Vélemény

Meglátni a rosszban a jót

Aki betartja a karácsonynyal kapcsolatos szokásokat, már vízkeresztkor megszabadult fenyőfájától, feltéve, hogy az „élőt” preferálja (persze rég nem élt már az a vásárláskor sem).
Juhász Katalin

2018. január 12. 17:10

karácsonyfa111
Egyesek csak gigantikus vécékefének nevezték a római karácsonyfát a csupasz ágai miatt - TASR-felvétel

Tele a lakótelepi kukák környéke üres szaloncukorpapírokkal borított, kiszolgált fenyőkkel. Össze lehet hasonlítani a miénket a szomszédokéval, és jó esetben megállapítani, hogy állja a versenyt így, lecsupaszítva is, nincs okunk szégyenre. Egyébként aki igazi csúfságot akart látni, elég volt bekapcsolnia a tévét, hiszen az összes csatornán megmutatták Róma botrányos karácsonyfáját. Az idei év eddigi legcukibb híre, hogy ez az idő előtt elszáradt lucfenyő akár múzeumba is kerülhetett volna. Az ünnepek végére ugyanis olyannyira belopta magát a rómaiak és a turisták szívébe, hogy az önkormányzat terveket szőtt a megmentésére. Az egyik terv az volt, hogy a spelacchiónak, azaz „ütött-kopottnak” becézett 21 méteres fának a Teverétől nem messze fekvő, pár éve megnyílt modern művészeti múzeum, a MAXXI nyújthat menedéket. Ha ez nem jön össze, B tervként „kívánságfának” kiáltották volna ki, a város egy másik pontján felállítják, ahol aztán ki-ki megfogalmazhatja vágyait, illetve szelfizhet egyet a híres fával. Azonban a C terv valósul meg, a fenyő feldarabolása és szuvenírként való értékesítése. De ebből sem meggazdagodni akar Róma városa, hanem egy köztéri „szop-tató házikót” építene a csecsemőjüket levegőztető anyáknak. Ha 40 ezer euró befolyna a szuvenírekből, nullán lennének, ennyit fizettek ugyanis a fa odaszállításáért és felállításáért.

Nos, elleshetnénk az olaszoktól némi üzleti érzéket, találékonyságot, humort, illetve azt a rendkívül hasznos képességet, hogy miként lehet a hátrányból előnyt kovácsolni, a fiaskóból profitot teremteni, a rosszban megtalálni a jót. Ezt a Dél-Tirolból származó beteg fenyőfát ugyanis a fogyasztóvédelmi hatóság már felállítani is alig engedte, mondván, hogy a világ szégyenét hozza Róma városára. Az önkormányzat azonban úgy vélte, a fa „elegáns és egyszerű”, a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelel.

Az önkormányzatnak lett igaza: a szokatlan módon elhíresült karácsonyfának saját Twitter-oldala is lett, több ezer követővel. Tömegeket vonzott a Venezia térre, az emberek jókívánságokkal teleírt kártyákat aggattak a spelacchio ágaira, szóval igazi keresztény módon pártfogásukba vették. Erre a szép karácsonyi történetre alighanem sokáig emlékezni fogunk.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Érsekújvár

A fogyatékkal élő gyerekek számára mást jelent a koronavírus

Igor Matovič

Ezeket a szigorításokat javasolták a szakértők Matovičnak. Ha nem válnak be, március 21. után lezárhatják az országot

diákmunka gyümölcsszedés

Márciustól korszerűbb munkajogi norma

gyógyszer illusztráció

Függőséget a vény nélkül vásárolható gyógyszerek is okozhatnak

Pál Péter

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Pál Péter

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.