Vélemény

Mindörökké brexit

A friss közvélemény-kutatások szerint a konzervatívok indulnak a legnagyobb eséllyel a közelgő decemberi brit parlamenti választáson.
Rácz Orsolya

2019. november 26. 14:56

brex
Ľubomír Kotrha karikatúrája

A párt 349 mandátumot szerezne a 650-ből, ami 57-tel több a mostani felálláshoz képest, és komoly változást jelentene Boris Johnson miniszterelnöknek a brexitegyezmény esetleges sikeréhez. A konzervatív győzelmet azonban túl korai lenne elkönyvelni, hiszen a legutóbbi választást megelőző felmérések is sikerrel kecsegtették a pártot. A realitás azonban más lett, hiszen akkor Theresa May pártja sok képviselői helyet veszített, és ez később nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az EU-val kialkudott brexitegyezményéhez többszöri nekifutásra sem sikerült elegendő parlamenti támogatást szereznie.

Mindenesetre Boris Johnson és pártja optimista és rendkívül ambiciózus terv bemutatására készül, mely szerinte biztosítja, hogy Nagy-Britannia visszanyerje a „kontrollt” a jog, a pénz és a bevándorláspolitika felett. Eközben azt hirdeti, milliárdokat költ majd olyan közszolgálati területekre, mint a rendőrség, az egészségügy és az oktatás – a részletek nélkül, hogy ezt pontosan miből is finanszírozná.

Johnson álláspontja változatlan a bevándorlással kapcsolatban. Célja az uniós tagságból adódó szabad mozgás megállítása és egy ausztrál típusú pontrendszer bevezetése. Hasonló stratégiát mutattak be Theresa May kormányzása idején is, aki akkor úgy vélte, ezzel a politikával a bevándorlás egyenlőbb és fairebb lenne, de közben Nagy-Britannia a legjobb munkaerőkhöz jutna hozzá. A valóság az, hogy mindez negatívan érinti a kelet-közép-európai állampolgárokat, akiknek fő kivándorlási célpontja eddig Nagy-Britannia volt. Uniós állampolgárként nem kellett nekik vízum, míg az EU-n kívülről érkező migránsoknak igen. A kilépés után azonban az újonnan érkező uniós polgároknak is vízumra, vagy ahhoz hasonló dokumentumra lesz szükségük, ami jelentősen megnehezíti számukra a munkavállalást.

A Munkáspárt kilátásai egyelőre kevésbé jók, mint a konzervatívoké. A felmérések szerint akár 30 mandátumot is veszíthet, ezzel 213 képviselője lenne. Jeremy Corbyn új brexitegyezményt akar, melyet három hónap alatt elfogadtatna, egy második brexitnépszavazás után. A szalagcímek továbbra is Corbyn brexitsemlegességét hirdetik, hiszen nem mondja ki, hogy mi a kilépéssel kapcsolatos egyértelmű álláspontja. Így nem világos az sem, hogy milyen új kilépési egyezmény mellett készül kiállni uniós tárgyalópartnereivel szemben. Mi több, még egy esetleges második referendum idején sem kampányolna sem a maradás, sem a kilépés mellett, dacára annak, hogy a munkáspárti választók többsége maradáspárti. 

Corbyn semlegessége a választás és Nagy-Britannia történelmének egyik legfontosabb kérdésében még okozhat problémákat neki és pártjának is. Miközben Johnson a konzervatívok élén a „kemény“ brexittel kampányol, a választás közeledtével egyre nagyobb nyomás nehezedik Corbynra, hogy végre hozza nyilvánosságra a kilépéssel kapcsolatos álláspontját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Még nem tudni, lebontják-e a felrobbant lakóházat

Híd-lista: politikusoktól egészen a nyugdíjasokig

Újabb halottak Pozsony belvárosában – ezúttal férfiak

Ruszó Tibor bejutott az X-Faktor döntőjébe

Trump finoman megfenyegette Kim Dzsong Unt

A kedvenc a legjobb európai film

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.