a szakmát illeti meg. Vagy ha mégsem, akkor mondják ki, és ne húzzák el a szakma képviselői előtt a mézesmadzagot. Ha politikai tevékenységet akar finanszírozni a magyar állam, tegye azt, úgysem tudja meggátolni ebben senki, a legkevésbé a határon túli kultúra művelői. De hülyét ne csináljon belőlük. 

Bizonyára nagyon jó dolgokat is finanszíroz a Bethlen Gábor Alap nemzeti jelentőségű intézményeinek programja. A rendszer azonban, ahogy teszi, a kultúra szakmai képviselőinek hülyének nézése. Az is lehet, hogy a határon túlra irányuló kulturális támogatásoknál már „hagyomány” a politikai meghatározottság, ez azonban a legkevésbé sem indokolja, hogy ennek így kell folytatódnia. Ha így folytatódik, ez a gyakorlat a szlovákiai magyar kultúra teljes felszámolásához járul hozzá. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!