Vélemény

Mindenki tudta, hogy csúnya lesz

Az Amerikai Egyesült Államok nem adta fel a világrend meghatározására való erős törekvését. A hegemón hatalom szerepét gyakran félreértik és redukálják egyfajta világcsendőri szerepre.
author
Feledy Botond

2021. augusztus 27. 08:00

kabul reptér
- TASR

Fontos a beavatkozási képesség – az erőprojekció –, de ennek számos módja van azon túl, hogy valahova bevonul a hadsereg.

Már a 20. században nagy lépéseket tettek abba az irányba, hogy fejlesszék a nem katonai befolyásszerzés eszközeit. Ez még jóval régebben, a gyarmatosítással indult, amikor kereskedelmi posztok, társaságok (korabeli cégek), misszionáriusok kezdték kiegészíteni az adott uralkodó katonai csapatait a tengereken túl. Azóta pedig van globális média, internet, csereprogramok... már a hidegháborúban a propagandát, aktív intézkedéseket, kulturális dominanciát, végső soron egyes országok alkotmányát tették a katonai jelenlét mellé.

Ehhez képest Afganisztánban egy furcsa jelenlétet láttunk: sok katona, a legtöbb újjáépítő szerepben, egy másik részük kiképzőtisztként, néhány civil kezdeményezéssel megspékelve. De Kabul és környéke nem volt alkalmas az amerikai befolyásszerzés sokrétű kiépítésére. Az sem biztos, hogy őszinte kísérlet történt erre, de a pastu többségű országban egyáltalán nem magától értetődő, hogy a tálibok – és más vallási csoportok – megítélése megegyezik az euroatlanti véleményekkel.

A szövetségesek mostani kivonulása tehát régóta halogatott lépés volt, amelyről minden korábbi amerikai elnök tudta, hogy csúnya lesz. Az al-Kaida lebombázása és a tálib kormány megdöntése után az USA csak a proxi-háborúkon keresztül is jelen lehetett volna az ikertornyok lerombolása utáni évben. Persze, utólag könnyű okoskodni, és a gyors katonai siker látszata (ígérete?) is olyan politikai afrodiziákum, amelyet kevés politikus tud visszautasítani. A „terror elleni háború” pedig külön altípus, mert nehéz a lakosságnak máshogy bizonyítani, hogy zajlik a harc, mivel annak érdemi és leghatékonyabb része éppen a titkosszolgálatoknál fut – normális időkben. Ezért csábító lehetőség egy látványos katonai akció, logikusan megspórolhatatlannak tűnt 9/11 után. De nem volt automatikus, hogy 20 évig elhúzódjon.

Az amerikai hegemónia gyakorlása nem Afganisztánon múlik. Ahogy az iráni darus akasztásokon, az észak-koreai légvédelmi üteggel történő kivégzésen jól fel tud mordulni a világ(sajtó), úgy a tálibokat is követi mostantól a 24 órás média. Ezzel együtt rengeteg emberi tragédiáról nem is tudunk majd. Menekülni nem lesz könnyű, amíg a tálibok be nem szállnak az embercsempész-hálózatokba.

Mindez a geopolitika szintjén mégsem jelenti azt, hogy stratégiai érdekek vesztek volna el Kabul körül a NATO-szövetségesek számára. Kapacitások szabadulnak fel, új hadszínterekre jut több idő. Legyen ez az Indiai-óceán – ahol élénkül a kínaiakkal való versenyzés az amerikai szövetségesekkel – vagy a kibertér.

A kivonulás sokáig elodázható volt, de végül elkerülhetetlen. Biden az elnöksége legelső hónapjaiban vállalta ezt, pont azért, mert számításai szerint bő három év múlva már egy másik epizódot fog írni az amerikai hegemónia története. Az ő szempontjukból tehát érthető a kivonulás.

Más kérdés, hogy az európai országok érdeke vajon hogyan alakulna, az USA nélkül mire lenne kapacitásuk? Maradtak volna-e egyedül az országban? Vállalnák az óriási költségeket és emberi veszteségeket, amelyeket az USA? A közel-keleti politikai instabilitás így kap egy újabb forrást, a menekültek között látványosan nőtt az afgánok aránya. A legtöbben persze a szomszédos országokban állnak meg, nem jutnak el messzebbre. Az európaiak a törökök kerítésén kívül másba nem fektettek, ami most lehetővé tenné a helyzet szabályozását. Kár. Egy újabb mulasztást látunk, mint Ukrajnától Szíriáig történt az elmúlt években. Kifelé egységes és erős Európa nélkül nem lesz szavunk és befolyásunk az ilyen helyzetekben.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Krajniak

Novemberben érkezhet az újabb 13. nyugdíj

cseh határátkelőhely

Csehország ellenőrzést vezet be a Szlovákiával közös határain

Foglaljunk egyszer használatos kártyákkal.

5 dolog, amit tudnia kell, ha utazást foglal

01

Fizetés nélkül tankolta teli a lopott autót, aztán országhatárokon át menekült

Marco Rossi k

Rossi: jó lett volna még egy csodát tenni

Szalai Ádám

Szalai reméli, folytatni tudja útját a válogatott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.