Vélemény

Index: ameddig lehet

Az Index független működése jelenleg veszélyben van. Nem vasárnap kezdődött a történet azzal, hogy a szabadindex.eu oldalon a függetlenséget jelző mutató vészjelzést adott le.
Sánta Szilárd

2020. június 25. 15:00

szabadindex
Fotó: szabadindex.eu

A nagy étvágyú Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) megalakulása óta, egyes források szerint már korábban, feni a fogát a lapra. A NER tíz évében a médiapiac módszeres átalakítása zajlott, a közszolgálati médiától a megyei lapokig történt az irányba állítás. Az étvágy nem csillapodik, a legzsírosabb falat, az ország legolvasottabb lapja újabb rohamot vert vissza. A vezérigazgató-cserét követően többen fellélegeztek, de a függetlenséget jelző mutató továbbra is a „veszélyben” zónában maradt, az ostromállapot nem szűnt meg. Amennyiben az elmúlt évek történéseit vesszük alapul, akkor optimizmusra nincs ok, hiszen a NER nyomulásának senki sem tudott ellenállni. Ha eldöntetett egy-egy médiatermék (vállalat, intézmény stb.) sorsa, akkor előbb vagy utóbb az eszközt is megtalálta a NER, hogy célt érjen, a lista hosszú és egyre bővül, az Origótól a Magyar Nemzetig terjed.

Egyelőre az olvasókat nem sikerült meggyőzni arról, hogy ne az Indexet olvassák, hanem a kormány sikereit és a haldokló liberális demokrácia végnapjait megéneklő kiadványokat, felületeket.

A Riporterek Határok Nélkül szervezet minden évben közzéteszi az egyes országok sajtójának szabadságindexét, melyet 43 kritérium alapján határoznak meg. 2019-ben Magyarország a 87. helyet foglalta el, 2010 óta 64 helyet csúszott vissza. (A másik valóságban a propagandalapok bizonyára megmagyaráznák a visszaesés okait: pontatlan kritériumok, támadás Magyarország ellen, bevándorláspárti erők stb.)

Görgetem lefelé a Mit jelent nekünk az Index? véleményeket. A lap olvasói küldték be, miért szeretik vagy miért gyűlölik az Indexet. Az Index a mi józan eszünk – írja Grecsó Krisztián. Az utolsó reményem az, hogy az Index létezése van olyan fontos az olvasóinak (nekünk), mint pár éve az internetadó nemlétezése volt – véli Méri László. Felnőtt életem nagyobbik részét az Indexszel töltöttem – vallja meg Nyáry Krisztián. Az Index az az újság, amit azonnal megnyitok, ha történik valami a világban – mondja a lapról Ónodi Eszter. És még több tucat vélemény az olvasóktól, hogy miért fontos számukra az Index, miért öröm független, szabad sajtót olvasni. Csak remélni tudjuk, hogy ezek a szösszenetek nem rövid nekrológok és a szabadságbarométer visszatér a független zónába.

Ha eszünkbe jut az elmúlt tíz év bármelyik ellenszegüllési kísérlete a NER akaratával szemben, akkor aggodalmunk nem alaptalan. 


A magyarországi online újságírás legerősebb története az Index, amely folyamatosan a hatalom mohóságának présében küzd a túlélésért. A szabad Index nélkül 
Magyarország nyomasztóbb hely lenne.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
caputova

Négy magyar professzort is kinevezett az államfő

Pellegrini

Pellegrini felszólította Gröhlinget, hogy viselkedjen „férfiként”

DAC női kézilabda

Az első hatba kerülés a célja a DAC női kézilabdacsapatának

koronavírus

A legtöbb esetben Csehországból hozták be a vírust Szlovákiába

Ľuboš Blaha

Holokauszttagadással gyanúsítja a NAKA Blahát

has hasfájás emésztés iluusztráció

Fáradtság, hasfájás, sárga bőr...

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.