Vélemény
- TASR/AP-felvétel

Kopcsay: Fico arcán mosoly ragyog

Márius Kopcsay

2018. március 18. 09:40

Fico arcán mosoly ragyog. Talán megkönnyebbült. Kezet fog az államfővel, az arcára van írva: nem búcsúzom, hamarosan visszatérek.

Tény, hogy nemrég még kevesen fogadtak volna Robert Fico miniszterelnök távozására. Maďarič azzal, hogy leköszönt, egyértelműen jelezte: érzékenysége, önreflexiója és valóságérzékelése messze a kollégái fölé emeli őt. 

Olyan elhárító manővereket láthattunk a Smertől, melyek nem méltók egy kormánypárthoz, bár ezzel kapcsolatban nincsenek illúzióink. Véres tüntetéssel ijesztgettek. Összehívták a védelmi tanácsot, a „macskaköves” konspirációjuk pedig nevetségessé tette őket.

Ha mindehhez hozzáadjuk a mindenhez értő Trošková tanácsadót, máris elég okot találunk Fico távozására. 
 

2018. március 17. 18:04

Hogyan telt Robert Fico tíz éve a csúcson?

Ő azonban ekkor még mindig nem lépett. Végül Kaliňák mondott le – de vegyük észre, valójában ő sem távozott. 
Az utolsó pillanatig kitartott, addig, amikor már a kormány is megbukott – Fico végül március 15-én távozott. 
A jelenlegi kormánykoalíció azonban folytatja, az új kormányt Fico utódja, Pellegrini alakíthatja, előrehozott választások nem lesznek.

Mi következik mindebből? 

A jelenlegi kormány folytatja, bár az is elképzelhető, hogy az előrehozott választásokat a Smer nem is ellenezné. Csak úgy tűnjön, más a kezdeményező fél, Kiska, vagy az utca. Fico megpihen, a kampánnyal és a Smer jövőjével fog foglalkozni. A párt népszerűsége nagyot zuhant, 20 százalékra esett a támogatottsága, de más párt nem erősödött meg jelentősen. És még mindig nem tudjuk, hogy ki gyilkolta meg Kuciakot és a jegyesét. Bár az országot már nem Fico irányítja, sok minden nem változott.
 

MÁRIUS KOPCSAY
a TASR hírügynökség munkatársa

2018. március 17. 14:12

Gál Gábor szerint Pellegrini nem lesz Fico bábja
Önnek ajánljuk