Vélemény

Kollár és a védés megvédése

A Sme rodina mindig „egy kicsit más” volt, mint a koalíciós partnerei.
author
Márius Kopcsay

2020. június 27. 09:30

Boris Kollár
Boris Kollár - Somogyi Tibor felvétele

Hogyan indítsuk újra az őrülten lefékezett gazdaságot a Covid-19-járvány után? Hogyan érjük el, hogy Szlovákiában magasabb legyen az emberek végzettsége? Hogyan óvjuk meg a természetet, környezetünket? Hogyan lassítsuk a klímaváltozást és következményeit?

Bizonyára ezeket a kérdéseket is oldja a kormány. Gondoljunk a gazdaság támogatásának 114 intézkedésére (ebben a pillanatban felejtsük el a minőségüket, közülük több indokolt és takarékoskodunk általuk, vagy legalább korlátozzák a bürokráciát). De melyik kérdés lett a legvitatottabb? Természetesen Boris Kollár házelnök szakdolgozata.

Felmerült, hogy Kollárnak ez után a leleplezés után le kellene mondania. Hiszen szigorúak voltunk Andrej Dankóval, a parlament elnökével szemben, miért lennénk elnézőbbek Boris Kollárral szemben? Kollár azzal védekezik, hogy az ő diplomamunkája rendben van, nincs miért elnézést kérnie, mesterfokozatát a törvénnyel összhangban szerezte. Csak éppen többé nem óhajtja használni, hogy senkinek se adjon okot a koalíció támadására, amelynek szilárdnak kell maradnia. Pont.

Rendkívül kritikus hangok is elhangzottak, amelyek számon kérték a koalíciós partnerektől, hogy túlságosan elnézők Kollárral szemben, és a csapatukat ezzel a „kompromisszummal” megfosztják a tisztességüktől és a tekintélyüktől.

Elvi szempontból indokolt ez a vélemény. De mivel a politika elsősorban a hatalom irányítása, az elvekre is különbözőképpen tekinthetünk. Van, aki elvi kérdésnek tekintheti, hogy az a csapat, amely évek után végre kiütötte a nyeregből Robert Ficót, kitartson, folytassa a reformokat, és ne forgácsolja szét az erejét másodrangú kérdésekkel.

A Sme rodina mozgalom kezdettől „egy kicsit más” volt, mint a koalíció többi három tagja, és azokra a választókra támaszkodik, akiket nyilvánvalóan nem zavarnak Kollár tanulmányi praktikái, sem a szeretői. Többségük mit sem sejt az idézetről, az egyezésről, a szövegek eredetiségéről.

Támogatói gyűlölködő megjegyzéseket írtak annak a gimnáziumnak a címére, amelyikben a diákok – tiltakozásként, lázadásuk kinyilvánításaként – valamilyen rendezvényen ruhát cseréltek volna: a lányok fiúknak öltöztek volna, a fiúk meg lányoknak. Kollár és Krištúfková ezeknek a választóknak a szemében az erkölcsösség megtestesítői. Ne keressünk benne logikát. A hatalmi logika már azt jelzi, Kollár a választás igazi győztesének érzi magát vagy már az. A Smerrel lesöpörte az asztalról az Isztambuli Szerződést és jóváhagyta a tizenharmadik nyugdíjat, most Matovičcsal az oldalán elhatárolja magát a Smertől. Figyelemreméltó csupán Kollár kezdeti mentegetőzése: állítólag mindenki elköveti a szakdolgozatában azt, amit ő tett. És túlzás nélkül kijelenthetjük: azért van ez így Szlovákiában.

A szerző a TASR munkatársa

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer

Nincs egyetértés a Beneš-dekrétumok kérdésében – nem írták alá a szlovák-magyar vegyesbizottság ülésének jegyzőkönyvét

Figyelmeztetnek a meteorológusok!

Csökkent az orosz olaj- és gáztermelés márciusban

Megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Szlovák Posta

Az elmúlt időszakban nem érkezett gyanús küldemény a nagykövetségre

Kikapcsolta szobatársa lélegeztetőgépét, mert zavarta a hangja

Kikapcsolta szobatársa lélegeztetőgépét, mert zavarta a hangja

d

KVÍZ: Tudod, mekkora büntetés jár a következő kihágásokért?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.