Lesz merénylet Közép-Európában?

<p>A múlt héten Magyarország két terrorfenyegetésről értesült. Az úgynevezett Iszlám Államnak (ISIS) tulajdonított sajtóközleményben Portugália mellett szerepel célpontként.&nbsp;</p>

Ezután egy lengyel lapból értesültünk, hogy a CIA szerint Varsó és Budapest is veszélyes lehet. Ez utóbbi hír sem túl konkrét, és az amerikaiak azóta sem mondtak hivatalosan semmit. Nem szerencsés, hogy a magyar kormányzat terrorizmussal kapcsolatban megszólaló emberei egy külföldi újságból értesülnek a veszélyről. 

A kérdés az, „megéri-e” az Iszlám Államnak Közép-Európában robbantani? 
Az eddigi nagy iszlamista támadások szimbolikus helyeken voltak: New York, London, Madrid, Párizs, legutóbb Brüsszel, és nem katonai, hanem puha célpontokat (pl. tömegközlekedés, rendezvények stb.) céloztak. Ez alapján térségünk nem elég fontos geopolitikai régió az Iszlám Állam szempontjából. 
Ugyanakkor a dzsihádisták nemcsak nagy akciókat hajtott végre. 
Több elkövetőt tüzelt fel az interneten folytatott radikalizációval, akik egyéni akciókba fogtak, ilyen volt a dijoni, tours-i, toulouse-i és a brüsszeli Zsidó Múzeum elleni támadás. Kis akciók, akár halálos áldozat nélkül, de arra bőven elegendőek, hogy a helyi közösségben és a médiában mély nyomot hagyjanak. Ez a lokális megfélemlítési szándék, hogy senki sehol ne érezhesse magát biztonságban, az Iszlám Állam tudatos stratégiája lett. Ez alapján egy közép-európai támadás sem zárható ki, és kivitelezése egyes országok gyengébb amerikai kapcsolatai, kiszolgáltatottabb titkos szervei miatt amúgy is könnyebb. 

Viszont Prágában, Budapesten vagy Varsóban nincs népes, radikalizálható muszlim közösség, és ez olyan fontos elem, amely eddig döntően befolyásolta a célpontválasztást. A frankofón és angolszász országok nagy muszlim közössége az igazi toborzási terepe az Iszlám Államnak. Enélkül, és az ottani támogató közeg nélkül nehezebb a dolga. 

Mindemellett Európa lakosságának hozzá kell szoknia, hogy vége a bő két évtizedes boldog békeidőnek, amit a vasfüggöny leomlása után kaptunk, és visszatértünk egy konfliktusokkal teli világhoz, amely a hidegháborús Európát jellemezte. Ez zajlik most a titkosszolgálatoknál is. Az együtt élő városi közösségek és a hatóságok számára pedig elkerülhetetlen lesz egymás szorosabb segítése, a bizalmi viszonyok visszaépítése és stabilizálása. Enélkül nemcsak a terroristáknak, de sok más dolognak is kiszolgáltatottak leszünk.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?