Közszolgálat, sajtószabadság, kampány

#allforjan

Az #ALLFORJAN kitűzők betiltása, legalábbis „ajánlott mellőzése” után a szerkesztők kénytelenek voltak nyílt levélben tiltakozni a közmédiában uralkodó viszonyok miatt. De még mindig sokkal jobb a helyzet, mint Magyarországon, ahol a közmédia amiatt tiltakozik, hogy ellenzéki politikust is meg kellene szólaltatnia.

Megdöbbentő mélységbe süllyedt az úgynevezett közszolgálati újságírás Magyarországon. Olyan mélyre, hogy azt már a fideszes Alkotmánybíróság is kénytelen észrevenni. Ezt mutatja az a tegnapi döntés, amelyben a testület elutasítja az M1 televízió panaszát, amelyet a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntése ellen tett. Az NVB a Ma reggel című műsor miatt marasztalta el az M1-et, mivel abban a választási kampányban – február 28. és március 13. között – csak fideszes politikusokat hívtak meg. Annak ellenére sem hívtak meg ellenzékieket a műsorba, hogy ott többször is negatív színben tüntették fel őket. Tehát sem magyarázatra, sem védekezésre nem adtak lehetőséget nekik.

Még érdekesebb az M1 indoklása, amelyben az NVB döntését megfellebbezte: a sajtószabadságra hivatkozik, azt állítva, hogy nekik nem kötelességük minden véleményt bemutatni. „Nem várható el a médiaszolgáltatótól, hogy egy adott üggyel kapcsolatban valamennyi létező álláspontot felderítsen, nem kötelezettsége, hogy minden egyes nyilvánosságra hozott véleményt, azok képviselőivel együtt megjelenítsen” – írta a közmédia a fellebbezésében.

Valamennyi álláspontot tényleg nem kötelességük felderíteni, de hogy egyetlen ellenzéki képviselőt sem sikerül behívni a műsorba a vizsgált kéthetes időszakban, az már kicsit furcsa.

Semmivel sem jobb azonban a helyzet a Fidesz-közeli oligarchák kezébe került többi sajtótermékben sem. Az Andy Vajna kormánybiztos kezében levő TV2 reggeli műsora sem objektívebb az M1-nél, reggeli műsora, a Mokka is 6 millió forintos bírságot kapott. Ott egy hónapot vizsgáltak, február 19. és március 20. között nem sikerült egyetlen ellenzéki képviselőt sem behívni. Pontosabban kettőt: a gyakorlatilag 0 százalékos pártot irányító Fodor Gábort, illetve már a Jobbikból is kilógó szélsőséges EP-képviselő Morvai Krisztinát.

Miután a Fidesz strómanok segítségével tönkretette a Népszabadságot, megvette a TV2-t, a Mészáros Lőrinc médiabirodalmához csatolta a regionális lapokat és honlapokat, Magyarországon gyakorlatilag néhány független szerkesztőségbe szorult vissza az objektív újságírás. Ilyen helyzetben valóban nincs könnyű dolga az ellenzéknek.

De nem teljesen ideális a helyzet nálunk sem.

Ugyan a sajtó nagy része független és jobbára ellenzéki, viszont a közmédia vezetése már itt is kezd érdekes irányba fordulni a tavaly megválasztott vezérigazgató, Jaroslav Rezník irányítása alatt. Az #ALLFORJAN kitűzők betiltása, legalábbis „ajánlott mellőzése” után a szerkesztők kénytelenek voltak nyílt levélben tiltakozni a közmédiában uralkodó viszonyok miatt.

De még mindig sokkal jobb a helyzet, mint Magyarországon, ahol a közmédia amiatt tiltakozik, hogy ellenzéki politikust is meg kellene szólaltatnia.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!