Vélemény

Kollár és a védés megvédése

A Sme rodina mindig „egy kicsit más” volt, mint a koalíciós partnerei.
Márius Kopcsay

2020. június 27. 09:30

Boris Kollár
Boris Kollár - TASR-felvétel

Hogyan indítsuk újra az őrülten lefékezett gazdaságot a Covid-19-járvány után? Hogyan érjük el, hogy Szlovákiában magasabb legyen az emberek végzettsége? Hogyan óvjuk meg a természetet, környezetünket? Hogyan lassítsuk a klímaváltozást és következményeit?

Bizonyára ezeket a kérdéseket is oldja a kormány. Gondoljunk a gazdaság támogatásának 114 intézkedésére (ebben a pillanatban felejtsük el a minőségüket, közülük több indokolt és takarékoskodunk általuk, vagy legalább korlátozzák a bürokráciát). De melyik kérdés lett a legvitatottabb? Természetesen Boris Kollár házelnök szakdolgozata.

Felmerült, hogy Kollárnak ez után a leleplezés után le kellene mondania. Hiszen szigorúak voltunk Andrej Dankóval, a parlament elnökével szemben, miért lennénk elnézőbbek Boris Kollárral szemben? Kollár azzal védekezik, hogy az ő diplomamunkája rendben van, nincs miért elnézést kérnie, mesterfokozatát a törvénnyel összhangban szerezte. Csak éppen többé nem óhajtja használni, hogy senkinek se adjon okot a koalíció támadására, amelynek szilárdnak kell maradnia. Pont.

Rendkívül kritikus hangok is elhangzottak, amelyek számon kérték a koalíciós partnerektől, hogy túlságosan elnézők Kollárral szemben, és a csapatukat ezzel a „kompromisszummal” megfosztják a tisztességüktől és a tekintélyüktől.

Elvi szempontból indokolt ez a vélemény. De mivel a politika elsősorban a hatalom irányítása, az elvekre is különbözőképpen tekinthetünk. Van, aki elvi kérdésnek tekintheti, hogy az a csapat, amely évek után végre kiütötte a nyeregből Robert Ficót, kitartson, folytassa a reformokat, és ne forgácsolja szét az erejét másodrangú kérdésekkel.

A Sme rodina mozgalom kezdettől „egy kicsit más” volt, mint a koalíció többi három tagja, és azokra a választókra támaszkodik, akiket nyilvánvalóan nem zavarnak Kollár tanulmányi praktikái, sem a szeretői. Többségük mit sem sejt az idézetről, az egyezésről, a szövegek eredetiségéről.

Támogatói gyűlölködő megjegyzéseket írtak annak a gimnáziumnak a címére, amelyikben a diákok – tiltakozásként, lázadásuk kinyilvánításaként – valamilyen rendezvényen ruhát cseréltek volna: a lányok fiúknak öltöztek volna, a fiúk meg lányoknak. Kollár és Krištúfková ezeknek a választóknak a szemében az erkölcsösség megtestesítői. Ne keressünk benne logikát. A hatalmi logika már azt jelzi, Kollár a választás igazi győztesének érzi magát vagy már az. A Smerrel lesöpörte az asztalról az Isztambuli Szerződést és jóváhagyta a tizenharmadik nyugdíjat, most Matovičcsal az oldalán elhatárolja magát a Smertől. Figyelemreméltó csupán Kollár kezdeti mentegetőzése: állítólag mindenki elköveti a szakdolgozatában azt, amit ő tett. És túlzás nélkül kijelenthetjük: azért van ez így Szlovákiában.

A szerző a TASR munkatársa

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
zaklatas

A gyermekzaklatás új színtere a világháló

Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain

Börtönfalak mögött érzi magát a legszabadabbnak

SNITT

A tökéletes trükk Nagymegyeren

ebed

Rég volt avar világ Ebeden

koronavírus rendőrség határ

Ellenőrzést tart a határátkelőkön a rendőrség

dddd

Élete gerincét a játék alkotja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.