Még lejjebb

<p>Tévedtek a vállalkozók, ha arra számítottak, hogy a Híd kormányzati szerepvállalásának köszönhetően javul a helyzetük. Mára ugyanis kiderült, hogy a jobboldali pártokkal feljavított harmadik Fico-kabinet rosszabb, mint a vállalkozókat ősellenségként kezelő, nemzeti és szocialista elvek alapján működő második Fico-kormány volt.</p>

A Híd a választási kampányban erős jobboldali programmal csalogatta a szavazókat. Az első csalódást akkor okozta, amikor az ősellenségnek számító baloldali Smerrel lépett kormányra, sokan azonban abban bíztak, hogy a kormányzati szerepének köszönhetően a harmadik Fico-kabinet nagyvonalúbb lesz a vállalkozókkal. Mindez hiú ábránd volt: ez a kormány a vállalkozók szemszögéből nézve rosszabb, mint az előző.

A vállalkozók helyzetét a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) 2001-től rendszeresen feltérképezi, bevezetve a vállalkozói környezetet mérő indexet. A jobboldali Dzurinda-kormányok idején folyamatos javulásról számolt be, az index a 2001-es 100 pontról 2006-ra 126 pontra nőtt. Robert Fico 2006-os baloldali hatalomátvételét követően azonban az index megállíthatatlanul zuhanni kezdett. Sokan arra számítottak, hogy a harmadik Fico-kabinetben szerepet vállaló jobboldali pártoknak, elsősorban a Hídnak köszönhetően idén javul a helyzet. Ám az index a legfrissebb elemzés szerint 52,7 pontra csökkent, rosszabb, mint az előző kormány idején.

Az új kormány megadóztatja az osztalékokat, fenntartja az ágazati adókat és nagyobb terheket ró a jobban keresőkre is. A vállalkozók szerint azonban a harmadik Fico-kabinet legnagyobb bűne, hogy miközben növeli az adóterheket, semmit sem tesz azért, hogy csökkentse az állami kiadásokat. A hazai vállalkozók ráadásul továbbra is hátrányban vannak a külföldi befektetőkkel szemben, akiket a kormány állami támogatásokkal csalogat az országba. És akkor még nem beszéltünk az olyan politikai botrányokról, mint a Bašternák-ügy, amely a PAS szerint ékes példája annak, hogy míg a vállalkozók többségét a legkisebb ballépésért is súlyos büntetésekkel fenyegetik, a politikai elithez közel álló ügyeskedőket a milliós lenyúlásokért sem büntetik.

A legnagyobb kérdés tehát továbbra is az, hogy a Híd miért paktált le a Smerrel, ha még a párt egyik legfontosabb témáját, a vállalkozói környezet javítását sem sikerült elérnie. Hacsak egyedi esetekben nem, amelyekről a nyilvánosság nem tud. E nélkül valóban semmi értelme annak, hogy lejárassa magát a Ficóval kötött szövetséggel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?